• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

الرسالة النجمة (محقق کرکی)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



الرسالة النجمیة، مؤلف شیخ علی بن حسین کرکی، معروف به محقق کرکی، محقق ثانی (م ۹۴۰ ه ق)است.



در آثار و تالیفات به جای مانده از بزرگانی همچون ابو الصلاح حلبی (م ۴۴۷ ه ق) در الکافی فی الفقه ، شیخ طوسی (م ۴۶۰ ه ق) در الاقتصاد ، ابن حمزه حلبی (م ۵۸۵ ه ق) در غنیة النزوع و غیر آن مباحث کلامی و فقه در یک کتاب جمع شده‌اند. یکی از این کتابها، الرسالة النجمیة می‌باشد.
این کتاب دربردارنده مباحث کلامی اصول پنجگانه مذهب شیعه ( توحید ، نبوت ، امامت ، عدل ، معاد ) و احکام فقهی نماز به صورت بسیار مختصر است.
اگرچه این کتاب از نظر حجم کوچک و مختصر است و مباحث فقهی آن به سبک فقه رساله‌ای نوشته شده است اما از نظر محتوا و مباحث مطرح شده در آن عمیق و گسترده است.
در قسمت فقه آن در ابتدای ورود به بحث نماز آمده است: یجب علی کل مکلف ان یعرف ما کلف به من العبادات و اعظمها الصلاة: بر هر مکلفی، شناختن آن عباداتی که به آنها مکلف شده است واجب است و بزرگترین این عبادات نماز است. این کتاب توسط شاگرد مؤلف شیخ حسین بن علی او الی هجری (زنده در ۹۵۰ ه ق) شرح زده شده و آن را الکواکب الدریة فی شرح الرسالة النجمیة نام نهاده است. (ز/ ۱۱/ ۲۲۸، ۱۳/ ۲۹۱، ۱۸/ ۲۹۷، مقدمه‌ای بر فقه شیعه ص۱۷۵)


در ابتدای شروع مسائل نماز، هفت نماز واجب و سپس تعداد نمازهای یومیه و علل شکسته شدن نماز ذکر شده است.
پس از آن به مباحث مربوط به طهارت ( وضوء ، غسل ، تیمم ) و برطرف کردن نجاست به صورت مختصر پرداخته شده است. سپس پنج مقدمه دیگر نماز (پوشانیدن بدن ، وقت نماز، مکان نمازگزار ، آنچه سجده بر آن صحیح است، قبله ) مطرح شده است و مستحباتی مثل اذان و اقامه ذکر نشده است.
پس از بحث مقدمات نماز، مسائل مربوط به کارها و واجبات نماز ذکر شده و در آخر نیز نماز جمعه ، نماز آیات ، نماز میت ، نماز نذر و شبیه آن مختصرا بیان شده است.


در الذریعة به نسخه خطی موجود در آستان قدس رضوی مربوط به سال ۹۵۵ ه ق اشاره نموده است در مقدمه‌ای مرجعه شیعه ص۱۷۵ نیز به ۴ نسخه خطی کتابخانه‌های آیة الله گلپایگانی، آستان قدس رضوی، اصغر مهدوی، و لوس آنجلس اشاره نموده است. در چاپ کتاب موجود از نسخه خطی کتابخانه آستان قدس رضوی به شماره ۸۸۸ استفاده شده است.


۱. مقدمه‌ای بر فقه شیعه،سید حسین مدرسی، ص۱۷۵.    
۲. الذریعة، آقا بزرگ تهرانی، ج۲۴، ص۷۲.    
۳. مقدمه‌ای بر فقه شیعه،سید حسین مدرسی، ص۱۷۵.    



نرم افزار جامع فقه۲، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور).

p dir=

رده‌های این صفحه : کتاب شناسی




جعبه ابزار