• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حسن خلق بندگان خالص خدا (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



بندگان خالص خداوند، مظهر خوش خلقی و مدارا در گفتار می باشند و چون از جاهلان حرکات زشتی مشاهده می‌کنند و یا سخنانی زشت و ناشی از جهل می‌شنوند، پاسخی سالم می‌دهند، و به سخنی سالم و خالی از لغو و گناه جواب می‌گویند.



بندگان خالص خداوند، مظهر خوش خلقی و مدارا در گفتار می باشند: «وعباد الرحمـن الذین ... واذا خاطبهم الجـهلون قالوا سلـمـا» بندگان خاص خداوند رحمن آنها هستند که با آرامش و بیتکبر بر زمین راه می‌روند و هنگامی که جاهلان آنها را مخاطب سازند به آنها سلام می‌گویند (و با بیاعتنائی و بزرگواری می‌گذرند).


صفتی که این آیه برای مؤمنین آورده این است که، چون از جاهلان حرکات زشتی مشاهده می‌کنند و یا سخنانی زشت و ناشی از جهل می‌شنوند، پاسخی سالم می‌دهند، و به سخنی سالم و خالی از لغو و گناه جواب می‌گویند، سلامی (می کنند) که نشانه بی اعتنائی توأم با بزرگواری است، نه ناشی از ضعف، سلامی که دلیل عدم مقابله به مثل در برابر جاهلان و سبک مغزان است، سلام وداع گفتن با سخنان بی رویه آنها است، نه سلام تحیت که نشانه محبت و پیوند دوستی است، خلاصه سلامی که نشانه حلم و بردباری و بزرگواری است.


آری یکی دیگر از پدیده‌های با عظمت روحی آنها تحمل و حوصله است که بدون آن هیچ انسانی راه دشوار و پر فراز و نشیب عبودیت و بندگی خدا را طی نخواهد کرد مخصوصا در جوامعی که افراد فاسد و مفسد و جاهل و نادان در آن فراوان است. پس حاصل و برگشت معنای این کلمه به این است که : بندگان رحمان، جهل جاهلان را با جهل مقابله نمی‌کنند.


۱. فرقان/سوره۲۵، آیه۶۳.    
۲. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبائی، ج۱۵، ص۳۳۱.    
۳. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۱۵، ص۱۴۷.    
۴. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبائی، ج۱۵، ص۳۳۱.    
۵. تفسیر صافی، فیض کاشانی، ج۴، ص۲۳.    
۶. مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۷، ص۳۱۰.    
۷. نور الثقلین، شیخ حویزی، ج۴، ص۲۶.    
۸. الدر المنثور، سیوطی، ج۶، ص۲۷۱.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حسن خلق بندگان خالص خدا».    




جعبه ابزار