• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

الدر المنتظم فی السر الاعظم (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«الدر المنتظم فی السر الاعظم، بحث اهل الکشف و العرفان فی علامات مهدی آخرالزمان»، اثر عربی شیخ کمال الدین محمد بن طلحه شافعی، ارائه نشانه‌های آخرالزمان از طریق به کارگیری مفاهیم باطنی حروف و اعداد در علومی مانند علم جفر، با استفاده از دیدگاه برخی از عالمان این فنون، به ویژه امیرالمؤمنین علیه‌السّلام است.



کتاب، با دو مقدمه از مصحح و مؤلف آغاز و مطالب، بدون فصل بندی خاصی ارائه شده است.
کتاب همراه با تحقیق و تصحیح ماجد بن احمد العطیه می‌باشد که ایشان برای رعایت امانت، مطلبی به متن نیفزوده، مگر اینکه به آن اشاره کرده و مطالبی که خود افزوده را بین پرانتز آورده است؛ علاوه بر این سعی نموده است تا تقویم و تقطیع متن و توزیع آن به گونه‌ای منظم و بر طبق قواعد تحقیق باشد.


مقدمه مصحح، بعد از اشاره مختصری به زندگانی مؤلف، نکاتی پیرامون نحوه تصحیح کتاب بیان کرده است.
نویسنده در مقدمه، داستان آشنایی خود را با این علم بیان کرده و به توصیف اسرار حروف و کلمات پرداخته است.
وی با ذکر روایاتی، به عالم بودن اهل بیت علیه‌السّلام به علم جفر و معرفت ایشان به حوادث ایام اشاره کرده و معتقد است که این علم، مختص به اهل بیت علیه‌السّلام می‌باشد.
پس از آن، خطبه حضرت امیر علیه‌السّلام را که در مسجد کوفه ایراد فرمود و در برخی از کتب حدیثی شیعه با نام «خطبة البیان» آمده است، ارائه می‌کند و نشانه‌هایی را که در آن، از آخرالزمان داده‌اند، بیان می‌دارد.
وی همچنین اسراری را که در حروف مقطعه قرآن وجود دارد، یاد کرده و در ادامه، نشانه‌های ظهور امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف را با استفاده از این حروف و اعداد ارائه کرده است.
وی معتقد است که حروف مقطعه‌ای که در ابتدای بعضی سور وجود دارد، دارای اسراری هستند که کسی قادر به کتمان سر بودن آن‌ها نیست.
استفاده از مصادر علمی معتبر در تدوین مباحث کتاب و تصحیح اغلاط لغوی و تشریح آن‌ها، از ویژگی‌های کتاب است.


پاورقی‌ها توسط محقق ارائه شده که علاوه بر ذکر منابع، برخی مباحث مربوط به متن در آن توسعه داده شده و بعضی از عبارات مشکل و پیچیده، توضیح و تشریح گردیده است.
علاوه بر این، مطالبی که لفظا یا معنا، توسط مؤلف یا خود وی تکرار شده، به واسطه تعیین موضع و ارجاع به آن، به یکدیگر مرتبط گردیده است.
فهرست موضوعات و منابع مورد استفاده مؤلف در انتهای کتاب آمده است.
[۱] پارسا با مشارکت بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف و انتشارات مسجد جمکران، (۱۳۸۸).
[۲] «امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در آینه قلم کارنامه منابع پیرامون امام مهدی علیه‌السّلام و مهدویت»، قم، مؤسسه اطلاع رسانی اسلامی مرجع، ج۱، ص۶۰۶.



۱. پارسا با مشارکت بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف و انتشارات مسجد جمکران، (۱۳۸۸).
۲. «امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در آینه قلم کارنامه منابع پیرامون امام مهدی علیه‌السّلام و مهدویت»، قم، مؤسسه اطلاع رسانی اسلامی مرجع، ج۱، ص۶۰۶.



نرم افزار کتابخانه مهدویت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.




جعبه ابزار