• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بنی اسرائیل و آیات خدا (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



بیشتر بنی اسرائیل، به رغم مشاهده آیات و معجزات (شکافته شدن دریا، غرق فرعونیان) ایمان نیاوردند.



فاوحینا الی موسی ان اضرب بعصاک البحر فانفلق فکان کل فرق کالطود العظیم(و بدنبال آن به موسی وحی کردیم: «عصایت را به دریا بزن!» (عصایش را به دریا زد،) و دریا از هم شکافته شد، و هر بخشی همچون کوه عظیمی بود!) وانجینا موسی ومن معه اجمعین• ثم اغرقنا الاخرین• ان فی ذلک لایة و ما کان اکثرهم مؤمنین.(در مرجع ضمیر «اکثرهم» سه احتمال وجود دارد: مشرکان، فرعونیان باقی مانده در مصر و بنی اسرائیل برداشت با توجه به احتمال سوم است.)
کفر بنی اسرائیل به آیات خدا، باعث گرفتاری آنان به خواری و غضب الهی شد.
واذ قلتم یـموسی... وضربت علیهم الذلة والمسکنة وباءو بغضب من الله ذلک بانهم کانوا یکفرون بـایـت الله...(و (نیز به خاطر بیاورید) زمانی را که گفتید: «ای موسی! هرگز حاضر نیستیم به یک نوع غذا اکتفا کنیم! از خدای خود بخواه که از آنچه زمین می‌رویاند، از سبزیجات و خیار و سیر و عدس و پیازش، برای ما فراهم سازد.» موسی گفت: «آیا غذای پست‌تر را به جای غذای بهتر انتخاب می‌کنید؟! (اکنون که چنین است، بکوشید از این بیابان) در شهری فرود آئید؛ زیرا هر چه خواستید، در آنجا برای شما هست.» و (مهر) ذلت و نیاز، بر پیشانی آنها زده شد؛ و باز گرفتار خشم خدائی شدند؛ چرا که آنان نسبت به آیات الهی، کفر می‌ورزیدند؛ و پیامبران را به ناحق می‌کشتند. اینها به خاطر آن بود که گناهکار و متجاوز بودند.)


بنی اسرائیل آیات خدا را تحریف و تبدیل می کردند.
سل بنی اسرءیل کم ءاتینـهم من ءایة بینة ومن یبدل نعمة الله من بعد ما جاءته فان الله شدید العقاب.(از بنی اسرائیل بپرس: «چه اندازه نشانه‌های روشن به آنها دادیم؟» (ولی آنان، نعمتها و امکانات مادی و معنوی را که خداوند در اختیارشان گذاشته بود، در راه غلط به کار گرفتند.) و کسی که نعمت خدا را، پس از آن که به سراغش آمد، تبدیل کند (و در مسیر خلاف به کار گیرد، گرفتار عذاب شدید الهی خواهد شد) که خداوند شدید العقاب است.)(مقصود از «نعمة الله» آیات الهی و منظور از تبدیل، تحریف است.)
خداوند به بنی اسرائیل، در صورت معاوضه آیات الهی با امور مادی هشدار داد.
یـبنی اسرءیل اذکروا نعمتی التی انعمت علیکم...(ای فرزندان اسرائیل! نعمتهایی را که به شما ارزانی داشتم به یاد آورید! و به پیمانی که با من بسته‌اید وفا کنید، تا من نیز به پیمان شما وفا کنم. (و در راه انجام وظیفه، و عمل به پیمانها) تنها از من بترسید!)... ولاتشتروا بـایـتی ثمنا قلیلا وایی فاتقون.(و به آنچه نازل کرده‌ام (قرآن) ایمان بیاورید! که نشانه‌های آن، با آنچه در کتابهای شماست، مطابقت دارد؛ و نخستین کافر به آن نباشید! و آیات مرا به بهای ناچیزی نفروشید! (و به خاطر درآمد مختصری، نشانه‌های قرآن و پیامبر اسلام را، که در کتب شما موجود است، پنهان نکنید!) و تنها از من (و مخالفت دستورهایم) بترسید (نه از مردم)!)


ایمان بنی اسرائیل، مستلزم قبول آیات و معجزات ارائه شده از سوی عیسی علیه‌السّلام به آنان بود.
ورسولا الی بنی اسرءیل انی قد جئتکم بـایة من ربکم انی اخلق لکم من الطین کهیـة الطیر فانفخ فیه فیکون طیرا باذن الله وابرئ الاکمه والابرص واحی الموتی باذن الله وانبئکم بما تاکلون وما تدخرون فی بیوتکم ان فی ذلک لایة لکم ان کنتم مؤمنین.(و (او را به عنوان) رسول و فرستاده به سوی بنی اسرائیل (قرار داده، که به آنها می‌گوید:) من نشانه‌ای از طرف پروردگار شما، برایتان آورده‌ام؛ من از گِل، چیزی به شکل پرنده می‌سازم؛ سپس در آن می‌دمم و به فرمان خدا، پرنده‌ای می‌گردد. و به اذن خدا، کورِ مادرزاد و مبتلایان به برص (پیسی‌) را بهبودی می‌بخشم؛ و مردگان را به اذن خدا زنده می‌کنم؛ و از آنچه می‌خورید، و در خانه‌های خود ذخیره می‌کنید، به شما خبر می‌دهم؛ مسلماً در اینها، نشانه‌ای برای شماست، اگر ایمان داشته باشید!)


بنی اسرائیل، با آیات (و معجزات) عطا شده به آنان امتحان شده اند.
ولقد نجینا بنی اسرءیل من العذاب المهین(ما بنی اسرائیل را از عذاب ذلّت‌بار رهایی بخشیدیم؛) وءاتینـهم من الایـت ما فیه بلـؤا مبین.(و آیاتی (از قدرت خویش) را به آنها دادیم که آزمایش آشکاری در آن بود (ولی آنان کفران کردند و مجازات شدند)!) (برداشت بنا بر این است که «بلاء» به معنای امتحان باشد. )


ایمان نیاوردن بنی اسرائیل به عیسی علیه‌السّلام و آیه (معجزه) ارائه شده از سوی او برای آنان، مورد هشدار آن حضرت قرار گرفت.
ورسولا الی بنی اسرءیل...... وجئتکم بـایة من ربکم فاتقوا الله... (و آنچه را پیش از من از تورات بوده، تصدیق می‌کنم؛ و (آمده‌ام) تا پاره‌ای از چیزهایی را که (بر اثر ظلم و گناه،) بر شما حرام شده، (مانند گوشت بعضی از چهارپایان و ماهیها،) حلال کنم؛ و نشانه‌ای از طرف پروردگار شما، برایتان آورده‌ام؛ پس از خدا بترسید، و مرا اطاعت کنید!) فلمآ احس عیسی منهم الکفر...(و آنچه را پیش از من از تورات بوده، تصدیق می‌کنم؛ و (آمده‌ام) تا پاره‌ای از چیزهایی را که (بر اثر ظلم و گناه،) بر شما حرام شده، (مانند گوشت بعضی از چهارپایان و ماهیها،) حلال کنم؛ و نشانه‌ای از طرف پروردگار شما، برایتان آورده‌ام؛ پس از خدا بترسید، و مرا اطاعت کنید!)


خداوند به بنی اسرائیل، درباره حبط اعمال آنان، در صورت تکذیب آیات الهی هشدار می دهد.
قال یـموسی... • ... وامر قومک یاخذوا باحسنها... • ساصرف عن ءایـتی الذین یتکبرون فی الارض... وان یروا سبیل الغی یتخذوه سبیلا ذلک بانهم کذبوا بـایـتنا وکانوا عنها غـفلین• والذین کذبوا بـایـتنا... حبطت اعمــلهم...


۱. شعراء/سوره۲۶، آیه۶۳.    
۲. آلوسی، شهاب الدین، روح المعانی، ج۱۰، ص۸۸.    
۳. بقره/سوره۲، آیه۶۱.    
۴. بقره/سوره۲، آیه۲۱۱.    
۵. زحیلی، وهبه، التفسیر المنیر، ج۲، ص۲۳۴.    
۶. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۲، ص۱۱۰.    
۷. بقره/سوره۲، آیه۴۰.    
۸. بقره/سوره۲، آیه۴۱.    
۹. آل عمران/سوره۳، آیه۴۹.    
۱۰. دخان/سوره۴۴، آیه۳۰.    
۱۱. دخان/سوره۴۴، آیه۳۳.    
۱۲. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۹، ص۱۱۰.    
۱۳. آل عمران/سوره۳، آیه۴۹.    
۱۴. آل عمران/سوره۳، آیه۵۰.    
۱۵. آل عمران/سوره۳، آیه۵۲.    
۱۶. اعراف/سوره۷، آیه۱۴۴ - ۱۴۷.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۶، ص۳۲۹، برگرفته از مقاله «بنی اسرائیل و آیات خدا».    




منابع اين صفحه : فرهنگ قرآن




جعبه ابزار