• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تعجب از انتساب دختر به خدا (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



عده ای قایل به این مساله شده بودند که خداوند دختران را برای اموری برگزیده است که خدای سبحان در آیات قرآن چنین انتسابی را نادرست می‌خواند.



انتساب برگزیدن دختر به خداوند به جای پسر داوری ناشایست و شگفت آور:
«اصطفی البنات علی البنین» «آیا (خدا) دختران را بر پسران برگزیده است.» «ما لکم کیف تحکمون.» «شما را چه شده چگونه داوری می‌کنید.» انکار برگزیدن دختران، شاهد بر نداشتن دلیل بر این داوری است. استفهام در آیه شریفه براساس انکار و تعجب است.


" اصطفی البنات علی البنین ما لکم کیف تحکمون " در این آیه، انکار انتخاب دختران بر پسران را تکرار کرده، تا شدت شناعت و زشتی این سخن را افاده کند، یک بار فرموده: آیا خدا دختران را بر پسران ترجیح داده که خودش تنها دختر بزاید و پسر زاییدن را به شما واگذار کند؟ و بار دیگر فرموده: آخر این چه حکمی است که می‌کنند؟ و بار سوم فرموده: راستی نمی‌خواهید متذکر شوید؟
آن گاه ایشان را توبیخ نموده می‌فرماید: " ما لکم کیف تحکمون"، چون سخن ایشان حکمی است بدون دلیل .


بدون شک پسر و دختر از نظر انسانی و در پیشگاه خدا از نظر ارزش یکسانند و معیار شخصیت هر دو پاکی و تقوا است، ولی استدلال قرآن در اینجا به اصطلاح از باب" ذکر مسلمات خصم" است که مطالب طرف را بگیرند و به خود او بازگردانند.
نظیر این معنی در سوره‌های دیگر قرآن آمده است، از جمله: در سوره نجم آیه ۲۲ می‌خوانیم: ا لکم الذکر و له الانثی تلک اذا قسمة ضیزی : " آیا برای شما پسر است و برای او دختر؟ این تقسیم غیر عادلانه‌ای است".
" آیا دختران را بر پسران ترجیح داده"؟! (اصطفی البنات علی البنین). " شما را چه می‌شود؟ چگونه حکم می‌کنید"؟! هیچ می‌فهمید چه می‌گوئید؟ (ما لکم کیف تحکمون).
" آیا وقت آن نرسیده است که از این لاطائلات و خرافات زشت و رسوا دست بردارید؟ این سخنان به قدری باطل و بی پایه است که اگر آدمی یک ذره عقل و درایت داشته باشد و اندیشه کند باطل بودن آن را درک می‌نماید. در کدام کتاب؟ در کدام نوشته؟ و در کدام وحی آسمانی چنین چیزی آمده و بر کدام پیامبر نازل شده است؟! این سخن نظیر گفتگوی دیگری است که قرآن با بت پرستان دارد. پس از آنکه می‌گوید: آنها فرشتگان را که بندگان خدا هستند دختران قرار داده‌اند و ادعا می‌کنند که اگر خدا نمی‌خواست ما اینها را پرستش نمی‌کردیم.


۱. صافات/سوره۳۷، آیه۱۵۳.    
۲. صافات/سوره۳۷، آیه۱۵۴.    
۳. ابن عاشور، اهر بن محمد، تفسیر التحریر و التنویر، ج۲۳، ص۱۸۳.    
۴. صافات/سوره۳۷، آیه۱۵۳.    
۵. صافات/سوره۳۷، آیه۱۵۴.    
۶. صافات/سوره۳۷، آیه۱۵۴.    
۷. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۱۷، ص۲۶۳.    
۸. نجم/سوره۵۳، آیه۲۲.    
۹. صافات/سوره۳۷، آیه۱۵۳.    
۱۰. صافات/سوره۳۷، آیه۱۵۴.    
۱۱. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۹، ص۱۷۲.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۸، ص۱۸۷، برگرفته از مقاله «تعجب از انتساب دختر به خدا».    


رده‌های این صفحه : تعجب | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار