• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بادهای جهنم (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در این مقاله به بررسی آیاتی که مربوط به نوعی از عذاب که عبارت باشد از بادهای سوزان جهنم، می‌پردازیم.



ان المتقین فی جنـت ونعیم• قالوا انا کنا قبل فی اهلنا مشفقین• فمن الله علینا ووقـنا عذاب السموم. «اما پرهیزگاران در میان باغ‌های بهشت و نعمت‌های فراوان جای دارند. می‌گویند: ما در میان خانواده خود ترسان بودیم. اما خداوند بر ما منت گذارد و از عذاب کشنده ما را حفظ کرد».

۱.۱ - منت خداوند بر اهل بهشت

کلمه (من) به طوری که راغب گفته: به معنای انعام کردن به نعمت پر ارج و گرانمایه است. و این منت اگر با عمل انجام گیرد از کارهای نیک است، و اگر با زبان انجام شود از کارهای زشت خواهد بود، مگر از خدای تعالی که منت نهادن قولی او هم نیکو است، که در آیه شریفه (یمنون علیک ان اسلموا قل لا تمنوا علی اسلامکم بل الله یمن علیکم ان هدیکم للایمان ان کنتم صادقین) هم از منت نهادن مردم سخن رفته، و هم از منت نهادن خدا. و منت نهادن خدا بر اهل بهشت این است که ایشان را با داخل شدن در بهشت سعادتمند کرد، و با نگهداری از عذاب (سموم) مشمول رحمت خود قرار داد. و کلمه سموم به طوری که طبرسی در مجمع البیان گفته معنای حرارتی است که تا داخل سوراخ‌های رگ بدن فرو می‌رود، و بدن از آن متالم می‌گردد، و ریح سموم را هم از همین جهت سموم گفته‌اند.
(«سموم» در اصل به معنای باد داغ است و در آیه یاد شده، بر باد جهنم، اطلاق شده است. ).


واصحـب الشمال... • فی سموم وحمیم. «و اصحاب شمال چه اصحاب شمالی؟ (که نامه اعمالشان به نشانه جرمشان به دست چپ آنها داده می‌شود). آنها در میان بادهای کشیده و آب سوزان قرار دارند».
(سموم) از ماده (سم) به معنی باد سوزانی است که در (مسام) (سوراخ‌های ریز بدن انسان) داخل می‌شود و او را هلاک می‌کند (اصولا سم را به این جهت سم می‌گویند که در تمام ذرات بدن نفوذ می‌کند).


ان المتقین فی جنـت ونعیم• فمن الله علینا ووقـنا عذاب السموم. «ولی پرهیزگاران در میان باغ‌های بهشت و نعمت‌های فراوان جای دارند».
خداوند منت بر ما گذارد، و رحمت واسعه او شامل حال ما شد، و از عذاب کشنده ما را حفظ کرد (فمن الله علینا و وقانا عذاب السموم). آری پروردگار مهربان، ما را از زندان دنیا با تمام وحشت‌هایش نجات بخشید، و در کانون نعمت‌هایش، یعنی بهشت، جای داد. آنها هنگامی که گذشته خود را به خاطر می‌آورند، و جزئیات آن را متذکر می‌شوند، و با وضعی که در آن قرار دارند مقایسه می‌کنند، به ارزش نعمت‌های بزرگ الهی و مواهب او بیشتر پی می‌برند، و طبعا برای آنها لذتبخش‌تر و دلچسب‌تر خواهد بود، چرا که در این مقایسه ارزش‌ها بهتر روشن می‌شود.


۱. طور/سوره۵۲، آیه۱۷.    
۲. طور/سوره۵۲، آیه۲۶.    
۳. طور/سوره۵۲، آیه۲۷.    
۴. راغب اصفهانی، مفردات، ج۱، ص۴۷۴.    
۵. علامه طباطبایی، سید محمد حسین، المیزان، ج۱۹، ص۲۱.    
۶. ابن عاشور، تفسیر التحریر والتنویر، ج۲۷، ص۵۷.    
۷. واقعه/سوره۵۶، آیه۴۱.    
۸. واقعه/سوره۵۶، آیه۴۲.    
۹. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۳، ص۲۲۹.    
۱۰. طور/سوره۵۲، آیه۱۷.    
۱۱. طور/سوره۵۲، آیه۲۷.    
۱۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۲، ص۴۳۷.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «بادهای جهنم».    




جعبه ابزار