• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خانه‌های بنی اسرائیل (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



آیاتی از قرآن کریم سخن از آگاهی و خبر دادن حضرت عیسی علیه السلام ازخانه‌های بنی اسرائیل به میان آورده است.



عیسی علیه‌السّلام از وسایل و اشیای ذخیره شده، در خانه‌های بنی اسرائیل خبر داده است.
"ورسولا الی بنی اسرءیل... وانبئکم... ما تدخرون فی بیوتکم. . و (او را به عنوان)رسول و فرستاده به سوی بنی اسرائیل (قرار داده، که به آنها می‌گوید:). .. و از آنچه می‌خورید، و در خانه‌های خود ذخیره می‌کنید، به شما خبر می‌دهم مسلما در اینها، نشانه‌ای برای شماست، اگر ایمان داشته باشید "
در مرحله چهارم موضوع خبر دادن از اسرار نهانی مردم را مطرح می‌کند زیرا هر کس معمولا در زندگی فردی و شخصی خود، اسراری دارد که دیگران از آن آگاه نیستند، اگر کسی بدون هیچ سابقه‌ای مثلا از غذاهایی که اشخاص خورده‌اند یا آنچه را که ذخیره کرده‌اند دقیقا خبر دهد دلیل بر این است که از یک منبع غیبی الهام گرفته است مسیح می‌گوید: " من شما را از آنچه می‌خورید و در خانه‌ها ذخیره می‌کنید خبر می‌دهم" (و انبئکم بما تاکلون و ما تدخرون فی بیوتکم).


خداوند از فرستادن بندگان نیرومند خود، برای سرکوبی بنی اسرائیل تا درون خانه‌های شان، هنگام فساد مرتبه دوم آنان خبر داده است.
"فاذا جاء وعد اولـهما بعثنا علیکم عبادا لنا اولی باس شدید فجاسوا خلـل الدیار وکان وعدا مفعولا. هنگامی که نخستین وعده فرا رسد، گروهی از بندگان پیکارجوی خود را بر ضد شما میانگیزیم (تا شما را سخت در هم کوبند حتی برای به دست آوردن مجرمان)، خانه‌ها را جستجو می‌کنند و این وعده‌ای است قطعی! "


اینکه فرمود: " فاذا جاء وعد اولاهما"تفریعی است بر جمله: " لتفسدن... " و ضمیر تثنیه" هما" به مرتین برمی گردد، و معنایش این است که دو بار فساد می‌کنید، و بنا بر این معنای" اولیهما" افساد اولی است و مراد به" وعد اولی" وعده اول از آن دو وعده و آن نکال و نقمتی است که خدا در برابر فسادشان داده، و در نتیجه وعد به معنای موعود خواهد بود، و آمدن وعد کنایه از آمدن هنگام انجاز و عملی کردن آنست، و همین خود دلیل است بر اینکه خداوند در برابر دو نوبت افساد آنان دو تا وعده داده، و اگر اسمی از دومی نبرده به خاطر اختصار بوده، و گویا فرموده: در زمین دو نوبت فساد می‌کنید و ما وعده تان داده‌ایم که در هر نوبت انتقام بگیریم وقتی افساد اول کردید... همه آنچه را که گفتیم به کمک سیاق آیه بود که از آیه استفاده کردیم و معنای آیه که فرمود: " بعثنا علیکم عبادا لنا اولی باس شدید" این است که بندگان نیرومند خود را بسیج کردیم و فرستادیم تا شما را ذلیل نموده و از شما انتقام بگیرند.
در آیات فوق، سخن از دو انحراف اجتماعی بنی اسرائیل که منجر به فساد و برتری جویی می‌گردد به میان آمده است، که به دنبال هر یک از این دو، خداوند مردانی نیرومند و پیکار جو را بر آنها مسلط ساخته تا آنها را سخت مجازات کنند و به کیفر اعمالشان برسانند.


آنچه از تاریخ بنی اسرائیل استفاده می‌شود این است که نخستین کسی که بر آنها هجوم آورد و بیت المقدس را ویران کرد،بخت النصرپادشاهبابل بود، و هفتاد سال بیت المقدس به همان حال باقی ماند، تا یهود قیام کردند و آن را نوسازی نمودند، دومین کسی که بر آنها هجوم برد قیصر روم اسپیانوس بود که وزیرش" طرطوز" را مامور این کار کرد، او به تخریب بیت المقدس و تضعیف و قتل بنی اسرائیل کمر بست، و این حدود یکصد سال قبل از میلاد بود.
بنا بر این ممکن است دو حادثه‌ای که قرآن به آن اشاره می‌کند همان باشد که در تاریخ بنی اسرائیل نیز آمده است، زیرا حوادث دیگر در تاریخ بنی اسرائیل آن چنان شدید نبود که حکومت آنها را به کلی از هم متلاشی کند، ولی حمله بخت النصر، قدرت و شوکت آنها را به کلی درهم کوبید، این تا زمان" کورش" ادامه داشت، و پس از آن بنی اسرائیل مجددا به قدرت رسیدند و این وضع ادامه داشت تا بار دیگر قیصر روم بر آنها هجوم برد و حکومتشان را متلاشی کرد و این دربدری هم چنان ادامه یافت (تا در این اواخر که به کمک قدرتهای جهانخوار و استعمارگر حکومتی برای خود دست و پا کردند).


۱. آل عمران/سوره۳، آیه۴۹.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲، ص۵۵۶.    
۳. اسراء/سوره۱۷، آیه۵.    
۴. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۱۳، ص۵۱.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۲، ص۲۸.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۱۲، ص۳۰۳، برگرفته از مقاله « خانه‌های بنی اسرائیل »    


رده‌های این صفحه : بنی اسرائیل | خانه | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار