• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال 38 هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سال ۳۸ هجری قمری، سی‌ و هشتمین سال از قرن ۱ قمری مصادف با سال ۳۷ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: حمله سپاه معاویة بن ابی‌سفیان به مصر و قتل محمد بن ابی‌بکر، شورش‌ خوارج و وقوع جنگ نهروان، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند حرقوص سعدی، عبدالله بن سبا و ... .



معاویة بن ابی‌سفیان سپاهی به فرماندهی معاویة بن خدیج کندی به مصر می‌فرستد و آن‌جا را تصرف می‌کند و با والی آن‌جا، محمد بن ابی‌بکر درگیر شده و او را شکست می‌دهد. محمد پنهان می‌شود، اما او را دست‌گیر می‌کند و به قتل می‌رساند.
معاویة بن ابی‌سفیان پس از کشتن محمد بن ابی‌بکر و تصرف مصر که در حوزه زمام‌داری علی بن ابی‌طالب بود، عمرو عاص را والی آن‌جا می‌کند و افریقا را جزو حوزه مصر قرار می‌دهد.
• علی بن ابی‌طالب، زیاد بن ابیه را بر فارس و کرمان ولایت می‌دهد.


• شورش‌ خوارج: خوارج در محل نهروان جمع می‌شوند و کفر علی بن ابی‌طالب را به سبب پذیرفتن حکمیت اعلام می‌کنند.
علی (علیه‌السّلام) در راس سپاهش به سوی آنان می‌رود و با آنان نبرد می‌کند و فرمانده‌شان عبدالله راسبی و دیگر رؤسای‌شان را می‌کشد. آنان به ماسبذان می‌روند و هلال بن علّفه را به ریاست خود انتخاب می‌کنند. علی بن ابی‌طالب سپاهی به فرماندهی معقل بن قیس ریاحی به سوی آنان می‌فرستد و او بر هر کس که دست می‌یابد، از جمله رهبرشان، هلال بن علّفه را می‌کشد.


حرقوص سعدی.
سهل بن حُنیف.
عبدالله بن سبا.
عبدالله راسبی.
محمد بن ابی‌بکر.
هلال بن علّفه.


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۱، ص۱۶۹.





جعبه ابزار