• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اسوَدّت (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مقالات مرتبط: سواد (مفردات‌قرآن).


اسوَدّت:(فَأَمّا الَّذينَ اسْوَدَّتْ وُجوهُهُمْ)
«اسوَدّت» از مادّه سَواد به معنای سیاهی است.
قرآن در اين آیه اشاره به اين دارد كه چگونه کفر و تفرقه و نفاق و بازگشت به جاهليت، موجب روسياهى است و چگونه اسلام و ایمان و اتحاد و صميميت موجب رو سفيدى است. آيه مورد بحث مى‌گويد:
در روز رستاخیز چهره‌هايى نورانى و چهره‌هايى تاريک و سياه خواهد بود، به آن‌ها كه چهره‌هاى سياه و تاريک دارند گفته مى‌شود: چرا بعد از ايمان، راه کفر را پيموديد و چرا بعد از اتحاد در پرتو اسلام، راه انفاق و جاهليت را پيش گرفتيد؟ بايد توجه داشت كه حالات و كيفيات زندگى انسان و پاداش و كيفرهاى او در جهان ديگر تجسمى از اعمال و روحيات و افكار او در اين جهان است و به تعبير ديگر: هر كارى كه از انسان در اين جهان سر مى‌زند آثار وسيع و گسترده‌اى در روح انسان باقى مى‌گذارد كه در اين دنيا ممكن است به آسانى درک نشود، ولى در روز رستاخيز، پس از دگرگونی‌ها و تكامل‌هايى كه در آن رخ مى‌دهد با واقعيت حقيقى خود جلوه مى‌كند و چون در آن‌جا حاكميت و تجلى روح بيشتر است آثار آن حتى در جسم منعكس خواهد شد.



به موردی از کاربرد «اسوَدّت» در قرآن، اشاره می‌شود:

۱.۱ - اسوَدّت (آیه ۱۰۶ سوره آل عمران)

(يَوْمَ تَبْيَضُّ وُجوهٌ وَ تَسْوَدُّ وُجوهٌ فَأَمّا الَّذينَ اسْوَدَّتْ وُجوهُهُمْ أَكْفَرْتُم بَعْدَ إِيمانِكُمْ فَذوقواْ الْعَذابَ بِما كُنْتُمْ تَكْفُرونَ) «آن عذاب عظيم روزى خواهد بود كه چهره‌هايى سفید، و چهره‌هايى سیاه مى‌گردد؛ امّا آن‌ها كه صورت‌هايشان سياه است، به آن‌ها گفته مى‌شود: آيا بعد از ايمان، و برادرى در سايه آن، كافر شديد؟! پس بچشيد عذاب را، بسبب آن‌چه انكار مى‌كرديد.»

۱.۲ - اسوَدّت در المیزان و مجمع‌البیان

علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرمایند: از آن‌جايى كه مقام آيات مورد بحث، مقام كفران نعمت بود، و كفران به نعمت هم نظير خیانت، باعث خست و فرومايگى انفعال و شرمندگى مى‌شود. لذا خدای تعالی در اين مقام از ميان انواع عذاب‌هاى آخرت، عذابى را ذکر كرد كه با حالت شرمندگى مناسبت دارد و حال شرمندگان را ممثل مى‌سازد، و آن عبارت است از سيه‌رويى كه در دنیا هم مردم دنيا اين تعبير را در مورد شرمندگان و امثال آنان دارند. هم چنان كه جمله: (فَأَمَّا الَّذينَ اسْوَدَّتْ وُجوهُهُمْ أَ كَفَرْتُمْ بَعْدَ إِيمانِكُمْ ...) به خوبى بر اين معنا دلالت دارد. و همچنين از ميان همه ثواب‌هاى اخروى- كه مى‌تواند ثواب شاكران اين نعمت باشد- مى‌توان ثوابى را نام برد كه با شكرگزارى تناسب داشت، و آن رو سفيدى است كه در محاورات دنيايى نيز دلالت بر خشنودى و پسند دارد.

۱. آل عمران/سوره۳، آیه۱۰۶.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۴۳۲.    
۳. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۳، ص۷۲.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۳، ص۴۵.    
۵. آل عمران/سوره۳، آیه۱۰۶.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۶۳.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۳، ص۵۸۱.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۳، ص۳۷۵.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۴، ص۱۹۶.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۲، ص۸۰۸.    



شریعتمداری، جعفر، شرح و تفسیر لغات قرآن بر اساس تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «اسودت»، ج۲، ص ۴۲۹.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره آل عمران | لغات قرآن




جعبه ابزار