• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال 564 هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سال ۵۶۴ هجری قمری، شصت و چهارمین سال از قرن ۶ قمری و مصادف با سال ۵۴۷ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: بازگشت شیرکوه برای سومین بار به مصر، درگذشت شیرکوه و به وزارت رسیدن برادرزاده‌اش یوسف صلاحالدین، تسلط نورالدین محمود بر قلعه جعبر، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابن خیره مواعینی و ... .



- صلیبیان قرارداد واقع میان آنان و اسدالدین شیرکوه مبنی بر خروج آنان و او را از مصر اجرا نکردند، بلکه جانشینانی برای خود در مصر گذاشتند که دروازه‌های شهر را در اختیار داشتند و بر مردم، خودسرانه حکم می‌راندند. این غیر از ستمی بود که از ناحیه شاور و خودکامگی او به مردم می‌رسید.
- گروهی از بزرگان مصر به آموری، پادشاه قدس، نامه نوشتند و از او خواستند به مصر بیاید و آنان را از ستم جانشینانش و ستم شاور برهاند. آموری سپاهی را تدارک می‌بیند و آهنگ مصر کرده و بلبیس را تصرف می‌کند؛ سپس روانه قاهره می‌شود و آن را به محاصره در می‌آورد. شاور دستور می‌دهد شهر را به آتش بکشند و مدت ۵۴ روز شهر در آتش می‌سوزد.
- عاضد، خلیفه فاطمی، از نورالدین محمود یاری می‌طلبد و یادآور می شود مصریان در دفع صلیبیان عاجزند و خواستار کمک وی می‌شوند.
- شاور از آمدن سپاه نورالدین می‌ترسد و با آموری از در صلح وارد می‌شود که در برابر دریافت صد هزار دینار از مصر بیرون برود. نورالدین سپاهی بزرگ به فرماندهی اسدالدین شیرکوه و همراهی برادرزاده‌اش یوسف صلاحالدین روانه کرد. اسدالدین وارد قاهره می‌شود و شاور را پس از دستگیری می‌کشد.
- عاضد، شیرکوه را به وزارت برمی‌گزیند؛ پس از کشته شدن شاور، عاضد، اسدالدین شیرکوه را افزون بر فرماندهی سپاه، به وزارت برگزید.
- شیرکوه پس از دو ماه تصدّی منصب وزارت درگذشت و عاضد، صلاح الدین را به وزارت برگزیده و او را به ملک ناصر ملقب گردانید.


- به دلیل موقعیت استراتژی قلعه جعبر، نورالدین بر آن چیره می‌شود و در عوض به حاکم آن، شهاب‌الدین عقیلی، شهر سروج و توابع آن را به اضافه مبلغ بیست هزار دینار می‌دهد.


• ابن خیره مواعینی.
ابن هذیل بلنسی.
• اسدالدین شیرکوه.
حمید بن مالک کنانی.
• شاور سعدی.


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۳، ص۱۹۶.





جعبه ابزار