• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

رسالة فی الغناء (للطالقانی)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ملا نظر علی بن سلطان محمد طالقانی عالمی ربانی بود و در فقه و اصول و حکمت و حدیث تبحر داشت. این عالم عامل و فقیه فاضل، حافظ قرآن و مقیم تهران بود. وی از علمای نیمه دوم قرن سیزدهم و آغاز قرن چهاردهم هجری و متوفای سال ۱۳۰۶ هجری قمری می‌باشد.



مؤلف در این کتاب به سبک دیگر منابع فقهی استدلالی به بررسی مسئله غناء می‌پردازد. وی در آغاز نظر منابع لغت را در معنای غنا می‌آورد مثل: المصباح المنیر، النهایه ابن اثیر، سپس نظرات فقهای شیعه را از منابع فقهی نقل می‌کند مثل قواعد الاحکام علامه حلی و همچنین نظر مشهور فقهای شیعه. سپس اقسام صورت را بیان می‌فرماید، معنای آن به فارسی، و معنای صوت الحسن را بیان می‌فرماید. مؤلف در ادامه غنای محرم را به فارسی آواز خوانی، خوانندگی و به آواز خواندن معنا می‌کند. این کتاب منبعی خوب برای تحقیق در مسئله غنا می‌باشد.


این کتاب اثری ارزشمند برای آشنایی با نظرات فقهی مؤلف در باب غناء و ادله آن می‌باشد. این کتاب یکی از منابع فقهی شیعه و منبعی خوب برای بررسی مسئله غنا می‌باشد.


این کتاب از یک مقدمه و سه امر تشکیل شده است. امر اول در بیان معنای غناء، امر دوم در ذکر اقسام غناء و امر سوم در موارد اجتماع اقسام غناء می‌باشد. این کتاب در ۱۷ صفحه آمده است.


آقا بزرگ تهرانی مؤلف کتاب ارزشمند الذریعة الی تصانیف الشیعة ج۱۶ ص۶۲ درباره این کتاب می‌فرماید: «رسالة فی الغناء للمولی نظر علی الفقیه الاصولی الطالقانی الطهرانی، المتوفی بمشهد خراسان ۱۳۰۶، و کان تلمیذ العلامة الانصاری، طبعت مع کتابه مناط الاحکام. و یاتی للمؤلف کاشف الاسرار».
کتاب رسالة فی الغناء نوشته مولی نظر علی، فقیه و اصولی، طالقانی و تهرانی، متوفای سال ۱۳۰۶ هجری قمری در مشهد مقدس می‌باشد. وی از شاگردان شیخ انصاری است. این کتاب با کتاب دیگر ایشان به نام مناط الاحکام به چاپ رسیده است. از دیگر آثار مؤلف کتاب کاشف الاسرار می‌باشد.


نسخه حاضر در برنامه، ناشر آن نشر مرصاد، تاریخ نشر ۱۴۱۸ هجری قمری، چاپ اول، قم، ایران، به زبان عربی، در قطع وزیری و در یک جلد می‌باشد. تصحیح و تحقیق آنرا آقایان عباس ظهیری و محمود سپاسی انجام داده‌اند.
این رساله در جلد دوم کتاب غنا و موسیقی آمده است.


۱. الذریعة الی تصانیف الشیعة، آقابزرگ تهرانی، ج۱۶، ص۶۲.    



نرم افزار مجموعه جامع فقه اهل البیت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور).




جعبه ابزار