توپال عثمان پاشاذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
توپال عثمان پاشا از سرداران و صدراعظمهای امپراتوری عثمانی (۱۰۷۳-۱۱۴۶ق/۱۶۶۳-۱۷۳۳م)، مسیحی و یونانی بوده اما زیردست عثمانیها بزرگ شد و مسلمان شد و همعصر شاهسلطان حسین و نادرشاه بوده است.
توپالْ (طوپالْ) عُثْمانْ پاشا (۱۰۷۳-۱۱۴۶ق/۱۶۶۳-۱۷۳۳م)، صدراعظم عثمانی در دوران سلطنت محمود اول بیست و چهارمین سلطان عثمانی. تاریخ تولد او را منابع با اختلاف ۱۰۷۳ و ۱۱۰۴ق/۱۶۶۳ و ۱۶۹۲م آوردهاند. اما با توجه به آنکه او در مأموریت مصر (۱۱۰۸ق/۱۶۹۶م)، ۲۶ سال داشته، تاریخ ۱۰۷۳ق درستتر به نظر میرسد. وی در خانوادهای ترکتبار اهل قونیه، اما ساکن در «موره» زاده شد و به همین سبب به مورهای نیز معروف گردید.
او در جوانی وارد دربار عثمانی شد و در مناصب باغبانی و ریاست نگهبانان باغها و گذرگاههای دربار ــ که پاندول یا پاندورباشی نامیده میشد ــ انجام وظیفه کرد. سپس بهتدریج ارتقای مقام یافت و به درجۀ میر میران و بیگلربیگی رسید. عثمان پاشا در مأموریت مصر و در راه دمیاط، کشتیاش مورد حملۀ دریازنان اسپانیایی قرار گرفت و وی به اسارت آنان درآمد. او در این گیرودار زخمی شد و از این تاریخ به توپال (لنگ) معروف گردید. از اینروی برخی منابع از وی با عنوان اَعْرَج یاد کردهاند.
پس از اسارت، دریازنان او را به جزیرۀ مالت بردند. در آنجا فرمانروای جزیره که اهل مارسی بود و وَنسان آرنو۱ نام داشت، با پرداخت ۶۰۰ دوکا به دریازنان او را آزاد ساخت و با یک کشتی فرانسوی به مصر فرستاد. وی نخست به دمیاط، و از آنجا به قاهره رفت و سپس با ارسال ۵۰۰، ۱ دوکا و هدایایی دیگر به آرنو نسبت به او ادای دین کرد. عثمان پاشا از ۱۱۲۶ تا ۱۱۴۴ق/۱۷۱۴ تا ۱۷۳۱م در مناصب و مأموریتهای گوناگون مانند جنگ با ونیزیها در موره، تسخیر گذرگاه و شهر کورنت، فرمانداری ترخاله، اینه باختی (بختی)، والی بوسنـی و سراسر ایالت روم ایلـی انجام وظیفه کرد. وی به عنوان والی رومایلی در مبارزه با فساد و احتکار و تثبیت قیمت ارزاق، سرکوبی شورشیان و تأمین آرامش و آسـایش مـردم بسیار کوشیـد. در پی این فعالیتها و ابراز لیاقت، در ۱۹ ربیعالاول ۱۱۴۴ق/۲۱ سپتامبر ۱۷۳۱م به صدراعظمـی برگـزیده شـد. دوران صدارت او دیری نپایید و در ۱۵ رمضان همان سال از مقام خود معزول شد و بیآنکه مورد غضب پادشاه قرار گیرد و یا اموالش مصادره شود، به ترتیب به حکومت طرابوزان، ارزروم، تفلیس، و سپس به سرعسکری سپاه عثمانی در جبهۀ جنگ با ایران و مقابله با نادرشاه برگزیده شد.
در جریان محاصرۀ بغداد از سوی نادر برای شرح این جنگ، اگرچه توپال عثمان در آغاز پیروز شد، لیکن در نبردی دیگر در ۱۱۴۶ق/۱۷۳۳م در نزدیکی کرکوک از ایرانیان شکست خورد و پس از اسارت سرش از تن جدا گردید. نادر جنازۀ او را با احترام به بغداد فرستاد و با نظارت عبدالکریم افندی که زندانی بود، به خاک سپرده شد. ref>Longrigg, S H, Four Centuries of Modern Iraq, Beirut, ۱۹۶۸، ج۱، ص۱۴۵. برخی از مآخذ آرامگاه او را در کرکوک و حتی در شهرزور دانستهاند. از آنجا که وی در ایام اسارت توسط امیری فرانسوی آزاد شده بود، نسبت به فرانسویان و دولت فرانسه احساسات دوستانه داشت. یکی از اقدامات مهم او در دوران صدارت بازسازی دستۀ قدیمی خمپارهچی بود. و این کار بهوسیلۀ یک نجیبزادۀ فرانسوی بهنام کنت بُنوال که اسلام آورده، و نام احمد گرفته بود، به اجرا درآمد. وی در مقام خمپارهچی باشی به اصلاح و تکمیل سازمان توپخانۀ سپاه عثمانی پرداخت و حتی آموزشگاه مهندسی به نام «هندسهخانه» بنیاد نهاد.
از اعضای مشهور خاندان عثمان پاشا، باید از پسر او راتب عثمان پاشا که داماد سلطان احمد سوم و قاپودان (کاپیتان) دریا (دریا سالار) بود، همچنین از نوهاش به نام عثمان پاشا مدرس یاد کرد. نامق کمال، شاعر نامآور عثمانی نیز به خاندان عثمان پاشا منتسب است، و عثمان پاشا جد بزرگ او محسوب میشود.
(۱) استرابادی، محمدمهدی، درۀ نادره، به کوشش جعفر شهیدی، تهران، ۱۳۴۱ش. (۲) ثریا، محمد، سجل عثمانی (تذکرۀ مشاهیر عثمانیه)، استانبول، ۱۳۱۱ق. (۳) سامی، شمسالدین، قاموس الاعلام، استانبول، ۱۳۱۱ق. (۴) شاو، اج و ا ک شاو، تاریخ امپراتوری عثمانی و ترکیۀ جدید، ترجمۀ محمود رمضانزاده، مشهد، ۱۳۷۰ش. (۵) شیخی، محمدافندی، وقایع الفضلاء (ذیل الشقائق النعمانیة)، به کوشش عبدالقادر اوزجان استانبول، ۱۹۸۹م. (۶) فسایی، حسن، فارسنامۀ ناصری، به کوشش منصور رستگار فسایی، تهران، ۱۳۶۷ش. (۷) هدایت، رضاقلی، ملحقات روضة الصفا، تهران، ۱۳۳۹ش. (۸) Ayvansarâyî, H H, Mecmuâ-i tevârih, ed FÇ Derin and V Çabuk, Istanbul, ۱۹۸۵. (۹) DâniԴmend, İH, Osmanlı tarihi kronolojisi, Istanbul, ۱۹۷۲. (۱۰) EI۱. (۱۱) EI۲. (۱۲) IA. (۱۳) Hammer-Purgstall, J, Geschichte des osmanischen Reiches, Graz, ۱۹۶۳. (۱۴) Lockhart, L, Nadir Shah, London, ۱۹۳۸. (۱۵) Longrigg, S H, Four Centuries of Modern Iraq, Beirut, ۱۹۶۸. (۱۶) Namik Kemal’in hususî mektuplari, ed F A Tansel, Ankara, ۱۹۷۳. (۱۷) Գem’dânî-zâde, S, Mür’i’t-tevârih, ed MM Aktepe, Istanbul, ۱۹۷۶. (۱۸) UzunçarԴılı, İ H, Osmanlı tarihi, Ankara, ۱۹۸۲-۱۹۸۳. (۱۹) Zambaur, E, Manuel de généalogie et de chronologie, Hanovre, ۱۹۲۷.
دانشنامه بزرگ اسلامی، مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی، برگرفته از مقاله «توپال عثمان پاشا»، شماره۶۱۵۰.
|