سال 190 هجری قمری
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
سال ۱۹۰ هجری قمری، نودمین سال از قرن ۲ قمری و مصادف با سال ۱۸۴ هجری شمسی است. در این سال رویدادها و وقایع نظامی و غیرنظامی مختلفی در جهان اسلام رخ داد، مانند: درگذشت
کنستانتین ششم، امپراتور روم و انتصاب
حسین بن جمیل، به امارت
مصر، وقوع جنگ و شورشهای پراکنده در سرزمینهای روم و برخی مناطق
شام و
اندلس، درگذشت برخی از شخصیتهای مشهور همچون هشام
بن حکم و ... .
• نصب حسین
بن جمیل، آزادشده
ابوجعفر منصور عباسی به امارت مصر.
• هارون الرشید،
حمید بن معیوف همدانی را به حکومت سواحل (مناطق ساحلی) شام و مصر منصوب میکند.
• درگذشت کنستانتین ششم، امپراتور روم.
وقوع جنگ و شورشهای پراکنده در سرزمینهای روم و برخی مناطق شام و اندلس:
- هارون الرشید به سرزمین روم حمله و شهر هرقله را فتح کرد. امپراتور ناکفور، مجبور به انعقاد قرارداد صلح و پرداخت جزیه به او شد؛ اما ناکفور قرارداد صلح را نقض و به مرزهای شمالی «عین زربه» و غیر آن حمله کرد. او در این حمله، برخی از مسلمانان را به اسارت گرفت. هارون الرشید با لشکرهایی که فرماندهی آنها را فرماندهانی نامآور بر عهده داشتند، به رومیان حملهور شد و بر تعدادی از دژهای مهم چیره گشت. ناکفور پس از تحمل کشتهها و تلفاتِ بسیار، مجدداً ناچار به درخواست صلح گردید.
- حمید بن معیوف، حاکم سواحل مصر و شام، با فرماندهی کردن ناوگان مسلمانان به قبرس حمله کرد. چرا که دولت قبرس، معاهده خود را نقض کرده بود. او اسقفِ قبرس را اسیر کرد و به جزیره «کرت» و «رودس» لشکر کشید.
- ناوگان اندلسی، به حملات پیاپی خود به جزایر «بلیار»، «کورسیکا» و «ساردینیا» ادامه داد.
- رافع بن لیث، نوه نصر بن سیّار در سمرقند شورش کرده و از اطاعت هارون الرشید سرباز زد. علی بن عیسی بن ماهان، حاکم خراسان به جنگ با او پرداخت؛ ولی رافع او را شکست داد.
- شورش در حمص علیه کارگزار هارون الرشید. هارون، خود به آن جا رفت و وقتی به «منبج» رسید، هیاتی از حمص نزد او آمده، با معذرتخواهی از او طلب بخشش نمودند. هارون نیز آنان را رها کرده، راهی جنگ با رومیان شد.
- سردار اصبغ بن عبدالله بن وانسوس، در «مارده» سر به شورش برداشت، ولی پس از امان خواستن مورد عفو و بخشش قرار گرفت.
- شعلهور شدن آتش نزاع بین یمانیان و مضریان (قیسیانِ) در شام. مانند همین منازعات نیز در ارمنستان و آذربایجان به وقوع پیوست.
•
کنستانتین ششم.
•
لقیط محاربی.
•
هشام بن حکم.
•
یحیی برمکی.
•
یعقوب بن ربیع.
عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۱، ص۴۲۹.