در اين عنوان آیاتی معرفی میشوند که در آنها از واژه «قلّ»، «كثر» و مشتقّات آنها استفاده شده است. در قرآن کریم، از تورات و انجیل بهعنوان کتابهای آسمانی یاد شده و نام دو گروه دینی صائبان و مجوسان نیز در کنار یهودیان و مسیحیان آمده است؛ اما به اهل کتاب بودن آنها تصریح نشده است، بااینحال بنابر بعضی روایات اهلبیت (علیهمالسّلام)، زرتشتیان به اهل کتاب ملحق و احکام اهل کتاب درباره آنان اجرا میشود. امام خمینی بهعنوان فقیه و عالم دینی، احکام و مسائل مربوط به اهل کتاب را مطرح کرده است. ایشان در کنار بیان تفصیلی احکام فقهی اهل ذمه
ایشان به حقوق اقلیتهای دینی کشور اهتمام داشت. اقلیتهای دینی، چنانکه امام خمینی خاطرنشان کرده است، طبق قرارداد ذمه، تحت حمایت حکومت اسلامی هستند و احکام اسلام، همانند مسلمانان درباره آنان جاری و خون و مالشان محترم است.
و بر رعایت احترام آنان در جامعه اسلامی و تامین حقوق آنان به دست حکومت اسلامی تاکید کرده است. در نگاه ایشان از ازآنجا که اقلیتها در پناه اسلام و مسلمین هستند نباید هیچگونه تعرضی به آنان شود ایشان در این راستا بهعنوان مصداقی از رعایت حقوق اقلیتها در حکومت اسلامی، بارها به ماجرای بیرون آوردن خلخال از پای زن یهودی در حکومت امام علی (علیهالسلام) واکنش دفاعی شدید ایشان اشاره کرده است.
امام خمینی، میان ایرانیان مسلمان و اقلیتهای دینی ایرانی، در برخورد از حقوق اساسی و اولیه تفکیک و تمایز قائل نبوده و درباره آزادی اقلیتها اعتقاد داشت اسلام بیش از هر دین و مسلکی به اقلیتهای دینی آزادی داده است و آنان را در اظهارنظر و ایفای شعائر و مراسم دینی و اجتماعی خود آزاد شمرده است، البته امام خمینی آزادی آنان را مشروط به این میدانست که به توطئه و خرابکاری نینجامد و ناقض احکام اسلام و قانون و مملکت نباشد.
[۹]خمینی، روحالله، دانشنامه امام خمینی، ج۲، ص۱۷۱، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۴۰۰.