• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال 367 هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در سال سیصد و شصت و هفت هجری قمری، رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: جنگ‌های ابن ابی‌عامر در اسپانیا، قیام قسّام در دمشق، استیلای عضدالدوله بر بغداد، وقوع سیل در بغداد، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: حسّان بن جرّاح و ... .



- استیلای عضدالدوله بر بغداد: عضدالدوله حاکم فارس پس از مرگ پدرش رکن‌الدوله، بر عراق چیره و وارد بغداد شده، پسرعمویش عزالدوله را دستگیر کرد و کشت، همین طور وزیر او ابن بقیه را دستگیر کرده، کشت و سپس بر دار آویخت.
- خلفیه عباسی به عضدالدوله لقب امیرالامراء و تاج‌الملة می‌دهد و رسیدگی به امور دولت در شرق و غرب را به او وامی‌گذارد. - عضدالدوله بر حکومت بنی حمدان در موصل و میّافارقین و دیاربکر و دیارربیعه و مضر مستولی می‌شود، و ابن تغلب بن ناصرالدوله حمدانی (واپسین فرمانروای بنی حمدان در موصل) به شام می‌گریزد.
- جلوگیری از کار قصه‌پردازان: عضدالدوله قصه‌پردازان را از قصه‌گویی در مساجد منع می‌کند، زیرا ایشان به فتنه و آشوب میان سنّی و شیعه دامن می‌زنند.
- درگذشت حسّان بن جرّاح، بزرگ قبیله طیّ و امیر شهر رمله و جانشینی برادرش دغفل بن جراح در اندلس.
- منصور بن ابی عامر، وزیر هشام (مؤید) اموی اندلسی، جعفر بن عثمان مصحفیِ حاجب را از صحنه رقابت بیرون و او را دستگیر و زندانی می‌کند و در سال ۳۷۲ ق او را می‌کشد. آن گاه با لغو مالیات روغن، به مردم نزدیک می‌شود. وی هم چنین به نفوذ غلامان اسلاو پایان داده، سربازانی از بربرهای مغرب و همین طور از اسرای نصرانیِ شمال (معروف به جوانان عامری) برمی‌گزیند.
- بلایای طبیعی: سیل، خانه‌های بغداد را ویران می‌کند و مردم به ناچار با قایق‌ها می‌گریزند.


- جنگ های ابن ابی‌عامر در اسپانیا: منصور بن ابی عامر، وزیر و حاجب بر طلیطله مستولی می‌شود و به «سلمنقه» لشکر کشیده، با اسیران و غنایم به قرطبه برمی‌گردد.
- قیام قسّام در دمشق: عیّاری انقلابی (شورشی) به نام قسّام تراب یا سقّاط یا زبال، پس از اسیر شدن البتکین، قیامی مردمی را در دمشق رهبری می‌کند. این انقلابی بر دمشق چیره شده، و تا سال ۳۷۱ ق اداره شهر را به دست می‌گیرد.


• ابن بقیّه
ابن حوقل
ابن قوطیه
ابوطاهر ذهلی
• عزالدوله دیلمی


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۲، ص۳۰۳.





جعبه ابزار