• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سال 364 هجری قمری

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در سال سیصد و شصت و چهار هجری قمری، رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: بازگشت دمشق به حوزه خلافت عباسی، یورش‌های رومیان به برخی مناطق تحت سلطه مسلمانان، وقوع آشوب در دمشق، درگذشت برخی از شخصیت‌های مشهور مانند: ابن اندلسی و ... .



- عضدالدوله پس از شکست آلبتکین، در حالی که عزالدوله بختیار او را همراهی می‌کرد، حرکت خویش را به سمت بغداد ادامه می‌دهد. عضدالدوله قصد چیره شدن بر بغداد را دارد. وی دستور می‌دهد پسرعمویش عزالدوله دستگیر و زندانی شود، اما پدرش رکن‌الدوله مداخله می‌کند و پسرش عضدالدوله را فرمان خارج شدن از بغداد و بازگشت به محل حکومتش (فارس) می‌دهد. عضدالدوله نیز به فارس برمی‌گردد و عزالدوله را آزاد می‌کند. خلیفه عباسی، طائع لله با شاه باز دختر عزالدوله ازدواج می‌کند.
- برپایی مجدد آشوب در دمشق میان مردم آن جا و سپاهیان مصری متشکل از بربرهای مغرب، و برکناری فرمانده جیش بن صمصامه، و نصب سردار ریّان خادم. وی کارگزار معزلدین الله بر طرابلس بود.
- ریّان ابومحمود بن ابراهیم بن فلاح، همراه او سپاه مغرب و سردار ابن صمصامه را از دمشق بیرون می‌راند.
- حذف نام طائع عباسی از خطبه در مکه و مدینه و خواندن آن به نام معزلدین الله فاطمی.
- بکجور، حاجب قرعویه برضد سرور خود قرعویه توطئه نموده، وی را دستگیر و در قلعه حلب زندانی می‌کند و حکومت را به تنهایی در اختیار می گیرد. ابوالمعالی سعدالدوله پس از وارد شدنش به حلب و رهانیدن آن سامان از دست بکجور، ابوالحسن علی بن حسین مغربی را به وزارت برگزیده، بکجور را پس از آن که قلعه را تحویل داده و تسلیم می شود، به امارت حمص و ارتش آن جا می گمارد.


- بازگشت دمشق به حوزه خلافت عباسی: البتکین پس از شکستش مقابل عضدالدوله در واسط، همراه سپاهیان ترکش رهسپار دمشق و بر آن جا چیره می‌شود و کارگزار فاطمی، ریّان خادم را بیرون می کند و به نام خلیفه عباسی خطبه می‌خواند. وی سپس بر نواحی ساحلی شام و طبریه سلطه می‌یابد.
- اعاده حاکمیت بنی حمدان برحلب: ابوالمعالی، سعدالدوله حمدانی از قبیله بنی کلاب کمک می‌گیرد و ضمن محاصره حلب، آن جا را از چنگ بکجور خارج می‌کند و سپس وارد شهر می‌شود. بکجور مقاومت کرده، هم چنان تا سال ۳۶۷ ق در قلعه باقی می‌ماند. آن گاه به سبب تمام شدن مواد غذایی، تسلیم می‌شود. سعدالدوله نیز از وی درمی‌گذرد و او را به امارت حمص و ارتش آن جا می‌گمارد.
- یورش های رومیان: امپراتور بیزانس، حنا زیمسکس به سبب شکستی که از مسلمانان خورده بود و به خاطر اسیر شدن فرماندهانش، حمله گسترده‌ای را برضد مسلمانان تدارک می‌بیند و جنگی صلیبی بر ضد نصیّبین و دیاربکر (آمد) و میّافارقین راه انداخته، بر آن سامان یورش می‌برد.


• ابن اندلسی
ابن عدی
ابوالعیش بن کنّون
ظالم عقیلی


عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۲، ص۲۹۲.





جعبه ابزار