• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال 479 هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در سال چهارصد و هفتاد و نه هجری قمری، رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: نفوذ قدرت ملک شاه در ناحیه شام، اختلاف میان سلجوقیان بعد از کشته شدن سلیمان بن قتلمش، آشوب مذهبی بین شیعه و سنی در بغداد، وقوع زلزله‌های هولناک در عراق، جنگ میان مرابطین و پادشاهان فرانسه، جنگ میان سلجوقیان شام و سلجوقیان روم، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابن فضال قیروانی و ... .



- ملک شاه از اصفهان روانه بغداد می‌شود و از آن جا به شام می‌رود تا سازمان جدید به آن بخشد و امیران را بر مراکز امارت بگمارد.
- ملک شاه بر دژهای جعبر، منبج و حلب دست می‌یابد و برادرش تتش را پس از کشته شدن سلیمان بن قتلمش از آن شهر بیرون می‌کند و آق سنقر (معروف به حاجب)، نیای آل زنگی و پدر عمادالدین را بر آن می‌گمارد. سپس به انطاکیه می‌رود و سردار یاغی سیان ترک را بر آن می‌گمارد و به بغداد بازمی‌گردد.
- ملک شاه، پس از کشتن سلیمان بن قتلمش سرپرستی پسرش قلیچ ارسلان کم سن و سال را برعهده گرفت و چون بزرگ شد در سال ۴۸۴ق او را به جای پدرش به امارات سلجوقیان روم گماشت.
- کشته شدن سلیمان بن قتلمش میان سلجوقیان اختلاف می‌اندازد و سلجوقیان روم از گناه سلجوقیان ایران و عراق و شام نمی‌گذرند.
- یوسف بن تاشفین پس از نبرد زلاقه، خود را امیرالمسلمین می‌خواند و به مراکش بازمی‌گردد و برادرش ابوبکر لمتونی را برای جنگ با فرانسویان می‌گمارد.
- آشوب مذهبی میان شیعه و سنّی در بغداد ادامه دارد.
- زلزله‌های هولناکی در عراق، ناحیه جزیره و شام که بسیاری از شهرها را ویران کرد.


- تاج الدوله تتش، پادشاه شام، روانه حلب می‌شود تا آن را از سلیمان بن قتلمش باز پس گیرد و نزدیک حلب که به عین سلیم مشهور است میان آن جنگی درمی‌گیرد.
- سلیمان بن قتلمش پسری کوچک به نام داوود و ملقّب به قلیچ ارسلان اول را به جای خود می‌نشاند. در پی این جانشینی و در سال‌های ۱۰۸۶- ۱۰۹۲م. آناتولی فاقد حاکمی نیرومند از سلجوقیان می‌شود.
- یوسف بن تاشفین از دریا می‌گذرد و به اندلس می آید و در مکانی به نام زلاقه (نزدیک شهر بطلیوس) با آلفونسوی ششم می‌جنگند. در این جنگ، امیران غرناطه، اشبیلیه، قرطبه و دیگران شرکت کردند. این جنگ در دوازدهم رجب ۴۷۹ق (۲۳ اکتبر سال ۱۰۸۶م) رخ داد و با شکست آلفونسو و کشته شدن بسیاری از سپاهیانش به پایان رسید. مسلمانان در این جنگ قهرمانی‌های کم نظیری از خود نشان دادند.


ابن فضال قیروانی
علی بن منقذ
اسماء صلیحی
جعبر قشیری


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۲، ص۵۱۸.





جعبه ابزار