• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اقرار جادوگران فرعون (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



جادوگران فرعون به خطاکاری خود در سحر و مقابله با حضرت موسی اعتراف کردند.



كلمه" خطايا" جمع خطیئه است كه قريب المعنا با كلمه سيئة است، و جمله‌" ما أَكْرَهْتَنا عَلَيْهِ"عطف است بر" خطايانا"، و كلمه‌" مِنَ السِّحْرِ" بيان آن است و معنايش اين است كه ما به پروردگارمان ايمان آورديم، تا خطاهاى ما را و آن سحرى كه تو ما را بر آن مجبور كردى بيامرزد، و اين خود دليل بر اين است كه فرعون ايشان را بر به كار بردن آن سحرها مجبور كرده بود، حال يا موقعى كه از شهر و ده خود احضار شده‌اند به جبر بوده و يا در موقعى كه در بين خود نزاع نموده و محرمانه گفتگو مى‌كرده‌اند مجبور به مقابله و مسابقه با موسى (ع) شده‌اند.
انآ ءامنا بربنا لیغفر لنا خطـیـنا ومآ اکرهتنا علیه من السحر...(ما به پروردگارمان ایمان آوردیم تا گناهانمان و آنچه را از سحر بر ما تحمیل کردی ببخشاید؛ و خدا بهتر و پایدارتر است!»)
فالقی السحرة سـجدین...(فوراً همه ساحران به سجده افتادند.) انا نطمع ان یغفر لنا ربنا خطـیـنا ان کنا اول المؤمنین.(ما امیدواریم که پروردگارمان خطاهای ما را ببخشد، چرا که ما نخستین ایمان‌آورندگان بودیم!»)


جادوگران فرعون به خداوند و ربوبیت او اعتراف کردند.
فالقی السحرة سجدا قالوا ءامنا برب هـرون وموسی.(( موسی عصای خود را افکند، و آنچه را که آنها ساخته بودند بلعید.) ساحران همگی به سجده افتادند و گفتند: «ما به پروردگار هارون و موسی ایمان آوردیم!»)


تعبير به" القى" (با استفاده از فعل مجهول) گويا اشاره به اين است كه آن چنان مجذوب موسی و تحت تاثير معجزه او واقع شدند كه گويى بى‌اختيار به سجده افتادند. اين نكته نيز قابل توجه است كه تنها قناعت به ايمان آوردن نكردند، بلكه وظيفه خود ديدند كه اين ايمان را به صورت روشنى و با جمله‌هايى كه هيچگونه ابهام در آن نباشد، يعنى با تاكيد به پروردگار موسى و هارون اظهار دارند، تا اگر كسانى بر اثر كار آنها گمراه شده‌اند بازگردند و از اين نظر مسئوليتى بر دوش آنها باقى نماند! بديهى است كه اين عمل ساحران، ضربه سنگينى بر پيكر فرعون و حکومت جبار و خودكامه و بيدادگرش وارد ساخت، و تمام اركان آن را به لرزه درآورد.
فالقی السحرة سـجدین• قالوا ءامنا برب العــلمین• رب موسی وهـرون. (فوراً همه ساحران به سجده افتادند.• گفتند: «ما به پروردگار عالمیان ایمان آوردیم،• پروردگار موسی و هارون!»)


۱. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ج۱، ص۱۵۱.    
۲. طه/سوره۲۰، آیه۷۳.    
۳. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج‌۱۴، ص۲۵۴.    
۴. طه/سوره۲۰، آیه۷۳.    
۵. شعراء/سوره۲۶، آیه۴۶.    
۶. شعراء/سوره۲۶، آیه۵۱.    
۷. طه/سوره۲۰، آیه۷۰.    
۸. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج‌۱۳، ص۲۴۶.    
۹. شعراء/سوره۲۶، آیه۴۶ - ۴۸.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۴، ص۱۴۸، برگرفته از مقاله «اقرار جادوگران فرعون».    


رده‌های این صفحه : اقرار | سحر و جادو | فرعون | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار