• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال 542 هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سال ۵۴۲ هجری قمری، چهل و دومین سال از قرن ۶ قمری و مصادف با سال ۵۲۶ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: صدور دستور قتل وزیر فاطمی توسط خلیفه فاطمی، برخورد امیر موحدون با یهودیان و مسیحیان، گروه‌های سه گانه درگیر در جنگ صلیبی دوم، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابن بسام شنترینی و ... .



- رضوان بن ولخشی، وزیر حافظ لدین اللّه، خلیفه فاطمی خودسرانه حکمرانی می کند و از تصرفات حافظ جلوگیری می‌کند. حافظ پنهانی کسی را می‌فرستد تا او را بکشد.
- عبدالمؤمن بن علی، امیر موحدون از یهودیان و مسیحیان می‌خواهد یا مسلمان شوند یا به دارالحرب ملحق شده یا کشته شوند. دسته‌ای از آنان اسلام می‌آورند و دسته‌ای دیگر به دارالحرب می‌پیوندند. عبدالمؤمن، معابد یهودیان و مسیحیان را ویران کرده و به مسجد تبدیل می‌کند و جزیه را از ذمیانی که اسلام آوردند، برمی‌دارد.


- فراخوانی به جنگ صلیبی دوم به تشکیل سه گروه منجر شد: گروه انگلیسی‌ها، آلمانی‌ها و فرانسوی‌ها: این گروه از انگلستان حرکت کردند و طوفان، کشتی‌های آنان را مجبور کرد بر ساحل پرتغال لنگر اندازند. این گروه به کمک حاکم پرتغال، آلفونسوی اول، بنیانگذار دولت پرتغال، در جنگش با مسلمانان در لشبونه و غلبه بر آن شتافت و دیگر از رفتن به سرزمین‌های مقدس، جز اندکی که به راه خود ادامه دادند، منصرف شدند. گروه آلمانی را امپراتور کنراد سوم و گروه فرانسوی را لویی هفتم، پادشاه فرانسه، فرماندهی کرد. این دو گروه راه خشکی را در پیش گرفته و از قسطنطنیه گذشتند و این در حالی بود که موافقت امپراتور بیزانس، مانوئل اول کومنن را جلب نکرده بودند. و در مسیر خود با مشکلات و خطرهای بسیاری مواجه شدند؛ مثل کمبود ارزاق و حملات سلاجقه روم.
- در اوایل ژوئیه سال ۱۱۴۸م، سپاهیان صلیبی گرد آمده و روانه دمشق شدند و به «غوطه» هجوم بردند و مراکز آن را مقابل باروهای دمشق اشغال کردند. نیروهای کمکی از موصل و حلب به دمشق سرازیر شدند و مسیحیان را محاصره کردند. مسیحیان تهاجم خود را به دفاع تبدیل کرده و مقاومت آنان رو به ضعف نهاد. نزاع و اختلاف نظر میان خودشان، این ضعف و ناتوانی را افزایش داد. از یک سو فرماندهان بیت المقدس بر این عقیده بودند، پس از چیرگی دمشق، آن را تابع بیت المقدس کنند؛ ولی لویی هفتم بر این عقیده بود امیرنشین صلیبی مستقلی شود.
- شاهان و فرماندهان این جنگ دیدند یارای مقابله با نیروهای اسلامی را ندارند، عقب‌نشینی و پایان محاصره دمشق را ترجیح دادند. کنراد به اروپا بازگشت و پس از چند ماه، پادشاه لویی نیز به او ملحق شد و بدین ترتیب از جنگ دوم نتیجه‌ای به دست نیامد.


• ابن بسام شنترینی.
ابن شجری.
ابن صیرفی ابوالقاسم.
ابن عطیه محاربی.
ابن قسیم حموی.
اسحاق لمتونی.
اموری اول.
رشاطی.


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۳، ص۱۵۳.





جعبه ابزار