• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مقتل ابن نما

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مقالات مرتبط: تاریخ‌ نگاری عاشورا.


مقتل ابن نما، از مباحث مرتبط به تاریخ‌نگاری عاشورا و مقتل‌نگاری است. این مقتل، با عنوان مثیر الاحزان و منیر سبل الأشجان، یکی از مقاتل قرن هفتم هجری و نگاشته جعفر بن ابی ابراهیم، معروف به ابن نما حلی، متوفای ۶۴۵ هجری می‌باشد. ابن نما در این اثر با اتکا به روش تاریخ روایی به گردآوری و نقل روایات مربوط به واقعه کربلا می‌پردازد. هدف اصلی او از تالیف این کتاب، صرفا بیان روایتی جامع از واقعه کربلا بوده و به همین جهت هیچ تحلیلی نسبت به مطالب کتاب ندارد. وی این کتاب را در یک مقدمه و سه مقصد تنظیم نموده است.



مقتل‌نگاری نوعی از تاریخ‌نگاری است که به طور خاص به شرح و بسط جزئیات شهادت امام حسین (علیه‌السّلام) و یارانش در واقعه کربلا می‌پردازد. این روایت‌ها که در ابتدا به صورت شفاهی نقل می‌شدند، بعدها به صورت مکتوب نیز ثبت و ضبط شده و به عنوان "مقتل الحسین" شناخته می‌شوند. در قرن‌ هفتم به‌ لحاظ‌ تعداد مقاتل‌ و نگاشته‌های‌ مربوط‌ به‌ واقعه‌ کربلا نسبت به قرون ابتدایی دوره‌ افول مقتل‌نگاری‌ و نگاشته‌های‌عاشورایی‌ محسوب می‌شود. یکی از این مقاتل، کتابی با نام مثیر الاحزان اثر جعفر بن ابی ابراهیم، معروف به ابن نما حلی، متوفای ۶۴۵ هجری می‌باشد.


نجم الدین جعفر بن محمد بن جعفر بن هبة الله بن نماحلی (۶۴۵ق) در حله، از شهرهای عراق به دنیا آمد. پدر وی یکی از علمای آن دیار بود. ایشان بعد از سالها تلاش در راه خدمت به نشر آثار ائمه، در ۷۸ سالگی در همانجا رحلت نمود. درباره سال درگذشت او اختلاف است. شیخ آقابزرگ، وفات او را سال ۶۴۵ دانسته است اما شیخ عباس قمی این سال را، تاریخ درگذشت پدر وی، نجیب الدین دانسته و سال وفات نجم الدین را بیان نکرده است.


ابن نماحلی در مقدمه کتاب می‌فرماید: چون بعضی کتب مقاتل بسیار طولانی بود و در مقابل بعضی بسیار مختصر، این کتاب را که حد وسطی از کتب دیگر است نوشتم که نه طولانی است که خواننده خسته شود و نه آنقدر خلاصه است که نکات مهم تاریخی در آن ذکر نشده باشد.


نویسنده محترم در این کتاب از روش تاریخ روایی بهره جسته و هیچ تحلیلی نسبت به مطالب کتاب از خود ندارد. این روش، روش معمول در تاریخ نگاری متقدمین است. البته بسیاری از حجم کتاب شامل منقولات ابن نما است که به صورت ذکر یک جریان منسجم تنها جمع بندی روایات را آورده ولی در طول کتاب اسناد روایات را به طور کامل ذکر نکرده چرا که هدفش مقتل نویسی بوده نه کتاب روایی صرف.


ابن نما کتاب خود را به یک مقدمه و سه مقصد تقسیم کرده که عبارتند از:
۱- مقدمه: در فضائل اهل بیت پیامبر علیهم‌السّلام و فضیلت ذکر مصائب آن بزرگواران و گریه بر آنها است.
۲- مقصد اول: گزیده‌ای از زندگی نامه امام حسین علیه‌السّلام و سیر تحولات تاریخی در بوجود آمدن حادثه غم انگیز کربلا.
این بخش شامل حرکت امام از مدینه تا ورود به کربلا است.
۳- مقصد دوم: وقایع روز عاشورا است تا شهادت امام علیه‌السّلام و آغاز اسارت اهل بیت آن حضرت.
در پایان این مقصد روایاتی در پیشگویی شهادت امام و واقعه عاشورا آمده است.
۴- مقصد سوم: اسارت اهل بیت رسالت تا بازگشت به مدینه را در بر دارد. در این قسمت خطبه‌های امام زین العابدین و سایر اهل بیت علیهم‌السّلام در کوفه و شام و... ذکر شده است.


خوانساری نگاشته است که بنا بر نظر شهید ثانی احتمالا مثیر الاحزان و اثر دیگر منسوب به ابن نما با عنوان ذوب النضار، از آثار او نباشد؛ بلکه نگاشته نوه او _که همنام او بوده است_ باشد؛اما علامه سیدمحسن امین این سخن را مردود دانسته و گفته است اساسا معلوم نیست که او نوه‌ای، همنام خود داشته است.
[۱۱] محلی، حمید بن احمد، الحدائق الوردیه فی مناقب الائمة الزیدیه، ج۱، ص۱۸۸-۲۳۴.



۱. آقابزرگ تهرانی، محمدحسن، الذریعة الی تصانیف الشیعه، ج۱۳، ص۱۷۰.    
۲. آقابزرگ تهرانی، الذریعة الی تصانیف الشیعه، ج۱۹، ص۳۴۹.    
۳. قمی، شیخ عباس، الکنی والالقاب، ج۱، ص۴۴۲.    
۴. حلی، ابن نما، مثیر الاحزان و منیر سبل الأشجان، ابن نما حلی، ص۷.    
۵. حلی، ابن نما، مثیر الاحزان و منیر سبل الأشجان، ابن نما حلی، ص۷ به بعد.    
۶. حلی، ابن نما، مثیر الاحزان و منیر سبل الأشجان، ابن نما حلی، ص۷ به بعد.    
۷. حلی، ابن نما، مثیر الاحزان و منیر سبل الأشجان، ابن نما حلی، ص۳۶ به بعد.    
۸. حلی، ابن نما، مثیر الاحزان و منیر سبل الأشجان، ابن نما حلی، ص۶۴ به بعد.    
۹. موسوی خوانساری، محمدباقر، روضات الجنات فی احوال العلماء والسادات، ج۲، ص۱۷۹.    
۱۰. امین، سیدمحسن، اعیان الشیعه، ج۴، ص۱۵۶.    
۱۱. محلی، حمید بن احمد، الحدائق الوردیه فی مناقب الائمة الزیدیه، ج۱، ص۱۸۸-۲۳۴.



• پیشوایی، مهدی، مقتل جامع سیدالشهداء، ج۱، ص۹۵-۹۶.






جعبه ابزار