میرزا شفیع جهانشاهی
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
میرزا شفیع جهانشاهی فرزند حاجی
میرزا مهدی مجتهد جهانشاهی در سال ۱۲۶۱ خورشیدی متولد شد.
میرزا محمد تقی صدر جهانشاهی عموی
میرزا شفیع، اولین صدر دیوانخانه آذربایجان بود.
میرزا شفیع جهانشاهی فرزند حاجی
میرزا مهدی مجتهد جهانشاهی در سال ۱۲۶۱ خورشیدی متولد شد.
تحصیلات مقدماتی را نزد معلمین خصوصی آغاز کرد و سپس دروس حوزوی را از
فقه و
اصول و
ادبیات عرب و
منطق و
کلام و
درایه را حد سطح فرا گرفت و در سال ۱۲۹۳ (ه.ش) به خدمت قضا اشتغال ورزید و مشاغل مختلف قضائی را در آذربایجان طی کرد. در سال ۱۳۰۶ که علی اکبر داور عدلیۀ نوین را تشکیل داد،
میرزا شفیع با رتبۀ هشت قضائی به ریاست کل محاکم بدایت تهران منصوب شد ولی در آن کار دوام زیادی نکرد. به دیوان عالی تمیز منتقل شد ومقام دادیاری دیوان عالی تمیز را پیدا کرد.
درسال ۱۳۱۲که صدرالاشراف به وزارت دادگستری منصوب گردید، به جای خود حاج سید نصرالله تقوی را به دادستانی کل برگزید و مرحوم تقوی نیز جهانشاهی را به معاونت خویش انتخاب نمود، در سال ۱۳۱۵حاج سید نصرالله تقوی به ریاست دیوان عالی کشورمنصوب شد و میرزاشفیع جهانشاهی به ریاست شعبه دوام دیوان عالی کشور تعیین شد.
در سال ۱۳۲۵حاج سید نصرالله تقوی بازنشسته شد و از طرف
قوام السلطنه نخست وزیر،
میرزا شفیع به ریاست کل دیوان کشور رسید و در همان سال که انتخابات دوره پانزدهم مجلس شورای ملی انجام گرفت،
میرزا شفیع به ریاست هیئت نظارت در انتخابات تهران تعیین گردید و لیست دوازده نفری حزب دموکرات ایران قوام از صندوق تهران بیرون آمدند و این انتخابات تا حدی به حیثیت و مقام قضائی جهانشاهی لطمه وارد کرد.
پس از واقعه ۳۰ تیرماه ۱۳۳۱ و نخست وزیری دوم
دکتر محمد مصدق، شیخ عبدالعلی لطفی به وزارت دادگستری تعیین گردید و با استفاده از اختیارات نخست وزیر که از مجلس گرفته بود، در عدلیه کودتائی انجام داد، از جمله دیوان عالی تمیز را منحل نمود و میرزاشفیع جهانشاهی را بازنشسته کرد و محمد سروری را به جای او برای ریاست دیوان عالی کشور برگزید.
در مردادماه ۱۳۳۲ با کودتای آمریکایی، دولت دکتر مصدق ساقط شد ویکی از اقدامات اولیه
سپهبد زاهدی نخست وزیر، ابطال کلیه تغییراتی بود که توسط مرحوم لطفی در دادگستری به عمل آمده بود و طبعاً جهانشاهی مجددا به ریاست دیوان عالی کشور منصوب گردید ولی فقط یک روز در آن سمت برقرار بود که در اثر سکتۀ قلبی درگذشت.
نامبرده، مردی بود نیک نفس، درست، رفیق، متین و عاقل اما قاضی شجاعی نبود که زیر بار تحمیلات ولو از طرف هر مقامی باشد نرود. ناگفته نماند، که نظیر جهانشاهی هم در دادگستری خیلی کم یافت میشود و چراغ باید برداریم و دنبال این قبیل اشخاص بگردیم و پیدا نکنیم.
سایت پژوهه، برگرفته از مقاله «میرزا شفیع جهانشاهی»، تاریخ بازیابی۹۵/۸/۴.