• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تتمیم جامع عباسی (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



تتمیم جامع عباسی تالیف علامه نظام الدین محمد بن حسین قرشی ساوجی (م حدود ۱۰۴۰ ق). و در بردارندۀ فروعات فقهی از مسائل وقف تا قصاص به زبان فارسی می‌باشد.



پس از آنکه شیخ بهایی وفات کرده و موفق به تکمیل جامع عباسی نمی‌شود شاه عباس از شاگرد وی، درخواست می‌نماید که آنها را کامل نماید و وی نیز بقیۀ مباحث فقهی را در ضمن ۱۵ باب با نام تتمیم (تکمله) جامع عباسی تالیف می‌نماید.
علاوه بر مباحث فقهی، باب هفتم به زیارت نامه‌های پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و ائمه معصومین علیه‌السّلام و ایام تولد آن بزرگواران اختصاص یافته است.
در این کتاب علاوه بر نظریات فقهای قبل و مؤلف در موارد زیادی نظریات شیخ بهایی استاد وی ذکر شده است.


سبک نگارش آن مثل کتاب جامع عباسی فقه رساله‌ای است اما به نظریات فقهای قبل نیز تعرض شده است. این کتاب همچون الجامع العباسی همواره مورد توجه فقهای بزرگ بوده و به نظریات آن استناد و نقد و بررسی شده است.
مؤلف در مقدمۀ کتاب در مورد علت نگارش آن به درخواست شاه عباس و مطالب ذکر شده در کتاب اشاره نموده است.
مطالب کتاب بین سال‌های ۱۰۳۱ تا ۱۰۳۸ ق تدوین شده است.


در مقدمه‌ای بر فقه شیعه به نسخه‌های خطی متعددی از آن اشاره شده است.
این کتاب معمولا همراه با الجامع العباسی و گاهی نیز به صورت مستقل چاپ شده است در الذریعة به نسخه‌ای به خط سید زین العابدین حسینی در کتابخانه مجلس شورای اسلامی اشاره شده است که به نظر آقا بزرگ تهرانی متعلق به نظام الدین محمد ساوجی است.
اما با توجه به عبارت مقدمه‌ای بر فقه شیعه که کتاب مستقلی به نام تکملة الجامع العباسی در بحث‌های زیارت‌ها و میراث را به سید زین العابدین حسینی نسبت داده است، مؤلف بودن یا کاتب بودن سید زین العابدین حسینی قابل تامل است.


۱. مقدمه‌ای بر فقه شیعه نویسنده:سید حسین مدرسی، ص۲۲۳.    
۲. الذریعة الی تصانیف الشیعة،آقا بزرک طهرانی، ج۳، ص۳۴۰.    
۳. مقدمه‌ای بر فقه شیعه نویسنده:سید حسین مدرسی، ص۲۲۳.    



نرم افزار جامع فقه اهل بیت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور).


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی




جعبه ابزار