• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

إِخْتِلاق (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





اِخْتِلاق: (اِنْ هَذآ اِلَّا اخْتِلاقٌ)
«اخْتِلاق» از مادّه‌ «خلق» در اصل به معنای‌ ابداع چیزی بدون سابقه است؛ سپس این کلمه به‌ «دروغ» نیز اطلاق شده است، چرا که دروغ‌گو در بسیاری از مواقع، مطالب بی‌سابقه‌ای را مطرح می‌کند. بنابراین، منظور از «اختلاق» در آیه مورد بحث، این است که ادعای توحید، ادعای نوظهور و بی‌سابقه‌ای است که محمّد (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) آن را مطرح کرده، و در میان ما و پیشینیانمان کاملًا ناشناخته بوده است، و این خود دلیل بر بطلان آن است!



(مَا سَمِعْنَا بِهَذَا فِي الْمِلَّةِ الْآخِرَةِ إِنْ هَذَا إِلَّا اخْتِلَاقٌ) (ما هرگز چنين چيزى در آیین ديگرى نشنيده‌ايم؛ اين تنها يك امر ساختگى است).
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: منظورشان از ملت آخرت مذهبى است كه ساير ملل و امت‌هاى معاصر و يا قريب به عصر آن روز عرب به آن مذهب متدين بودند، در مقابل مذهب‌هاى اولى كه امم گذشته متدين به آن بوده‌اند، گويا خواسته‌اند بگويند: اين دينى نيست كه تمام اهل دنيا آن را به عنوان آخرين دین بپذيرند، بلكه از همان افسانه‌هاى قديمى است. بعضى‌ از مفسرين گفته‌اند: مراد از ملت آخرت مسیحیت است، چون دين مسیح در آن روز آخرين دين آسمانى بود، كه آن نيز دعوت به توحید نمى‌كرد، چون مسيحيت به سه خدا قائل بود؛ پس درست است كه مشرکین بگويند دعوت به توحيد را حتى از آخرين‌ دين آسمانى هم نشنيده‌ايم؛ ليكن اين تفسير درست نيست و ضعفش روشن است، براى اينكه مشركين اعتنايى به نصرانيت نداشتند، هم چنان كه اعتنايى به اسلام نداشتند. (إِنْ هذا إِلَّا اخْتِلاقٌ) يعنى اين دين چيزى به جز دروغ و خود ساخته نيست. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)


۱. ص/سوره۳۸، آیه۷.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۲۹۶.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۹، ص۲۳۸.    
۴. ص/سوره۳۸، آیه۷.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۴۵۳.    
۶. آلوسی، شهاب الدین، تفسیر روح المعانی، ج۲۳، ص۱۶۷.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۷، ص۲۸۰.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۷، ص۱۸۳.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲۱، ص۷۴.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۸، ص۷۲۸.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «إِخْتِلاق»، ص۲۹.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره ص | لغات قرآن




جعبه ابزار