• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حکومت بلقیس (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ملکه سبا زنی بود به نام بلقیس که در حکومت ایشان نیروهای وفاداری به خود و حکومتش داشت.



فمکث غیر بعید فقال احطت بما لم تحط به وجئتک من سبا بنبا یقین• انی وجدت امراة تملکهم... • قالت یـایها الملؤا افتونی فی امری ما کنت قاطعة امرا حتی تشهدون• قالوا نحن اولوا قوة واولوا باس شدید والامر الیک فانظری ماذا تامرین. «چندان طول نکشید (که هدهد آمد و) گفت من بر چیزی آگاهی یافتم که تو بر آن آگاهی نیافتی من از سرزمین سبا یک خبر قطعی برای تو آورده‌ام. من زنی را دیدم که بر آنها حکومت می‌کند و همه چیز در اختیار داشت (مخصوصا) تخت عظیمی دارد. (سپس) گفت: ‌ای اشراف (و‌ای بزرگان) نظر خود را در این امر مهم بازگو کنید که من هیچ کار مهمی را بدون حضور شما انجام نداده‌ام. گفتند: ما دارای نیروی کافی و قدرت جنگی فراوان هستیم، ولی تصمیم نهائی با تو است ببین چه دستور می‌دهی؟». از اینکه بلقیس به ذکر نامه اکتفا نکرد و آن را با وصف «کریم» بیان کرد، احترام او نسبت به نامه سلیمان علیه‌السلام فهمیده می‌شود».


انی وجدت امراة تملکهم... • قالت یـایها الملؤا افتونی فی امری ما کنت قاطعة امرا حتی تشهدون• قالوا نحن اولوا قوة واولوا باس شدید والامر الیک فانظری ماذا تامرین.
کلمه (افتاء) به معنای اظهار نظریه و فتوا است و فتوا همان رای و نظریه است و قطع امر به معنای عملی کردن تصمیم و عزم بر آن است و کلمه (شهادت) به معنای حضور است، و این جمله حکایت مشورتی است که ملکه سباء با قوم خود کرد، می‌گوی: در این امر که پیش آمده - یعنی همان فرمانی که سلیمان در نامه خود داده - کمک فکری دهید و اگر من در این پیشامد با شما مشورت می‌کنم بدان جهت است که من تاکنون در هیچ امری استبداد به خرج نداه‌ام، بلکه هر کاری کرده‌ام با مشورت و در حضور شما کرده‌ام.
و از ظاهر کلام درباریان، که کلام خود را با جمله (نحن اولوا قوة و اولوا باس شدید) آغاز کردند، برمی‌آید که آنان میل داشتند جنگ کنند و چون ملکه هم همین را فهمیده بود لذا نخست شروع کرد از جنگ مذمت کردن، در آخر رای خود را ارائه داد، اول گفت: (ان الملوک اذا دخلوا قریة افسدوها...) یعنی، جنگ عاقبتی ندارد، مگر غلبه یکی از دو طرف و شکست طرف دیگر، یعنی فساد قریه‌ها و شهرها و ذلت عزیزان آن و چون چنین است، نباید بدون تحقیق اقدام به جنگ کرد، باید نیروی خود را با نیروی دشمن بسنجیم، اگر تاب نیروی او را نداشتیم، تا آنجا که راهی به صلح و سلم داریم اقدام به جنگ نکنیم، مگر اینکه راه، منحصر به جنگ باشد و نظر من این است که هدیه‌ای برای او بفرستیم، ببینیم فرستادگان ما چه خبری می‌آورند، آن وقت تصمیم به یکی از دو طرف جنگ یا صلح بگیریم.


۱. نمل/سوره۲۷، آیه۲۲.    
۲. نمل/سوره۲۷، آیه۲۳.    
۳. نمل/سوره۲۷، آیه۳۲.    
۴. نمل/سوره۲۷، آیه۳۳.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۵، ص۴۴۰.    
۶. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۷، ص۳۸۰.    
۷. نمل/سوره۲۷، آیه۲۳.    
۸. نمل/سوره۲۷، آیه۳۲.    
۹. نمل/سوره۲۷، آیه۳۳.    
۱۰. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۱۵، ص۵۱۲-۵۱۳.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۶، ص۲۸۶، برگرفته از مقاله «حکومت بلقیس».    


رده‌های این صفحه : بلقیس | حکومت | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار