• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دوازده گفتار درباره حضرت مهدی‌ (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اثر فارسی حسین اوسطی، در پی معرفی و اثبات حجت خدا در عصر غیبت، شناخت امام عصر عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف و رفع شبهات در این مورد می‌باشد. انگیزه تالیف، در مرتبه اول، شناخت امام عصر عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف و در مرتبه بعد، بهره برداری از آثار مثبت اعتقاد به امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف .



کتاب با یک مقدمه آغاز و مطالب در دوازده گفتار، مرتب شده است.
از جمله ویژگی‌های کتاب این است که خلاصه‌ای از مطالب ارائه شده در پایان هر گفتار ارائه شده و سؤالات مربوط به هر گفتار، در پایان آن آمده است تا جنبه آموزشی و یادگیری این اثر بیشتر شود.
علاوه بر نقل روایات و مستندات، از دلایل عقلی و نیز از حکایات مفید در خلال بحث‌ها برای تایید و تبیین مطالب استفاده شده است.


در مقدمه، مباحثی چون الطاف و نعم الهی برای انسان، تاسف از دوری بشر از حجج الهی به واسطه جهل، مکر و دنیاپرستی و لزوم حجت الهی در بین خلق و غیبت او در عصر کنونی مطرح شده و مهمترین وظیفه مسلمانان، به خصوص شیعیان را شناخت حضرت و توجه به او دانسته و در انتهای مقدمه، به قطعی بودن طلوع خورشید امامت از پشت ابرهای غیبت اشاره شده است.

۲.۱ - دوازده گفتار

این دوازده گفتار، به ترتیب عبارتند از:
۱. اثبات وجود حجت خدا حضرت مهدی علیه‌السّلام از دیدگاه عقل، بر اساس لازم بودن شناخت ولی نعمت و هدایت پذیری از او. در این گفتار، به مناظره هشام بن حکم و دیدگاه هانری کربن در این مورد اشاره شده است.
۲. اثبات وجود حجت خدا از دیدگاه نقل با توجه به آیه ولایت و تبلیغ و حدیث ثقلین که ائمه علیه‌السّلام این آیات را به امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف تاویل نموده‌اند.
۳. در رابطه کسانی است که با حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف ملاقات کرده‌اند. البته اسباب و جهات تشرف هر کدام متفاوت بوده و با توجه به توقیع امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف مطالبی درباره ملاقات ذکر شده است.
۴. پیرامون اثبات وجود حضرت از طریق ظهور و بروز معجزات و کرامات از ناحیه مقدس آن حضرت. حکایاتی مانند اسماعیل هرقلی و... از نمونه‌های بارز آن است.
۵. در مورد استغاثه و توسل به خاندان عصمت و طهارت و حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف بوده و با توجه به اصل توسل در قرآن و منابع اهل سنت، نکاتی درباره توسل به امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف بیان شده است.
۶. پیرامون غیبت امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف ، چیستی و فلسفه و فواید غیبت بوده و توضیحاتی از علامه طباطبایی و دیگر علمای شیعه، زینت بخش این قسمت است. خدمات حضرت در عصر غیبت، برطرف کردن مشکلات و کاستی‌ها، تضمین بقای مکتب حقه و توجه به اعمال، رفتار و حالات شیعیان و هدایت گری حضرت، از جمله فوائد غیبت داسته شده است.
۷. طول عمر حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف از مباحث مهم این اثر است؛ با توجه به عمرهای طولانی برخی از افراد در طول تاریخ و اعترافات بزرگان اهل سنت در این زمینه که اراده خداوند متعال بر این مسئله تعلق گرفته است که امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف طول عمر زیادی داشته باشند.
۸. پیرامون مسئله انتظار و مطالبی درباره انتظار در قرآن و روایات و انواع، مراتب و جایگاه آن در مباحث اعتقادی می‌باشد.
۹. وظایف اهل ایمان در زمان غیبت، لزوم برقراری ارتباط، دعا، صدقه، انجام برخی عبادات به نیابت از حضرت و اظهار علاقه به وجود مقدس امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف از مطالب ارزنده این قسمت است.
۱۰. در این قسمت، مطالبی درباره وقایع قبل از ظهور مانند علائم ظهور، دین جدید، غربت اسلام، شیوع ظلم و جور و زمینه سازی برای ظهور مصلح جهانی مطرح شده است.
۱۱. ویژگی‌های حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف مانند برقراری عدالت، تجلی عدالت، اجرای احکام از مهمترین بخشهای این گفتار است.
۱۲. پاسخ به سؤالات و شبهات راجع به امام عصر عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف مانند علائم حتمی ظهور، سفیانی، دجال، اسماء حضرت، دعای ندبه، ندای آسمانی و... در آخرین گفتار آمده است.


منابع و توضیحات متن در پاورقی‌ها آورده شده و فهرست محتویات، در ابتدای کتاب، به طور تفصیلی ذکر شده است.


نرم افزار کتابخانه مهدویت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.




جعبه ابزار