• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

جبال (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





جبال: (وَإِلَى الْجِبَالِ كَيْفَ نُصِبَتْ)
جبال: جمع «جبل» و جبل به معنى «كوه و برآمدگى بزرگ در سطح زمين» است.



به موردی از کاربرد جبال در قرآن، اشاره می‌شود:

۱.۱ - جبال (آیه ۱۹ سوره غاشیه)

(وَ إِلَى الْجِبَالِ كَيْفَ نُصِبَتْ)

۱.۲ - جبال در المیزان و مجمع‌ البیان

علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: و چرا به كوه‌ها نمى‌انديشند كه چگونه ايستاده‌اند، و ريشه‌هاى آنها مانند ميخ اجزاى‌ زمين را به هم ميخكوب كرده، و از مخازن آن چشمه‌ها و نهرها جارى مى‌شود، و معادن را در سينه خود حفظ مى‌كنند.

۱.۳ - جبال در تفسیر نمونه

آيه مورد بحث به ويژگی‌ها و چگونگى نصب «كوه‌ها» اشاره مى‌كند و مى‌گويد: «آيا آن‌ها به كوه‌ها نمى‌نگرند كه چگونه در جاى خود نصب شده است‌؟!» كوه‌هايى كه ريشه‌هاى آن به يكديگر متصل است و همچون حلقه‌هاى زره گرداگرد زمين را فراگرفته، و لرزش‌هاى ناشى از مواد مذاب درونى، و جذر و مدّ ناشى از جاذبه‌هاى ماه و خورشيد را به حدّاقل مى‌رساند، كوه‌هايى كه پناهگاه مطمئن است و سپرى است در مقابل طوفان‌ها كه اگر نبودند كره زمين تبديل به بيابانى مى‌شد غير قابل زندگى! و بالاخره كوه‌هايى كه آب‌ها را در خود حفظ مى‌كند و تدريجا به‌سوى سرزمين‌هاى تشنه روان مى‌سازد و در دامنه‌هاى خود نشاط حيات، سرسبزى، خرمى و طراوت مى‌آفريند و شايد به خاطر همين جهات است كه در آیات ديگر قرآن، كوه‌ها به عنوان ميخ‌ها و اوتاد زمين معرفى شده است.
اصولا كوه‌ها مظهر ابهت، عظمت و صلابت، و همه جا مايه خير و بركت است و شايد به همين دليل انسان در دل كوه‌ها انديشه بيدارترى مى‌يابد و بى‌جهت نيست كه پیغمبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌و‌سلّم) قبل از بعثتش مدت‌ها به عبادت در «جبل النور» و «غار حرا» مشغول بود.
امّا درباره كيفيّت خلقت كوه‌ها، با توجه به واژۀ «نصبت» (از ماده نصب به معنى: ثابت قرار دادن)، ممكن است اين تعبير اشاره‌اى به كيفيّت خلقت كوه‌ها در آغاز آفرينش بوده باشد، همان چيزى كه علم امروز پرده از آن برداشته، و پيدايش كوه‌ها را به عوامل متعددى نسبت مى‌دهد و انواع و اقسامى براى آن قائل است: كوه‌هايى كه براثر چين‌خوردگى زمين پيدا شده. كوه‌هايى كه از آتشفشان‌ها به وجود آمده. كوه‌هايى كه نتيجه آبرفت‌هاى ناشى از باران است، و كوه‌هايى كه در دل درياها تكوين مى‌يابد و مجموعه‌اى از رسوبات دريا و باقی‌مانده حيوانات آن (مانند كوه‌ها و جزاير مرجانى) است.


۱. غاشیه/سوره۸۸، آیه۱۹.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات فی غریب القرآن، ص۱۸۵.    
۳. شرتونی، سعید، اقرب الموارد فی فصح العربیة و الشوارد، ج۱، ص۳۹۴.    
۴. غاشیه/سوره۸۸، آیه۱۹.    
۵. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۲۰، ص۴۵۹.    
۶. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۲۰، ص۲۷۵.    
۷. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲۷، ص۴۶.    
۸. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۱۰، ص۷۲۸.    
۹. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه‌، ط-دار الکتب الاسلامیه‌، ج۲۶، ص۴۲۹- ۴۳۰.    



شریعتمداری، جعفر، شرح و تفسیر لغات قرآن بر اساس تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «جبال»، ص۳۴۴.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره غاشیه | لغات قرآن




جعبه ابزار