• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اغواگری جنیان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



جنیان برای گمراه کردن انسانها تلاش بسیاری می‌کنند، و جایگاه جنیان اغواگر دوزخ است.





۱.۱ - گمراهی انسانها

جنیان برای گمراه کردن انسانها تلاش گسترده‌ای داشتند.
ویوم یحشرهم جمیعـا یـمعشر الجن قد استکثرتم من الانس وقال اولیاؤهم من الانس ربنا استمتع بعضنا ببعض... «در آن روز که (خدا) همه آنها را جمع و محشور می‌سازد، (می‌ گوید:) ‌ای جمعیت شیاطین و جن! شما افراد زیادی از انسانها را گمراه ساختید! دوستان و پیروان آنها از میان انسانها می‌ گویند: «پروردگارا! هر یک از ما دو گروه (پیشوایان و پیروان گمراه) از دیگری استفاده کردیم (ما به لذات هوس آلود و زودگذر رسیدیم و آنها بر ما حکومت کردند) و به اجلی که برای ما مقرر داشته بودی رسیدیم.» (خداوند) می‌ گوید: «آتش جایگاه شماست جاودانه در آن خواهید ماند، مگر آنچه خدا بخواهد» پروردگار تو حکیم و داناست.» («استکثرتم من الانس» که خطاب به جنیان است، یعنی شما بسیاری از آدمیان را گمراه نمودید.)
وقال الذین کفروا ربنا ارنا الذین اضلانا من الجن والانس نجعلهما تحت اقدامنا لیکونا من الاسفلین. «کافران گفتند: «پروردگارا! آنهایی که از جن و انس ما را گمراه کردند به ما نشان ده تا زیر پای خود نهیم (و لگدمالشان کنیم) تا از پست‌ترین مردم باشند.»

۱.۲ - اعتراف

جنیان دوزخی، به اغواگری گروهی از آنان اعتراف می‌کنند.
قال ادخلوا فی امم قد خلت من قبلکم من الجن والانس فی النار کلما دخلت امة لعنت اختها حتی اذا ادارکوا فیها جمیعـا قالت اخرهم لاولـهم ربنا هـؤلاء اضلونا فـاتهم عذابـا ضعفـا من النار قال لکل ضعف ولـکن لا تعلمون. «(خداوند به آنها) می‌ گوید: «در صف گروه‌های مشابه خود از جن و انس در آتش وارد شوید!» هر زمان که گروهی وارد می‌ شوند، گروه دیگر را لعن می‌ کنند تا همگی با ذلت در آن قرار گیرند. (در این هنگام) گروه پیروان درباره پیشوایان خود می‌ گویند: «خداوندا! اینها بودند که ما را گمراه ساختند پس کیفر آنها را از آتش دو برابر کن! (کیفری برای گمراهیشان، و کیفری بخاطر گمراه ساختن ما.)» می‌ فرماید: «برای هر کدام (از شما) عذاب مضاعف است ولی نمی‌ دانید! (چرا که پیروان اگر گرد پیشوایان گمراه را نگرفته بودند، قدرتی بر اغوای مردم نداشتند.)»

۱.۲.۱ - درخواست منطقی

شاید بارها گفته ‌ایم صحنه قیامت انعکاس بزرگی از صحنه ‌های این دنیا است، در این جهان نیز بارها دیده ‌ایم که هر گروه از گروه‌های منحرف به دسته دیگر بد می‌ گوید و از او متنفر است، به عکس پیامبران الهی و افراد صالح و مصلح هر کدام آمده ‌اند برنامه دیگری را تایید کرده ‌اند و پیوستگی خود را در هدف با یکدیگر اعلام داشته ‌اند.
مطلب به همین جا پایان نمی‌ پذیرد، "هنگامی که همگی با ذلت و خواری در محیط شرربار دوزخ قرار می‌ گیرند، شکایات آنها به پیشگاه پروردگار از یکدیگر شروع می‌ شود، نخست فریب خوردگان زبان به شکایت می‌ گشایند و چون راه نجاتی برای خود نمی‌ بینند عرضه می‌ دارند: پروردگارا این اغواگران بودند که ما را گمراه ساختند، خدایا عذاب و کیفر آنها را مضاعف کن، کیفری به خاطر گمراه بودن، و کیفری به خاطر گمراه کردن ما" (حتی اذا ادارکوا فیها جمیعا قالت اخراهم لاولاهم ربنا هؤلاء اضلونا فآتهم عذابا ضعفا من النار).
شک نیست که این درخواست کاملا منطقی و بجا است و حتی بدون درخواست، اغواگران چنین کیفری را دارند، زیرا آنها بار مسئولیت انحراف فریب خوردگان را نیز بر دوش می‌ کشند، بدون اینکه از مسئولیت خود آنها کاسته شود.

۱.۲.۲ - مشاجرات دوزخیان

"کلما دخلت امة لعنت اختها" این یکی از مشاجرات دوزخیان است که هر کدام که در آتش داخل می‌ شوند، کسانی را که قبل از ایشان وارد شده ‌اند لعنت می‌ کنند، یعنی می‌ گویند: از رحمت خدا و از هر چیز دیگری دور باشی، کلمه "اخت" در اینجا به معنای مثل و مانند است.

۱.۳ - جایگاه اغواگران

دوزخ، جایگاه جنیان اغواگر است.
ویوم یحشرهم جمیعـا یـمعشر الجن قد استکثرتم من الانس وقال اولیاؤهم من الانس ربنا استمتع بعضنا ببعض وبلغنا اجلنا الذی اجلت لنا قال النار مثوکم خــلدین فیها... «در آن روز که (خدا) همه آنها را جمع و محشور می‌سازد، (می‌ گوید:) ‌ای جمعیت شیاطین و جن! شما افراد زیادی از انسانها را گمراه ساختید! دوستان و پیروان آنها از میان انسانها می‌ گویند: «پروردگارا! هر یک از ما دو گروه (پیشوایان و پیروان گمراه) از دیگری استفاده کردیم (ما به لذات هوس آلود و زودگذر رسیدیم و آنها بر ما حکومت کردند) و به اجلی که برای ما مقرر داشته بودی رسیدیم.» (خداوند) می‌ گوید: «آتش جایگاه شماست جاودانه در آن خواهید ماند، مگر آنچه خدا بخواهد» پروردگار تو حکیم و داناست.»
قال ادخلوا فی امم قد خلت من قبلکم من الجن والانس فی النار کلما دخلت امة لعنت اختها حتی اذا ادارکوا فیها جمیعـا قالت اخرهم لاولـهم ربنا هـؤلاء اضلونا فـاتهم عذابـا ضعفـا من النار قال لکل ضعف ولـکن لا تعلمون• وقالت اولـهم لاخرهم فما کان لکم علینا من فضل فذوقوا العذاب بما کنتم تکسبون. «(خداوند به آنها) می‌ گوید: «در صف گروه‌های مشابه خود از جن و انس در آتش وارد شوید!» هر زمان که گروهی وارد می‌ شوند، گروه دیگر را لعن می‌ کنند تا همگی با ذلت در آن قرار گیرند. (در این هنگام) گروه پیروان درباره پیشوایان خود می‌ گویند: «خداوندا! اینها بودند که ما را گمراه ساختند پس کیفر آنها را از آتش دو برابر کن! (کیفری برای گمراهیشان، و کیفری بخاطر گمراه ساختن ما.)» می‌ فرماید: «برای هر کدام (از شما) عذاب مضاعف است ولی نمی‌ دانید! (چرا که پیروان اگر گرد پیشوایان گمراه را نگرفته بودند، قدرتی بر اغوای مردم نداشتند.) • و پیشوایان آنها به پیروان خود می‌ گویند: «شما امتیازی بر ما نداشتید پس بچشید عذاب (الهی) را در برابر آنچه انجام می‌ دادید.»
وقال الذین کفروا ربنا ارنا الذین اضلانا من الجن والانس نجعلهما تحت اقدامنا لیکونا من الاسفلین. «کافران گفتند: «پروردگارا! آنهایی که از جن و انس ما را گمراه کردند به ما نشان ده تا زیر پای خود نهیم (و لگدمالشان کنیم) تا از پست‌ترین مردم باشند.»

۱.۳.۱ - پیشوایان ضلالت

"و قال الذین کفروا ربنا ارنا الذین اضلانا من الجن و الانس" این آیه حکایت کلامی است که کفار در داخل آتش می‌ گویند، و از خدای تعالی درخواست می‌ کنند که متبوعین و پیشوایان ضلالت جنی و انسی شان را نشان ایشان بدهد تا آنان را زیر پای خود لگدمال و ذلیل کنند، و به همین مقدار عذابشان را بیشتر سازند، به شهادت اینکه دنبالش می‌ گویند" نجعلهما تحت اقدامنا لیکونا من الاسفلین- زیر پای خود قرارشان دهیم تا از پست ‌ترین مردم شوند".

۱.۳.۲ - پائین ‌ترین درکات جهنم

بعضی از مفسران در تفسیر جمله"لیکونا من الاسفلین" چنین گفته ‌اند: منظور این است که اغواگران جن و انس در پائین ‌ترین درکات جهنم قرار گیرند، ولی ظاهر همان معنی است که قبلا گفته شد و آن اینکه آنها از شدت خشمشان می‌ خواهند این اغواگران که در دنیا برترین مقام را داشتند در آنجا زیر پای پیروانشان قرار گیرند و مقام پست‌ترین را داشته باشند.


۱. انعام/سوره۶، آیه۱۲۸.    
۲. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۴، ص۱۶۱.    
۳. فصلت/سوره۴۱، آیه۲۹.    
۴. اعراف/سوره۷، آیه۳۸.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۶، ص۱۶۷.    
۶. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۸، ص۱۴۲.    
۷. انعام/سوره۶، آیه۱۲۸.    
۸. اعراف/سوره۷، آیه۳۸.    
۹. اعراف/سوره۷، آیه۳۹.    
۱۰. فصلت/سوره۴۱، آیه۲۹.    
۱۱. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۱۷، ص۵۹۰.    
۱۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۰، ص۲۶۸.    



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۹، ص۵۳۴، برگرفته از مقاله «اغواگری جنیان».    


رده‌های این صفحه : جنیان | موضوعات قرآنی




جعبه ابزار