• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کبیسه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



منبع: کبیسه


کبیسه به معنای سالی که از سال‌های متعارف یک روز بیشتر است.
از عنوان کبیسه به مناسبت در باب صوم سخن گفته‌اند.



هر سال قمری ۳۵۴ روز و هشت ساعت و ۴۸ دقیقه است و با جمع این ساعت‌ها در هر سه سال، یک روز به سال افزوده و سال قمری ۳۵۵ روز می‌شود. در اصطلاح به چنین سالی کبیسه میگویند و با جمع دقایق اضافی در هر سی سال، یک روز به سال افزوده می‌شود. بنابراین، در هر سی سال، یازده سال آن کبیسه خواهد بود.
در سال‌های شمسی از آنجا که مدت سیر یک دوره زمین و به قول قدما آفتاب) ۳۶۵ روز و پنج ساعت و ۴۹ دقیقه و کسری است معمولا سال را ۳۶۵ روز محاسبه و کسور را حفظ میکنند تا در هر چهار سال یک روز حساب نمایند و به روزهای سال بیفزایند تا تعداد روزها ۳۶۶ روز شود. بنابراین در سال‌های شمسی هر چهار سال، ماه اسفند سی روزه و آن سال کبیسه خواهد بود.
[۱] دهخدا، علی‌اکبر، لغت نامه دهخدا واژه «کبیسه».

برخی فقها برای ثبوت هلال ماه رمضان در صورت ابری بودن هوا و یا به گفته برخی ابری بودن همه ماه‌ها از ماه رمضان گذشته تاکنون و عدم امکان رؤیت هلال، بر اساس روایتی گفته‌اند: پنج روز به اولین روز از ماه رمضان گذشته افزوده و روز پنجم اول ماه محاسبه می‌شود به عنوان مثال چنانچه سال گذشته اول ماه رمضان شنبه بوده است، امسال پنج‌شنبه اول ماه خواهد بود. البته این محاسبه در غیر سال قمری کبیسه است و در سال قمری کبیسه، شش روز اضافه می‌شود و در مثال یاد شده، جمعه اول ماه خواهد بود، لیکن مشهور چنین محاسبه‌ای را نپذیرفته‌اند.


۱. دهخدا، علی‌اکبر، لغت نامه دهخدا واژه «کبیسه».
۲.خوانساری، حسین، مشارق الشموس،ج۲، ص۴۷۲.    
۳.حلی، حسن بن یوسف، مختلف الشیعة، ج۳، ص۴۹۸.    
۴.خوانساری، حسین، مشارق الشموس، ص۴۷۲.    
۵.ابن‌طاووس، سیدعلی، الاقبال، ج۱، ص۵۸.    
۶. محقق کرکی، جامع المقاصد، ج۳، ص۹۳.    
۷. نجفی، محمد حسن، جواهر الکلام، ج۱۶، ص۳۷۶-۳۷۸.    



فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت (علیهم‌السلام)، ج۷، ص۵۸.




رده‌های این صفحه : صوم




جعبه ابزار