• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال 483 هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در سال چهارصد و هشتاد و سه هجری قمری، رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: الزام اهل ذمه به پوشیدن لباس ویژه در بغداد، آشوب میان شیعه و سنی در موصل، ورود ابوحامد غزالی به بغداد، وزارت ابن دارست برای ملکشاه، گسترش دعوت اسماعیلیان در اطراف البرز و برپایی دولت حشاشین، استیلای یوسف بن تاشفین بر اندلس، حمله نورماندی‌ها به برخی نواحی اندلس، حملات اعراب بادیه‌نشین به بصره و غارت آنجا، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابن جهیر و ... .



- خلیفه عباسی، اهل ذمه را وامی‌دارد لباس ویژه بپوشند. برخی از آنان می‌گریزند و برخی مسلمان می‌شوند.
- آشوب میان شیعیان و سنیان موصل.
- درگذشت فخرالدوله ابونصر بن جهیر و باز گرداندن ابراهیم بن قریش عقیلی به امارت موصل.
- آمدن امام ابوحامد غزالی به بغداد و به عهده گرفتن تدریس در مدرسه نظامیه به فرمان نظام الملک و دادن لقب زین الدین شرف الأئمه به او.
- نظام الملک برای تعیین دو فقیه؛ یعنی ابوعبدالله طبری و ابومحمد عبدالوهاب شیرازی برای تدریس در مدرسه نظامیه دو فرمان دیگر صادر می‌کند.
- ملکشاه، ابوالغنائم مرزبان معروف به ابن دارست را وزیر خود می‌سازد و او را تاج الملک می‌نامد.
- حسن بن صباح باطنی بر دژ الموت در اطراف کوه های البرز دست می‌یابد و دولت اسماعیلیان باطنی معروف به نام دولت حشاشین را پدید می‌آورد.


- یوسف بن تاشفین پس از فراهم ساختن امکانات برای گرفتن اندلس، به آن جا باز می‌گردد و بر غرناطه دست می‌یابد و امیر آن عبدالله بلکین بن حبوس صنهاجی را دستگیر می‌کند و به أغماتِ افریقیه می‌فرستد و او در آن جا می‌میرد. سپس سپاهی به مالقه می‌فرستد و امیر آن تمیم، برادرزاده عبدالله بلقین را بازداشت می‌کند و او را به سوس افریقیه می‌فرستد و سپس او را عفو می‌کند و او در مراکش می‌ماند تا در سال ۴۸۸ق در آن جا می‌میرد. تاشفین سپس بر بطلیوس چیره می‌شود و امیر آن عمر بن افطس را می‌کشد و بلنسیه را از فرانسویان باز پس می‌گیرد. آن گاه به سبته باز می‌گردد تا بر عملیات جنگی که آن را به سپهسالار خود، سیر بن ابی بکر لمتونی سپرده، نظارت کند.
- راجر نورماندی به جزیره مالتا حمله می‌کند و بر آن دست می‌یابد.
- عرب‌های بنی عامر بر بصره حمله و آن را غارت می‌کنند و آتش می‌زنند. از جمله خسارات وارده، دو مخزن کتاب در آتش می‌سوزد؛ یکی را عضدالدوله دیلمی ساخته و نخستین کتابخانه‌ای بود که در اسلام وقف شد و دیگری را ابومنصور بن شاه مروان، وزیر ابوکالیجار بویهی، امیر بصره وقف کرده بود و در آن گنجینه‌ای از کتاب‌های نفیس وجود داشت.


• ابن جهیر
خجندی
• عبدالله بن بلکین


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۲، ص۵۲۳.





جعبه ابزار