النشاط و القوة و الشفاء فی الاغذیة (کتاب)
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
«النشاط و القوة و الشفاء فی الاغذیة» معروف به کتاب الاغذیه تالیف عبدالملک بن زهر اندلسی مشهور به
ابن زهر اندلسی است.
نگاشتن کتابهایی پیرامون خواص غذاها و رژیمهای غذایی سابقه طولانیای دارد، چرا که سلامت و صحت
انسان وابسته به
غذا و خوراکی است که او مصرف مینماید. اهمیت این نگاشته و نگاشتههایی از این قبیل در این است که به ذکر داروهایی میپردازند که در دسترس همه است. از سال تالیف این اثر چیزی نمیدانیم، هر چند چنان که از گفتار مؤلف استفاده میشود این اثر به حاکم دولت ظاهری تقدیم شده است.
در این کتاب مباحث مختلفی پیرامون غذاها و مواد خوراکی مطرح میشود و البته طرح این مباحث ساختار معینی ندارد، یعنی مؤلف در ابتدا مبحث
اغذیه به حسب زمانها را مطرح میکند سپس به سراغ مبحث
نان میرود و در ادامه مباحث مهم غذایی را مطرح میکند بدون آن که هیچ ترتیب منطقیای در بین باشد.
به هر حال مباحث مطرح شده مشتمل بر بخشهای متعددی است که تدوین شده است هر کدام از این مباحث گاه دارای زیر مجموعههای کوچکتریاند و گاه خود یک مبحث مختصراند.
کسی که کتاب را مطالعه میکند از سویی با معلومات فراوانی حول
گیاهان و گوشتها و به طور کلی خوراکیها و نیز از علاج بعضی از بیماریها آشنا میشود، و از سویی دیگر مشاهده میکند که مؤلف هر فائدهای و علاجی را به
قرآن و
سنت شریف
نبوی مرتبط میسازد.
خصوصیت دیگر این اثر اختصار آن است. مؤلف دراین اثر کمتر به نقل اقوال و کنکاشهای علمی که کمتر برای عموم سودمندی دارد میپردازد.
اغذیه به حسب زمان، نانها، گوشت
پرندگان، گوشت
چهارپایان، گوشت
صید، لبنیات، میوهها، سبزیها، انواع غذاها، نوشیدنیها و معجونها، روغنها، و نوشیدن
آب، از جمله عناوین فصول کتاب است.
این اثر به اهتمام محمد امین ضناوی بر اساس نسخه خطی نگاشته شده به سال ۵۶۲ ق تصحیح و تحقیق شده است. مصحح شیوه تصحیح این اثر را بیان نکرده و تنها در مقدمهای مختصر به زندگی و آثار ابن زهر پرداخته است.
وی- علاوه بر تصحیح متن کتاب و تصحیح اغلاط- در حاشیه، شرح مفصلی حول گیاهان و مواد غذایی که ذکر آنها در متن آمده نگاشته است.
محقق این اثر همچنین در آخر کتاب فهرست مصطلحات طبیای را که در کتاب آمده همراه با معادل لاتین و انگلیسی و فرانسوی آن تدوین و تنظیم نموده است. فهرست مطالب نیز در انتهای اثر آمده است.
نرم افزار جامع طب، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.