سال 365 هجری قمری
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
در سال سیصد و شصت و پنج هجری قمری، رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: تجزیه حکومت
دیلمیان، تلاش
فاطمیون برای تسلط بر
دمشق، یورشهای
دریایی مسلمانان، حملات رومیان به
شام، درگذشت برخی از شخصیتهای مشهور مانند:
المعزلدین الله فاطمی و ... .
- رکن الدوله دیلمی مملکت خود را میان فرزندانش تقسیم میکند؛ بدین ترتیب که ناحیه فارس و اهواز را به عضدالدوله، و ری و اصفهان را به مؤیدالدوله، و همدان و دینور را به فخرالدوله وامیگذارد.
- افزایش قدرت دزدان و عیاران در بغداد، و دریافت عوارض از بازارها و راه ها توسط آنان.
- درگذشت المعزلدین الله فاطمی و بیعت با پسرش نزار ابومنصور و ملقب شدن وی به عزیزبالله.
- عزیزبالله فاطمی، ابوالفرج بن یعقوب بن یوسف بن کلس را به وزارت خویش برمیگزیند، وی نخست یهودی بود و سپس اسلام آورد.
- حکم مستنصر اموی بر حسن بن کنّون ـ که در سال ۳۴۷ ق به وی پناهنده شده بودـ خشم میگیرد و او را از اندلس بیرون میکند. حسن بن کنّون نیز با یارانش عازم مصر میشود و در آن جا عزیز فاطمی او را گرامی میدارد.
- تلاش فاطمیون برای بازپسگیری دمشق: عزیزبالله فاطمی سپاهی به فرماندهی جوهر صقلی برای جنگ با البتکین گسیل میکند تا او را که بر دمشق مستولی بود، از آن جا بیرون براند، اما البتکین از قرمطیان تقاضای کمک میکند و حسن بن احمد (اعصم) رهبر قرمطیان به یاری او می شتابد. جوهر ناچار به عقبنشینی و بازگشت به مصر میشود.
- یورش های دریایی مسلمانان: ابوالقاسم علی بن حسن کلبی امیر سیسیل به مسینا و کالابریا و کوستنزا حمله میکند و غنایمی به دست میآورد.
- حملات رومیان به سرزمین شام: زیمسکس امپراتور روم پس از چیرگی بر برخی مرزهای اسلامی در شرق، ضمن استیلا بر «حمص» عازم دمشق میشود. البتکین تسلیم میشود و امپراتور بدون کشتار وارد شهر میشود. پس از آن که البتکین از وی اطاعت میکند و به او تعهد میدهد که سالیانه جزیه ای به مقدار شصت هزار دینار بپردازد، امپراتور، شهر دمشق را در اختیار او قرار میدهد. امپراتور پس از آن، عازم «بیروت» و «صیدا» و «عکا» میشود و بر آن مناطق جزیه میبندد. سپس رو به طرابلس می نهد، اما مردم به جهت استحکاماتی که شهر داشت و به دلیل از راه رسیدن ناوگان دریایی فاطمیان، مقابل مهاجمان مقاومت و استواری می کنند. میان ناوگان مسلمانان و رومیان نبردی رخ میدهد که با شکست ناوگان بیزانس، محاصره طرابلس به پایان میرسد.
• ابن ابیاشعث
• ابن ماسرجس
• ابو اصبغ
• ثابت بن سنان
• جعفر بن منصور الیمن
• شاشی قفّال
• معزلدین الله
• ناشئ اصغر
عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۲، ص۲۹۴.