• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تبری بت‌پرستان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



بت‌پرستان و مشرکان در قیامت از یکدیگر تبری و بیزاری می‌جویند.



بت پرستان قوم ابراهیم در قیامت از یکدیگر تبری می‌جویند:
و ابرهیم... • وقال انما اتخذتم من دون الله اوثـنا... ثم یوم القیـمة یکفر بعضکم ببعض ویلعن بعضکم بعضا...
ما ابراهیم را (نیز) فرستادیم ... (ابراهیم) گفت: «شما غیر از خدا بتهایی برای خود انتخاب کرده‌اید... سپس روز قیامت از یکدیگر بیزاری می‌جویید و یکدیگر را لعن می‌کنید... .

در روایتی از امام صادق علیه‌السّلام ضمن بیان پنج معنا برای کفر، کفر در آیه مزبور به برائت تفسیر شده است.
بعد از جمله انما اتخذتم... فرمود: ثم یوم القیامة یکفر بعضکم ببعض و یلعن بعضکم بعضا، و به این وسیله سرانجام بت پرستی را به علت مودت که باطن و واقعیت آن است بیان نمود، تا بدانند آن علاقه‌های اجتماعی که وادارشان کرد به اینکه تن به بت پرستی دهند به زودی واقعیت خود را نشان داده، در روزی که باطن هر چیز بیرون می‌افتد، به صورت دشمنی و نفرت از یکدیگر جلوه می‌کند. آری مشرکین به خاطر رسیدن به این متاع قلیل و این سود بی ارزش متوسل به شرک شدند، که بزرگترین ظلم‌ها و هلاک کننده‌ترین گناهان است، و آن وقت بر این بت پرستی اتفاق کردند، لیکن به زودی حقیقت عملشان برایشان ظاهر می‌شود، و وبال آن گردن گیرشان می‌گردد، و در نتیجه از یکدیگر بیزار می‌شوند، و جرم را به گردن یکدیگر می‌اندازند.
و مراد از اینکه فرمود: به یکدیگر کفر می‌ورزند، این است که، این عابد و معبودها، یکدیگر را تکفیر می‌کنند، خدایان دروغی به ایشان کفر می‌ورزند، یعنی از ایشان بیزاری می‌جویند، هم چنان که قرآن کریم در جای دیگر فرموده: سیکفرون بعبادتهم و یکونون علیهم ضدا، به زودی خدایان دروغی به عبادت بت پرستان کفر می‌ورزند، و به ضدیت علیه آنان قیام می‌کنند. و نیز فرمود: و یوم القیامة یکفرون بشرککم. روز قیامت همین بتها به شرک شما کفر می‌ورزند. و این معنا را درباره هر متبوعی نسبت به تابع خود بیان کرده، و فرموده: اذ تبرا الذین اتبعوا من الذین اتبعوا و راوا العذاب و تقطعت بهم الاسباب" و مراد از لعن یکدیگر این است که: این عده آن عده را لعن می‌کنند، هم چنان که باز قرآن کریم می‌فرماید: کلما دخلت امة لعنت اختها.


۱. عنکبوت/سوره۲۹، آیه۱۶.    
۲. عنکبوت/سوره۲۹، آیه۲۵.    
۳. عروسی حویزی، عبدعلی بن جمعه، تفسیر نورالثقلین، ج۴، ص۱۵۵.    
۴. مریم/سوره۱۹، آیه۸۲.    
۵. فاطر/سوره۳۵، آیه۱۴.    
۶. بقره/سوره۲، آیه۱۶۶.    
۷. اعراف/سوره۷، آیه۳۸.    
۸. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۱۶، ص۱۷۹.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۷، ص۳۲۶، برگرفته از مقاله «تبری بت‌پرستان».    


رده‌های این صفحه : بت پرستی | تبری | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار