• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مقتل معتمدالدوله

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مقالات مرتبط: تاریخ‌ نگاری عاشورا.


مقتل معتمدالدوله، از مباحث مرتبط به تاریخ‌نگاری عاشورا و مقتل‌نگاری است. این مقتل، با عنوان قمقام زخاز و صمصام بتار یکی از مقاتل قرن چهارده قمری و نگاشته فرهاد میرزای قاجار، ملقب به معتمدالدوله متوفای ۱۳۰۵ ه. ق می‌باشد. این کتاب به زبان فارسی و در دو جلد سامان یافته و به لحاظ اعتبار و استناد، از جمله مقاتل برجسته این دوره به شمار می‌رود.



مقتل‌نگاری نوعی از تاریخ‌نگاری است که به طور خاص به شرح و بسط جزئیات شهادت امام حسین (علیه‌السّلام) و یارانش در واقعه کربلا می‌پردازد. این روایت‌ها که در ابتدا به صورت شفاهی نقل می‌شدند، بعدها به صورت مکتوب نیز ثبت و ضبط شده و به عنوان "مقتل الحسین" شناخته می‌شوند. سه قرن هشتم، نهم و دهم، دوره افول مقتل‌نویسی و عاشورانگاری است و به جز موارد معدودی که گزارش شده، آثار مهمی در این سه قرن، تدوین و نگارش نشده و اگر هم نگاشته شده باشد، افزون بر آنکه خود ان آثار موجود نیستند، نام و نشانه‌ای هم از آنها در نگاشته‌های بعدی ثبت نشده است. اوج مقتل‌نویسی در این دوره مربوط به قرن چهاردهم است. یکی از این مقاتل، کتابی با نام قمقام زخاز و صمصام بتار اثر فرهاد میرزای قاجار، ملقب به معتمدالدوله متوفای ۱۳۰۵ ه. ق می‌باشد.


فرهاد میرزای قاجار، ملقب به معتمدالدوله، فرزند پانزدهم عباس میرزا و نوه فتحعلی‌شاه قاجار از دولتمردان عصر ناصری بوده است. فرهاد میرزا علاوه بر مناصب حکومتی، دارای شخصیت علمی و فرهنگی بوده و تالیفات چندی از خود به جای گذاشته و خدماتی از جمله اقدامات عمرانی چشمگیری در آستان کاظمین به عمل آورده است. وی سرانجام به سال ۱۳۰۵ ه. ق در تهران از دنیا رفت و در مقبره فرهادیه در باب المراد آستان کاظمین (علیهما‌السّلام)، به خاک سپرده شد.


از فرهاد میرزا، چند تالیف علمی و ادبی به‌جا مانده است که از مهم‌ترین آنها، می‌توان به کتاب قمقام زَخّار و صمصام تَبّار اشاره کرد. تاریخ آغاز تالیف کتاب، ۱۳۰۳ قمری و پایان آن، ذی الحجه ۱۳۰۴ قمری است.
[۱] معتمدالدوله، فرهاد میرزا، قمقام زخاز وصمصام بتار، ص۴.
[۲] معتمدالدوله، فرهاد میرزا، قمقام زخاز وصمصام بتار، ص۸، مقدمه مؤلف.
[۳] فرهاد میرزا معتمدالدوله، قمقام زخاز وصمصام بتار، ص۸۵۳.
این اثر به فارسی نگاشته شده است و مؤلف آن به سبب تفالی که به قرآن زده و نذری که کرده بود، کتاب را نوشته است.
[۴] معتمدالدوله، فرهاد میرزا، قمقام زخاز وصمصام بتار، ص۵-۶.
وی تالیف خود را قمقام زخار و صمصام بتار، (دریای آکنده و شمشیر برنده)، نام نهاده است، که البته عنوانی است غریب و ناآشنا. این نگاشته، از مقتل‌های مهم است؛ زیرا چنان که خود نویسنده گفته، در نگارش این اثر، تتبع و تحقیق بسیار کرده و از آثار نگاشته شده پس از قرن یازدهم (به سبب عدم اعتبار آنها) استفاده نکرده است.
[۵] معتمدالدوله، فرهاد میرزا، قمقام زخاز وصمصام بتار، ص۸.
از این رو نگاشته وی، نسبت به نگاشته‌های معاصر و حتی پیش از خود، از اعتبار خاصی برخوردار است.


این کتاب در دو جلد سامان یافته است. جلد نخست آن، شامل زندگی امام حسین (علیه‌السّلام) و مباحثی همانند قیام مسلم بن عقیل و حوادث مربوط به قیام امام حسین (علیه‌السّلام) از آغاز تا شهادت اصحاب در روز عاشوراست. جلد دوم به مباحثی از قبیل شهادت بنی هاشم و امام و حوادث پس از شهادت حضرت از قبیل اسارت اهل بیت و بردن آنان به کوفه و شام و بازگرداندن آنان به مدینه، عقوبت کشندگان امام علیه‌السّلام، قیام توابین و مختار و بیان اشعاری در سوگ امام اختصاص دارد. از نکات برجسته و تحقیقی این کتاب، ضبط درست اسامی اشخاص و مکان‌ها و ترجمه و توضیح صحیح معانی نام‌ها، مکان‌ها، لغات، اشعار و امثال در بسیاری از موارد، و در مواردی، معرفی و بیان شرح حال کوتاه برخی از افراد است.


۱. معتمدالدوله، فرهاد میرزا، قمقام زخاز وصمصام بتار، ص۴.
۲. معتمدالدوله، فرهاد میرزا، قمقام زخاز وصمصام بتار، ص۸، مقدمه مؤلف.
۳. فرهاد میرزا معتمدالدوله، قمقام زخاز وصمصام بتار، ص۸۵۳.
۴. معتمدالدوله، فرهاد میرزا، قمقام زخاز وصمصام بتار، ص۵-۶.
۵. معتمدالدوله، فرهاد میرزا، قمقام زخاز وصمصام بتار، ص۸.



• پیشوایی، مهدی، مقتل جامع سیدالشهداء، ج۱، ص۱۰۵-۱۱۲.






جعبه ابزار