• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال 456 هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در سال چهارصد و پنجاه و شش هجری قمری، رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: نیابت سردار ایتکین سلیمانی از آلب ارسلان در بغداد، رقابت میان دو وزیر کندری و نظام الملک، اعلام استقلال برخی امرای اندلس، گسترش حملات سلجوقیان تا ارمنستان، جنگ میان آلب ارسلان و قتلمش سلجوقی، حمله نورماندی‌ها به اندلس، حملات اعراب بادیه‌نشین بر حومه بغداد، شورش بردگان در مصر، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: علی بن حزم و ... .



- آلب ارسلان، سردار ایتکین سلیمانی را به نیابت از خود در بغداد می‌گمارد.
- رقابت میان کندری و نظام الملک به کشته شدن کندری می‌انجامد.
- علی بن نعمة، معروف به ابن حوّاس در دو شهر قصریانه و جرجنتِ سیسیل اعلام استقلال می‌کند.
- محمود بن نصر بن صالح بن مرداس با عمویش عطیّة بن صالح بن مرداس می‌جنگد و سپس با تقسیم نواحی حلب صلح می‌کنند و عطیّه حلب، رحبه، بالس، منبج، اعزاز و قنسرین و محمود بقیه شهرها را می‌گیرد.
- محمود، صلح را زیر پا می‌گذارد و با کمک ترکمن‌ها بر عمویش غلبه کرده، حلب و توابع آن را تصرف می‌کند.


- آلب ارسلان، بر دو شهر آنی و قارس، دو مرکز مهم ارمنستان و دو پایگاه مهم امپراتوری بیزانس در سرزمین‌های شمال شرق آسیای صغیر مستولی شد.
- قتلمش فرزند اسرائیل بیگو فرزند سلجوق، نبودن پسرعمویش آلب ارسلان در آسیای صغیر را مغتنم شمرد، ری را می گیرد. آلب ارسلان برمی‌گردد و ری را از پسرعمویش باز پس می‌گیرد و جنگ، با کشته شدن قتلمش پایان می‌یابد.
- گیوم دومونریِ نورماندی، به یک حمله دریایی برضد ساحل «قطلونیه» دست می‌زند و به سوی شرق پیش می‌رود تا به شهر ببشتر، در قلمرو یوسف بن سلیمان بن هود می‌رسد و با محاصره شهر، آن را به تسلیم وامی‌دارد. او به درون شهر می‌رود. سپاهیانش به کشتار و تاراج فراوان و اسیر گرفتن می‌پردازند و هیچ یک از امیران مسلمان به کمک ساکنان آن شهر نمی‌روند. سپس نورماندی‌ها این شهر را رها کرده، یکی از ستون های نظامی خود، متشکل از پنج هزارنفر در آن به جای می گذارند. سال بعد، احمد بن سلیمان بن هود، امیر سرقسطه به پا می‌خیزد و مسلمانان را تحریک می کند و شهر را می‌گیرد و ستون نظامی نورماندی‌ها را متلاشی می‌کند و المقتدربالله لقب می گیرد.
- عرب‌های بادیه‌نشین بر حومه بغداد حمله می‌برند و دست به ویرانی می زنند. آنان، در سال های پیش نیز چنین حملاتی داشتند.
- بردگان مصر شورش می‌کنند و با ترکان می‌جنگند، آنان جزیره نیل را می‌گیرند و مواضع دفاعی خود را تحکیم می‌کنند.


• علی بن حزم
ابن صالح اندلسی
حسین تجیبی
قتلمش سلجوقی
• کندری


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۲، ص۴۷۵.





جعبه ابزار