• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تکفیر (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



از عناوین و موضوعات مطرح شده در آیات قرآن، «تکفیر» است.



تکفیر از ماده «کفر» به معنای پوشاندن گناه است به گونه‌ای که انجام نشده است.
امام‌خمینی افزون بر به‌کاربردن کفر و تکفیر درباره افراد خارج از دین، تکفیر را به‌ معنای متهم کردن مسلمانان به کفر نیز به کار برده است
[۴] خمینی، روح‌الله، کشف الاسرار، ص۲۰۰، تهران، بی‌تا.
ایشان در مواردی اتهام‌زنی‌های ناروا برای ازمیان‌بردن شخصیت رقیب، چون تفسیق، ارتجاع و عقب‌ماندگی را نیز نوعی تکفیر شمرده است. امام‌ خمینی با بررسی روایات مرز اسلام و کفر، نتیجه گرفته است اسلام شهادت به وحدانیت خدا و رسالت پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و اعتقاد به معاد به‌طور اجمال است. براین‌اساس نگاه ایشان در معیار مسلمانی، اعتقاد به ولایت اهل‌بیت دخالت ندارد و امامت از اصول مذهب است نه از اصول دین و در سایه شهادت به وحدانیت خدا و رسالت پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم)، خون شخص حفظ می‌شود و احکام اسلام در حق او اجرا می‌گردد. به باور امام‌خمینی، تنها منکر الوهیت خدا یا منکر توحید ربوبی یا رسالت پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) یا منکر ضروری دین، آن‌هم درصورتی‌که انکار وی به انکار رسالت برگردد کافر است.
[۱۰] خمینی، روح‌الله، کشف الاسرار، ص۲۰۰، تهران، بی‌تا.
ایشان پیروان مذاهب اهل سنت را مسلمان و پاک می‌داند و نسبت کفر در برخی از منابع به مخالفان اهل‌بیت را کفر در برابر ایمان دانسته نه کفر در برابر اسلام؛ چنان‌که مراد از کفار در برخی روایات را خوارج و نواصب که دشمن اهل‌بیت (علیهم‌السّلام) هستند دانسته است. ایشان تصریح دارد که دیگر فرقه‌ها درصورتی‌که نسبت‌به ائمه اطهار (علیهم‌السّلام) دشمنی و ناسزاگویی نکنند، پاک‌اند و تنها در صورت دشمنی و ناسزاگویی ملحق به نواصب‌اند. امام ‌خمینی تکفیر را از مصادیق گناهان کبیره شمرده و تاکید کرده ‌است اسلام و حوزه نزد روحانیان امانت است و تکفیر روحانیان نسبت ‌به یکدیگر، موجب تضعیف اسلام و روحانیت و نابودی این امانت بزرگ خواهد بود در نگاه ایشان تکفیر مؤمن اگرچه موجب بالا رفتن حسنات او خواهد بود اما تکفیر کننده به خسران دچار می‌شود و چه‌بسا توفیق از او سلب و خواری برای وی به بار خواهد آمد.
[۱۱] خمینی، روح‌الله، دانشنامه امام خمینی، ج۳، ص۴۹۶، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۰۰.

در این عنوان آیاتی معرفی می‌شوند که در آن‌ها از مشتقات «کفر» و الفاظ دارای آن معنا استفاده شده است. گفتنی است که در غالب موارد، فاعل تکفیر، خداوند است.



آثار تکفیر گناهان (قرآن)، امید به تکفیر گناهان (قرآن)، اهمیت تکفیر گناهان (قرآن)، تکفیر گناهان آوارگان (قرآن)، تکفیر گناهان اذیت‌شدگان (قرآن)، تکفیر گناهان اهل کتاب (قرآن)، تکفیر گناهان بنی‌اسرائیل (قرآن)، تکفیر گناهان اولواالالباب (قرآن)، تکفیر گناهان تائبان (قرآن)، تکفیر گناهان در قیامت (قرآن)، تکفیر گناهان شاکران (قرآن)، تکفیر گناهان شهیدان (قرآن)، تکفیر گناهان متقین (قرآن)، تکفیر گناهان مجاهدان (قرآن)، تکفیر گناهان محسنان (قرآن)، تکفیر گناهان مؤمنان (قرآن)، تکفیر گناهان مهاجران (قرآن)، تکفیر گناهان نمازگزاران (قرآن)، درخواست تکفیر گناهان (قرآن)، عوامل تکفیر گناهان (قرآن)، منشأ تکفیر گناهان (قرآن)، وعده به تکفیر گناهان (قرآن).


۱. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ص۷۱۴،«کفر».    
۲. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ص ۷۱۷،«کفر».    
۳. خمینی، روح‌الله، آداب الصلاة، ص۱۴، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۸.    
۴. خمینی، روح‌الله، کشف الاسرار، ص۲۰۰، تهران، بی‌تا.
۵. خمینی، روح‌الله، تقریرات فلسفه امام خمینی، ج۱، ص۶۰، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۵.    
۶. خمینی، روح‌الله، تقریرات فلسفه امام خمینی، ج۳، ص۱۹۷، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۵.    
۷. خمینی، روح‌الله، صحیفه امام، ج۹، ص۱۷۶، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۹.    
۸. خمینی، روح‌الله، شرح چهل حدیث، ص۴۵۶، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۸.    
۹. خمینی، روح‌الله، الطهارة، ج۳، ص۴۳۷، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۸۵.    
۱۰. خمینی، روح‌الله، کشف الاسرار، ص۲۰۰، تهران، بی‌تا.
۱۱. خمینی، روح‌الله، دانشنامه امام خمینی، ج۳، ص۴۹۶، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۰۰.



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۸، ص۴۶۶، برگرفته از مقاله «تکفیر»    
• دانشنامه امام خمینی، تهران، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۰۰ شمسی.






جعبه ابزار