• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حجر - به کسر حاء (مفردات‌نهج‌البلاغه)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



دیگر کاربردها: حجر (ابهام‌زدایی).

حِجْر (به کسر حاء و سکون جیم) یکی از مفردات نهج البلاغه به معنای آغوش، که حضرت علی (علیه‌السلام) در خصوص یکی از فضیلت‌های خویش و پیروان شیطان، از این واژه استفاده نموده است.



حِجْر (به کسر حاء و سکون جیم) به معنای آغوش، آمده، و جمع آن «حجور» است.


امام (صلوات‌الله‌علیه) در رابطه با یکی از اختصاص‌های خویش به رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم) فرموده است: ««وَ قَدْ عَلِمْتُمْ مَوْضِعِی مِنْ رَسُولِ اللَّهِ (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم) بِالْقَرَابَةِ الْقَرِیبَةِ وَ الْمَنْزِلَةِ الْخَصِیصَةِ، وَضَعَنِی فِی حِجْرِهِ وَ اَنَا وَلَدٌ یَضُمُّنِی اِلَی صَدْرِهِ»؛ و شما به خوبی موقعیّت مرا از رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم) از نظر خویشاوندی نزدیک و منزلت و مقام ویژه می‌دانید! او مرا در دامان خویش در حالی که کودک (خردسالی) بودم می‌نشاند و (همانند فرزندش) مرا در آغوش خود می‌گرفت.»
امام (علیه‌السلام) درباره پیروان شیطان می‌فرماید: ««اتَّخَذُوا الشَّیْطَانَ لِاَمْرِهِمْ مِلَاکاً ... فَبَاضَ وَ فَرَّخَ فِی صُدُورِهِمْ وَ دَبَّ وَ دَرَجَ فِی حُجُورِهِمْ»؛ منحرفان، شیطان را ملاک و اساس کار خود قرار داده‌اند ... او نیز آن‌ها را دام خود قرار داد و در دل‌های آنان تخم گذارد، و جوجه‌های خود را در دامانشان پرورش داد.»


این واژه دو بار در «نهج البلاغه» آمده است.


۱. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۱۹۲، خطبه۳۰۰.    
۲. صبحی صالح، نهج البلاغه، ص۵۳، خطبه۷.    



قرشی بنابی، علی‌اکبر، مفردات نهج البلاغه، برگرفته از مقاله «حجر»، ص۲۵۱-۲۵۲.    






جعبه ابزار