• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حکم تبذیر (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



آیاتی از قرآن بیانگر حکم تبزیر است که تبذیر (مصرف بیجا و ریخت و پاش) را حرام دانسته است.



... ولا تبذر تبذیرا• ان المبذرین کانوا اخون الشیـطین.." و حق نزدیکان را بپرداز، و (همچنین حق) مستمند و وامانده در راه را! و هرگز اسراف و تبذیر مکن، "• "چرا که تبذیرکنندگان، برادران شیاطینند "
توجه به این نکته نیز لازم است که نهی از تبذیر بعد از دستور به ادای حق خویشاوندان و مستمند و ابن سبیل اشاره به این است که مبادا تحت تاثیر عواطف خویشاوندی و یا عاطفه نوع دوستی در مقابل مسکین و ابن السبیل قرار بگیرید و بیش از حد استحقاقشان به آنها انفاق کنید و راه اسراف را بپوئید که اسراف و تبذیر در همه جا نکوهیده است.


آیه بعد به منزله استدلال و تاکیدی بر نهی از تبذیر است، می‌فرماید: " تبذیر کنندگان برادران شیاطین هستند" (ان المبذرین کانوا اخوان الشیاطین).
" و شیطان، کفران نعمتهای پروردگار کرد" (و کان الشیطان لربه کفورا).
اما اینکه شیطان، کفران نعمتهای پروردگار را کرد روشن است، زیرا خداوند نیرو و توان و هوش و استعداد فوق العاده‌ای به او داده بود، و او اینهمه نیروها را در غیر موردش یعنی در طریق اغوا و گمراهی مردم صرف کرد.
و اما اینکه تبذیر کنندگان برادران شیاطینند، به خاطر آنست که آنها نیز نعمتهای خداداد را کفران می‌کنند و در غیر مورد قابل استفاده صرف می‌نمایند.
تعبیر به" اخوان" (برادران) یا به خاطر این است که اعمالشان همردیف و هماهنگ اعمال شیاطین است، همچون برادرانی که یکسان عمل می‌کنند، و یا به خاطر آنست که قرین و همنشین شیطان در دوزخند، همانگونه که در آیه ۳۹ از سوره زخرف بعد از آنکه قرین بودن شیطان را با انسان‌های آلوده بطور کلی بیان می‌کند می‌فرماید: و لن ینفعکم الیوم اذ ظلمتم انکم فی العذاب مشترکون


۱. اسراء/سوره۱۷، آیه۲۶..    
۲. اسراء/سوره۱۷، آیه۲۷..    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۲، ص۸۸.    




مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حکم تبذیر ».    


رده‌های این صفحه : اسراف | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار