• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خبر قصه اصحاب کهف (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اخبار غیبی خدا، گزارشهایی است که خداوند از حوادث گذشته و یا آینده داده و این گزارشها از نظرها پنهان بوده است که یکی از این اخبار خبر شرح داستان اصحاب کهف بوده است.



شرح داستان اصحاب کهف، از اخبار غیبی خداوند در قرآن بوده است.
‌ام حسبت ان اصحـب الکهف والرقیم کانوا من ءایـتنا عجبـا•...• نحن نقص علیک نباهم بالحق انهم فتیة ءامنوا بربهم وزدنـهم هدی• وتحسبهم ایقاظـا وهم رقود ونقلبهم ذات الیمین وذات الشمال وکلبهم بـسط ذراعیه بالوصید لو اطـلعت علیهم لولیت منهم فرارا ولملئت منهم رعبـا. مگر پنداشتى اصحاب كهف و رقیم (خفتگان غار لوحه‌دار) از آیات ما شگفت بوده است؟•...• ما خبرشان را بر تو درست حكايت مى‌كنيم: آنان جوانانى بودند كه به پروردگارشان ایمان آورده بودند و بر هدايتشان افزوديم.• و مى‌پندارى كه ايشان بيدارند، در حالى كه خفته‌اند و آنها را به پهلوى راست و چپ مى‌گردانيم، و سگشان بر آستانه (غار) دو دست خود را دراز كرده (بود). اگر بر حال آنان اطلاع مى‌يافتى، گريزان روى از آنها برمى‌تافتى و از (مشاهده‌) آنها آكنده از بيم مى‌شدی».

۱.۱ - شان نزول

مفسران براى آیات فوق شان نزولى نقل کرده اند که خلاصه‌اش ‌ چنین است: جمعى از سران قریش، دو نفر از یاران خود را براى تحقیق درباره دعوت پیامبر اسلام (صلی‌اللّه‌علیه‌و‌آله‌و‌سلّم) به سوى دانشمندان یهود در مدینه فرستادند، تا ببینند آیا در کتب پیشین چیزى در این زمینه یافت مى شود؟ آنها به مدینه آمدند و با علماى یهود تماس گرفتند و گفتار قریش را بازگو کردند. علماء یهود به آنها گفتند شما سه مساله را از محمد (صلی‌اللّه‌علیه‌و‌آله‌و‌سلّم) سؤ ال کنید، اگر همه را پاسخ کافى گفت پیامبرى است از سوى خدا (و طبق بعضى از روایات اگر دو سؤ ال از آنرا پاسخ کافى و یک سؤ ال را سربسته جواب داد پیامبر است) و گرنه مرد کذابى است که شما هر تصمیمى درباره او مى‌توانید بگیرید.

۱.۲ - روایتى در شرح داستان

وباز در همان کتاب از ابن ابی عمیر از ابی بصیر از امام صادق (علیه‌السلام) روایت کرده که فرمود: سبب نزول سوره کهف این بود که قریش ‌ سه نفر را به قبیله نجران فرستادند تا از یهودیان آن دیار مسائلى را بیاموزند وبا آن رسول خدا (صلی‌اللّه‌علیه‌و‌آله‌و‌سلّم) را بیازمایند، و آن سه نفر نضر بن حارث بن کلده وعقبة بن ابى معیط وعاص بن وائل سهمى بودند. این سه نفر به سوى نجران بیرون شده جریان را با علماى یهود در میان گذاشتند. یهودیان گفتند سه مساءله از او بپرسید اگر آنطور که ما مى‌دانیم پاسخ داد در ادعایش راستگو است، و سپس از او یک مساءله دیگر بپرسید اگر گفت مى‌دانم بدانید که دروغگو است.


۱. کهف/سوره۱۸، آیه۹.    
۲. کهف/سوره۱۸، آیه۱۳.    
۳. کهف/سوره۱۸، آیه۱۸.    
۴. مفسران مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۲، ص۳۵۲.    
۵. طباطبایی، سید محمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۳، ص۳۸۶.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «خبر قصه اصحاب کهف»    




جعبه ابزار