• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

رزق کریم (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



رزق‌ها چیزهایی هستند که از جانب خداوند بوده و منفعتی دنیوی یا اخروی برای صاحبش به دنبال داشته است، که در قرآن به بررسی آن می‌پردازیم.



فالذین ءامنوا وعملوا الصـلحـت لهم مغفرة ورزق کریم. «آنها که ایمان آوردند و عمل صالح انجام دادند آمرزش و روزی پر ارزشی برای آنها است».(«رزق کریم» نعمت‌های بهشت است.).
اما در این آیه و آیه بعد چهره‌ای از مساءله بشارت و چهره‌ای از انذار را ترسیم می‌کند و از آنجا که همواره رحمت واسعه خدا بر عذاب و کیفرش پیشی دارد نخست از بشارت، سخن می‌گوید: (کسانی که ایمان آوردند و عمل صالح انجام دادند آمرزش خدا و روزی پر ارزشی در انتظار آنها است) (فالذین آمنوا و عملوا الصالحات لهم مغفرة و رزق کریم).
نخست با آب آمرزش و مغفرت الهی شستشو داده و پاک می‌شوند، خاطری آسوده و وجدانی آرام از این ناحیه پیدا می‌کنند. سپس مشمول انواع الطاف و نعمت‌های ارزشمند او می‌گردند.
(رزق کریم) (با توجه به اینکه کریم به معنی هر موجود شریف و پر ارزش است) مفهوم وسیعی دارد که تمام نعمت‌های گران‌بهای معنوی و مادی را شامل می‌شود.
آری خدای کریم در آن سرای کریم، انواع نعمت‌های کریم را به بنده‌های مؤمن و صالحش ارزانی می‌دارد.


انما المؤمنون الذین اذا ذکر الله وجلت قلوبهم واذا تلیت علیهم ءایـته زادتهم‌ایمـنا وعلی ربهم یتوکلون• الذین یقیمون الصلوة ومما رزقنـهم ینفقون• اولـئک هم المؤمنون حقا لهم درجـت عند ربهم ومغفرة ورزق کریم. «مؤمنان تنها کسانی هستند که هر وقت نام خدا برده شود دل‌هاشان ترسان می‌گردد، و هنگامی که آیات او بر آنها خوانده می‌شود ایمانشان افزون می‌گردد و تنها بر پروردگارشان توکل دارند. آنها که نماز را بر پا می‌دارند و از آنچه به آنها روزی داده‌ایم انفاق می‌کنند. مؤمنان حقیقی آنها هستند، برای آنان درجات (فوق‌العاده‌ای) نزد پروردگارشان است و برای آنها آمرزش و روزی بی‌نقص و عیب».
والذین ءامنوا وهاجروا وجـهدوا فی سبیل الله والذین ءاووا و نصروا اولـئک هم المؤمنون حقا لهم مغفرة ورزق کریم. «و آنها که ایمان آوردند و هجرت نمودند و جهاد در راه خدا کردند، و آنها که پناه دادند و یاری کردند، آنان مؤمنان حقیقی‌اند، برای آنها آمرزش (و رحمت خدا) و روزی شایسته‌ای است».


الخبیثـت للخبیثین والخبیثون للخبیثـت والطیبـت للطیبین والطیبون للطیبـت اولـئک مبرءون مما یقولون لهم مغفرة ورزق کریم. «زنان خبیث و ناپاک از آن مردان خبیث و ناپاکند! و مردان ناپاک نیز تعلق به زنان ناپاک دارند، اینان از نسبت‌های ناروائی که به آنها داده می‌شود مبرا هستند، و برای آنها آمرزش (الهی) و روزی پر ارزش است».
در مجمع البیان در ذیل آیه (الخبیثات للخبیثین و الخبیثون للخبیثات...) آمده که در معنای آن اقوالی گفته‌اند، تا آنجا که می‌گوید: سوم اینکه زنان پلید مال مردان پلید، و مردان پلید مال زنان پلیدند، (نقل از ابی مسلم و جبائی) از امام باقر و امام صادق علیه‌السّلام روایت شده که این آیه مثل آیه (الزانی لا ینکح الا زانیة او مشرکة) می‌باشد، چیزی که هست بعضی تصمیم گرفتند که از زنان پلید بگیرند، خدا از این کار نهیشان کرد، و آن را برای ایشان نپسندید.


یـنساء النبی... • ومن یقنت منکن لله ورسوله وتعمل صـالحا نؤتها اجرها مرتین واعتدنا لها رزقا کریما. «ای همسران پیامبر! هر کدام از شما گناه آشکار و فاحشی مرتکب شود عذاب او دو چندان خواهد بود، و این برای خدا آسان است. و هر کس از شما برای خدا و پیامبرش خضوع کند، و عمل صالح انجام دهد، پاداش او را دو چندان خواهیم ساخت، و روزی پر ارزشی برای او فراهم ساخته ایم».

لیجزی الذین ءامنوا وعملوا الصـلحـت اولـئک لهم مغفرة ورزق کریم.
«هدف این است آنها را که ایمان آورده‌اند و عمل صالح انجام داده‌اند پاداش دهد، و برای آنها آمرزش و رزق پر ارزشی است».
سپس ضمن دو آیه هدف قیام قیامت را بیان می‌کند، و یا به تعبیر دیگر دلیل بر لزوم چنین عالمی را بعد از جهان کنونی در برابر منکران شرح می‌دهد، می‌فرماید: هدف این است آنها را که ایمان آورده‌اند و عمل صالح انجام داده‌اند پاداش دهد (لیجزی الذین آمنوا و عملوا الصالحات).
آری (برای آنها مغفرت و روزی پر ارزشی است) (اولئک لهم مغفرة و رزق کریم).


۱. حج/سوره۲۲، آیه۵۰.    
۲. مجمع البیان، ج۷ - ۸، ص۱۱۶۲۳.    
۳. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۱۴، ص۱۳۵.    
۴. انفال/سوره۸، آیه۲ - ۴.    
۵. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۷، ص۸۶.    
۶. انفال/سوره۸، آیه۷۴.    
۷. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۷، ص۲۵۸.    
۸. نور/سوره۲۴، آیه۲۶.    
۹. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۱۴، ص۴۲۱.    
۱۰. ترجمه تفسیر المیزان، سید محمد حسین طباطبائی، ج۱۵، ص۱۴۹.    
۱۱. احزاب/سوره۳۳، آیه۳۰.    
۱۲. احزاب/سوره۳۳، آیه۳۱.    
۱۳. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۱۷، ص۲۷۸.    
۱۴. سبا/سوره۳۴، آیه۴.    
۱۵. مجمع البیان، فضل بن حسن، ج۱۸، ص۱۵.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «رزق کریم».    




جعبه ابزار