• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حوزه علمیه کربلا (اخلاق)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



حوزه علمیه کربلا از حوزه‌های علمیه شیعه در کشور عراق. با تأسیس شهر کربلا بر اثر سکونت شیعیان در کنار مرقد امام حسین (علیه‌السلام)، عالمان دینی به مرور در این شهر سکنی گزیدند و مدارس دینی ساخته شدند. در این حوزه همان‌گونه که بحث‌های پرشور اجتهاد به دست توانای مرحوم وحید بهبهانی در برابر مکتب اخباری‌گری بنیان‌گذاری شد و توانست از این جهت نقطه عطفی در تاریخ حوزه‌ها بوجود آورد و به آموزش‌های اخلاقی مخصوصا شیوه اخلاقی بپردازد.



حوزه کربلا یکی از حوزه‌های کهن و با سابقه عالم اسلام است که مهد پرورش ‌اندیشمندانی بوده است که در زمان خود و در کنار مرقد امام حسین (علیه‌السّلام) منشاء آثار و برکات گوناگونی برای مسلمانان و پیروان اهل‌بیت گشته‌اند و آفاق فکری و آثار وجودی آنان همواره فرا راه امت اسلام بوده است.

در این حوزه همان‌گونه که بحث‌های پرشور اجتهاد به دست توانای مرحوم وحید بهبهانی در برابر مکتب اخباری‌گری بنیان‌گذاری شد و توانست از این جهت نقطه عطفی در تاریخ حوزه‌ها بوجود آورد به آموزش‌های اخلاقی مخصوصا شیوه اخلاقی، گفتاری نیز توجه می‌شده که بدان اشاره می‌کنیم: سیدمحمدسعید بهبهانی از علمای قرن سیزدهم و از بزرگان و فضلاء حوزه در کربلا بوده که از نوادر آن عصر به شمار می‌آمده و از شاگردان مرحوم سیدمحمد مجاهد بوده است. ایشان درس‌های اخلاق و مواعظ و ارشادات اخلاقی استادش سیدمحمد مجاهد را یادداشت نموده و در کتابی به عنوان (مصباح الانس) گردآوری نموده است.
[۱] آقابزرگ تهرانی، نقباء البشر.


در همین راستا شاگرد دیگر مرحوم سیدمحمد مجاهد، شیخ محمدشریف مازندرانی قرار دارد که پس از بهره‌مندی از محضراستاد و برگشتنش به ایران خود از معلمان دلسوز و مربیان اخلاق به شمار می‌آمده است.
در شرح حال مرحوم سیداحمد تهرانی حائری نیز نوشته‌اند که: ایشان یکی از اکابر عرفا و ارباب معرفت در عصر خود بوده و در حوزه کربلا دارای تدریس اخلاق و سلوک بوده است.
[۲] آقابزرگ تهرانی، نقباء البشر.

و از این نمونه‌ها فراوان است که به همین مقدار بسنده می‌کنیم، بنابر این در حوزه کربلا نیز آموزش‌های اخلاقی، گفتاری مرسوم و معمول بوده تا آنجا که فقیهی توانا همانند سید محمد مجاهد، استاد شیخ انصاری (رحمه‌الله‌علیه) دارای کرسی تدریس اخلاق بوده است.


۱. آقابزرگ تهرانی، نقباء البشر.
۲. آقابزرگ تهرانی، نقباء البشر.



سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «حوزه علمیه کربلا (اخلاق)»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۱/۲۰.    






جعبه ابزار