• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال 541 هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سال ۵۴۱ هجری قمری، چهل و یکمین سال از قرن ۶ قمری و مصادف با سال ۵۲۵ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: تقسیم دولت اتابکان به دو بخش، پایان دولت صنهاجیان در افریقیه، ورود موحدون به اندلس، مستقل شدن ابن غانیه در جزایر بالیار، تسلط موحدون بر مراکش و تأسیس دولت، وقوع جنگ صلیبی دوم، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابراهیم بن تاشفین و ... .



- عمادالدین زنگی متوجه قلعه جعبر شده و آن را محاصره می‌کند. سه نفر از غلامانش وی را در بسترش می کشند و با کشته شدن او، دولت اتابکان دو بخش می شود: بخشی در موصل که سیف الدین غازی اول، جانشین پدرش عمادالدین می‌شود و بخشی در شام که نورالدین محمود، فرزند دیگرش، جانشین پدر در حلب و دمشق می‌شود.
- علی بن یحیی بن تمیم صنهاجی، حاکم افریقیه (تونس) پس از چیرگی نورمان‌های سیسیل بر طرابلس غربی، از مهدیه می‌گریزد و به عبدالمؤمن، امیر موحدون، پناهنده می‌شود.
- هیأتی از اعیان و بزرگان اندلس، روانه مراکش می‌شوند. با عبدالمؤمن امیر موحدون بیعت می کنند و از او دعوت می‌کنند برای یاری مسلمانان وارد اندلس شود. عبدالمؤمن از دریا می گذرد و وارد اندلس می‌شود.
- عبدالمؤمن، آهنگ اشبیلیه می‌کند و آن را به محاصره خود در می‌آورد و با زور آنجا را تصرف کرده و مقر حکومت خود در اندلس قرار می‌دهد، آن گاه بر قرطبه چیره می‌شود.
- محمد بن غانیه، کارگزار مرابطون در جزایر بالیار (میورقه، منورقه و یابسه) اعلام استقلال می‌کند.


- موحدون پس از محاصره نه ماهه مراکش، آن را به تصرف خود درآوردند. امیر مراکش پیش از این، در تسلط ابراهیم بن علی تاشفین بود. وی به دلیل ضعف و ناتوانی‌اش، عزل شد و سپس مردم او را کشتند و برادرش اسحاق را بر آنجا گماردند.
- موحدون توانستند حلقه محاصره را درهم شکنند و وارد شهر شوند و از مرابطون، هر کس را که یافتند، کشتند. اسحاق نیز به همراه مرابطون کشته شد.
- با اشغال مراکش، دولت مرابطون به پایان رسید و موحدون بر همه شهرها سیطره یافتند.
- ناوگان نورمان‌ها از سیسیل روانه طرابلس شد و بر آنجا چیره شدند.
- سقوط رها به دست مسلمانان در سال ۵۳۹ق، پادشاهان اروپا را برآشفت و جنگ صلیبی دوم به رهبری کنراد سوم، پادشاه آلمان و لویی هفتم، پادشاه فرانسه، رخ داد که هدف آن بازپس‌گیری رها و پایان دادن نیروی مسلمان بود.
- نورالدین محمود بن عمادالدین زنگی، حاکم شام، شهرهای کفرلاتا و ارتاح را از صلیبیان باز پس گرفت.


• ابراهیم بن تاشفین.
رفیع الدوله صمادحی.
• عمادالدین زنگی.
مخزومی غرناطی.


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۳، ص۱۵۲.





جعبه ابزار