• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

احمد بن محمد بلدی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





احمد بن محمد بَلَدی(م. نیمه دوم. قرن۴ق) از پزشکان برجسته قرن چهارم هجری قمری، اهل بلد (شهری در عراق یا حجاز) بود که علم طب را نزد ابن ابی الاشعث، پزشک ماهر ایرانی، آموخت و از شاگردان برجسته او به شمار می‌رفت. بلدی در نیمه دوم قرن چهارم هجری قمری زندگی می‌کرد و به احتمال زیاد در همین دوره درگذشت، اگرچه تاریخ دقیق وفات او مشخص نیست.



ابوالعباس احمد بن محمد (اسماعیل بن محمد) بن یحیی بلدی ملقب به ابن ثلاج، از پزشکان سده چهارم هجری و از اهالی بلد (شهری در عراق یا حجاز) بود.
از جزئیات زندگی و تحصیلات ابتدایی او گزارشی در دست نیست.


ابن ثلاج علم طب را نزد پزشک ماهر و پرتالیف ایرانی، ابن ابی الاشعث ابوجعفر احمد بن محمد بن محمد (م. حدود ۳۶۵ق) آموخت. بلدی که سال‌ها ملازم و همنشین استاد بود، از شاگردان برجسته ابن ابی الاشعث به شمار آمده است.


کتاب تدبیرالحبالی والاطفال والصبیان وحفظ صحتهم ومداواة الامراض العارضة لهم تالیف ابن ثلاج است که آن را به ابن کِلِّس، وزیر العزیز خلیفه فاطمی مصر نوشت. از این داده‌ها بر می‌آید که وی مدتی در مصر می‌زیسته است؛ اما روشن نیست کتابش را به سفارش وزیر نوشته یا آن را به ابن کلس تقدیم کرده است.


تاریخ درگذشت ابن ثلاج در دست نیست؛ اما با توجه به وفات استادش و نیز دوره وزارت ابن کلس که از آغاز خلافت العزیز در سال ۳۶۵ هجری تا پایان عمر وزیر در سال ۳۸۰ هجری ادامه داشته،
[۲] ذهبی، محمد بن احمد، سیر اعلام النبلاء، ج۱۵، ص۱۶۷.
[۳] ذهبی، محمد بن احمد، سیر اعلام النبلاء، ج۱۶، ص۴۴۲.
به دست می‌آید که ابن ثلاج بلدی در نیمه دوم سده چهارم می‌زیسته و به گمان قوی در همین نیمه از دنیا رفته است. اسماعیل پاشا درگذشت او را به اشتباه در سال ۵۹۹ هجری نوشته است. (دیگر منابع:
[۵] بروکلمان، کارل، تاریخ الادب العربی، ج۴، ص۲۹۱.
[۷] دهخدا، علی اکبر، لغت نامه دهخدا، ج۱، ص۱۱۴۱.



۱. ابن ابی اصیبعة، احمد بن قاسم، عیون الانباء، ص۳۳۲.    
۲. ذهبی، محمد بن احمد، سیر اعلام النبلاء، ج۱۵، ص۱۶۷.
۳. ذهبی، محمد بن احمد، سیر اعلام النبلاء، ج۱۶، ص۴۴۲.
۴. بغدادی، اسماعیل بن محمد، هدیه العارفین، ج۱، ص۸۸.    
۵. بروکلمان، کارل، تاریخ الادب العربی، ج۴، ص۲۹۱.
۶. کحاله، عمررضا، معجم المؤلفین، ج۲، ص۸۶.    
۷. دهخدا، علی اکبر، لغت نامه دهخدا، ج۱، ص۱۱۴۱.



• پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی، دائرة المعارف مؤلفان اسلامی، برگرفته از مقاله «احمد بلدی»، ج۲، ص۸۴.






جعبه ابزار