• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

أبهی الدرر فی أخبار الإمام المنتظر (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



ابهی الدررفی اخبار الامام المنتظر علیه‌السّلام یا تکملة عقد الدرر به زبان عربی اثر محمدباقر بهاری همدانی (۱۲۷۷- ۱۳۳۳ ق) می‌باشد.پژوهش درصدد اثبات این موضوع است که مهدی موعود همان امام دوازدهم از امامان اثنی عشریه می‌باشد.



اثری بنام عقد الدرر فی اخبار الامام المنتظر از یوسف بن یحیی سلمی مورد مطالعه مولف قرار می‌گیرد و ایشان اثر را که به جمع آوری روایات مهدی علیه‌السّلام امت از طریق اهل سنت پرداخته و ضمن نقل سلسله اسناد، از آوردن توضیح و تحلیل از جانب خود پرهیز و خودداری نموده است و آن را اثری جامع درباره نسل و سبب امام عصر عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف ، ویژگی‌های ذاتی و اخلاقی ایشان و نیز علائم و نشانه‌های پیش از ظهور و دوران پس از ظهور می‌بیند؛ ولی از آن جا که اثر خالی از تطبیق اخبار مهدی موعود بر امام دوازدهم شیعیان می‌باشد، به همین جهت آقای بهاری همدانی به نگارش اثر حاضر می‌پردازد و آن را به عنوان متممی بر عقد الدرر قرار می‌دهند تا آن مجموعه روایی با این مجموعه تکمیل گردد.
مولف در پایان اثر، تاریخ اتمام نگارش آن را هفت شوال ۱۳۰۹ ق رقم زده است.


ظهور یک منجی و مصلح در آخرالزمان از روزگاران بسیار دور و در میان اقوام و ملت‌های مختلف و پیروان ادیان آسمانی به عنوان یک اصل مسلم و اساسی مطرح بوده و هست. همچنین مهدویت در اسلام به عنوان یک اندیشه و نظریه هم اهل سنت و هم شیعه بدان اعتقاد دارند تا آن جا که خصوصیات ظاهری، شکل و شمایل، از نسل رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم بودن، سیرت و سیمای موعود عدالت گستر و حتی زمینه‌ها و نشانه‌های ظهور، حکومت و حیات او و بالاخره حوادث و فتنه‌های عصر ظهور بازگو شده است. مولف عقدالدرر با بهره بردن از جوامع روایی اهل سنت و در برخی موارد از طریق راویان شیعه این مباحث متنوع را با یک ساماندهی مناسب مطرح نموده، ولی چهار مساله را مولف بازگو ننموده با این که در منابع و جوامع روایی از آن‌ها سخن رانده شده، یکی این که امامت، استمرار نبوت و امامان علیه‌السّلام بعد از رسول الله صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم جانشینان او می‌باشند و تعداد امامان، دوازده نفر می‌باشد و اینان همان امامان دوازده گانه امامیه می‌باشند و آن امام دوازدهم، همان مهدی موعود عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف و امام منتظر است. که مولف اثر حاضر در نگارش اثر بر طبق روش عقدالدرر است که روایات را از جوامع روایی اهل سنت با سلسله سند نقل و از توضیح خودداری نموده‌اند. و در آخر اثر تعلیقه‌هایی بر بعضی از روایات و مطالبی که از آن برداشت نموده، مطرح کرده‌اند.


در باب اول با نقل چهل و چهار حدیث از کتب ینابیع الموده و موده القربی و منابع دیگر که عمده روایات از رسول الله صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم می‌باشد، فرمودند: ‌ای علی، تو برادر و ورارث و وصی من می‌باشی. ‌ای علی، من و تو پدران این امت هستیم، ‌ای علی، من و تو و ائمه از فرزندان تو، سادات در دنیا و ملوک در آخرت هستند.
در باب دوم با نقل بیست و هفت حدیث از منابع مختلف به این نکته که نص صریح می‌باشد که پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم فرموده‌اند، ائمه بعد از من دوازده نفر و همه از قریش هستند.
در باب سوم با نقل بیست و نه حدیث از جوامع روایی که مضمون اکثر آن‌ها این است که پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم فرمودند: من سید و آقای انبیاء هستم و علی علیه‌السّلام سید اوصیاء می‌باشد و اوصیا و جانشینان بعد از من دوازده نفر هستند که اولین آن‌ها علی علیه‌السّلام و آخرین آنان مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف می‌باشد.
مولف در باب چهارم با ذکر ۳۵ حدیث به معرفی دوازدهمین امام که امام زمان عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف می‌باشند و میلاد و غیبت طولانی او می‌پردازد.


تحقیق اثر که توسط مرکز تحصصی مهدویت نجف الشرف صورت گرفته، در مقدمه اثر به شرح حال کامل مولف، معرفی نسخ اثر و چگونگی روش تحقیق اثر می‌پردازد. از دیگر اقدامات محققین می‌توان از شماره گذاری احادیث نام برد و زمانی که خواننده در پایان اثر، تعلیقات مولف را بررسی می‌کنند، آسان تر به این احادیث بتوانند، رجوع نمایند. همچنین محققین، احادیث که مولف آن‌ها را نقل نموده است، منابع آن‌ها را مشخص نموده‌اند. و در صورتی که کلمه‌ای در حدیث کم یا زیاد شده است، این امر در پرانتز قرار گرفته است تا مطالب برای خواننده روشن و واضح باشد.
پاورقی‌ها به ذکر موارد اختلاف نسخ و منابع روایات که در متن آمده، پرداخته است
فهرست مصادر و مراجع و مطالب در پایان کتاب گنجانده شده است.


کتابخانه مهدویت،مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.




جعبه ابزار