• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

امامزاده ابوجعفر محمد بن علی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



امام زاده محمد بن علی، واقع در محله مصلای یزد است. گویند امام‌زاده ابوجعفر، پنجمین نسل طاهر امام جعفرصادق (علیه‌السّلام) می‌باشد.



امام‌زاده محمد بن علی، واقع در محله مصلای یزد است. گویند امام‌زاده ابوجعفر، پنجمین نسل طاهر امام جعفرصادق (علیه‌السّلام) می‌باشد و نسب او بر اساس سنگ و لوح مزارش چنین است: «السید المعصوم ابو جعفر محمد بن علی بن عبدالله بن احمد بن علی العریضی بن الامام الصادق جعفر بن امام الباقر محمد بن امام السجاد...» در شرح احوال او نوشته‌اند که: در زمان بنی عباس به ایران آمد و از راه بصره به شیراز رسیده کم کم روزگارش به یزد کشانید. در آن وقت یزد در تصرف فخرالدوله دیلمی بود و از جانب او امیر اوجش حاکم بود. این امیر بر اثر خوابی که دید به جستجوی امام زاده پرداخت و برایش منزلی مرغوب ساخت. چون در سال ۴۲۴ ق در گذشت، او را در محلی دفن کردند که امام‌زاده خود شیری را در آنجا کشته و دفن ساخته بود.


گویند: مدفن آن حضرت بر اثر وصیت خودش در آنجا ساخته شده. مزار این بزرگوار نخست بقعه کوچکی بوده که بنای آن در همان اوان صورت بسته‌ای داشته تا پس از دو قرن و نیم بلکه سه قرن که خواجه اسحاق فرزند خواجه حسن خوارزمی به ترمیم و توسعه حرم آن اهتمام کرد. ابتدا بقعه را وسعت داده، ثانیاً سنگ لوحه مزار را مبدل به کاشی نمود، ثالثاً دیواری به دور بقعه کشید. بعد از چندی امیر معین‌الدین اشرف، درگاهی وسیع و مجلل در آن ساخت و در سال ۷۹۸ ق سید صدرالدین وزیر قطعه زمینی خریده داخل مزار کرد و خودش هم آن جا مدفون شد. بعد‌ها پسر امیر قطب‌الدین تعمیراتی در مدفن پدر نمود. در ۸۵۴ ق خواجه احمد فراش که از ملازمان امیرزاده سلطان محمد تیموری بود طرح مدرسه عالی بشکل مسدس در کنار بقعه‌ انداخت و سپس دو در یکی به جانب شرق و دیگری به طرف غرب بقعه گشود. در سال ۸۶۰ ق سیلی عظیم به شهر یزد روی آورد که مزار و مدرسه و تاسیسات اطراف آن از میان رفت و فقط مرقد امام‌زاده سالم ماند. در سال ۸۶۱ ق سید جلال‌الدین محمد امام‌زاده را عمارت و احیاء نمود. بنای گنبد امام‌زاده حدود هشتاد سال قبل توسط مشیرالممالک مرمت بنیادی و ۲۰ سال پیش سطح آن کاشی‌کاری گردید، و بالای سر مرقد یک قطعه سنگ داخل قابی کتیبه‌دار از کاشی معرق نصب شده و عبارت سنگ به خط نسخ شامل نسب امام‌زاده می‌باشد.
[۱] جمعي از نويسندگان، دايرة المعارف تشيع، ص ۴۶۹.



۱. جمعي از نويسندگان، دايرة المعارف تشيع، ص ۴۶۹.



سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «امامزاده ابوجعفر محمد بن علی»، تاریخ بازیابی۹۵/۸/۱۰.    






جعبه ابزار