• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

قُل (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





قُل: (قُلْ إِنَّني هَداني رَبّي)
آيه مورد بحث و تعداد زيادى از آيات قبل و بعد در سوره انعام با جمله «قل» (بگو) شروع مى‌شود و شايد هيچ سوره‌اى در قرآن، اين اندازه، اين جمله در آن تكرار نشده باشد و اين در حقيقت درگيرى شديد پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله) را در اين سوره با منطق مشركان منعكس مى‌كند و نيز راه هرگونه بهانه را بر آن‌ها مى‌بندد، زيرا تكرار كلمه «قل» نشانه اين است كه تمام اين گفتگوها به فرمان خدا و به تعبير ديگر عين منطق پروردگار است، نه نظرهاى شخص پيامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله). در اين آيه، خداوند در برابر عقايد و ادعاهاى دور از منطق مشركان و بت‌پرستان ، به پيامبرش دستور مى‌دهد كه: «بگو پروردگار من مرا به راه راست (كه نزديک‌ترين راه‌ها است) هدايت كرده است...» (اين راه راست همان جاده توحيد و يكتاپرستى و درهم كوبيدن آيين شرک و بت‌پرستى است). روشن است ذكر كلمه «قل» در اين آيات و مانند آن‌ها در متن قرآن، براى حفظ اصالت قرآن و نقل عين كلماتى است كه بر پيامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله) وحى شده و به تعبير ديگر، ایشان هيچ‌گونه تغييرى در الفاظى كه بر او وحى مى‌شد نمى‌داد و حتى كلمه «قل» را كه خطاب پروردگار به او است، عينا ذكر مى‌كرد.



به موردی از کاربرد قُل در قرآن، اشاره می‌شود:

۱.۱ - قُل (آیه ۱۶۱ سوره انعام)

(قُلْ إِنَّني هَداني رَبّي إِلى صِراطٍ مُّسْتَقيمٍ دِينا قِيَما مِّلَّةَ إِبْراهيمَ حَنيفا وَ ما كانَ مِنَ الْمُشْرِكينَ)
(بگو: پروردگارم مرا به راه راست هدايت كرده، آيينى استوار و ضامن سعادت دين و دنيا، آيين ابراهيم كه ايمانى خالص داشت و از مشركان نبود.)

۱.۲ - قُل در المیزان و مجمع‌البیان

علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید:
كلمه قيم (به‌كسر قاف و فتح ياء) مخفف قيام است و توصيف دين به آن براى مبالغه در اين است كه دين بر مصالح بندگان قيام دارد، بعضى هم گفته‌اند: اين كلمه به معناى قيم و سرپرست امر است. در اين آيه خداى تعالى پيغمبر گرامى خود را دستور مى‌دهد كه به مردم بگويد: پروردگارش او را به هدايت الهى خود به سوى صراط مستقيم و آن راه روشنى كه قيم بر سالكان خويش است و تخلف و اختلاف در آن راه ندارد دينى كه (چون مبنى بر فطرت است) به بهترين وجهى قائم به مصالح دنيا و آخرت انسانى است هدايت فرموده، هم‌چنان كه ابراهیم را به آن دين حنيف و يا به عبارت ديگر آن دينى كه از انحراف شرک به سوى اعتدال توحيد متمايل است هدايت فرمود. آرى، ابراهيم هم از مشركان نبود.

۱. انعام/سوره۶، آیه۱۶۱.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه‌، ج۶، ص۵۹.    
۳. انعام/سوره۶، آیه۱۶۱.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن‌، ص۱۵۰.    
۵. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۷، ص۵۴۳.    
۶. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۷، ص۳۹۳.    
۷. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۹، ص۳۵.    
۸. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۴، ص۶۰۴.    



شریعتمداری، جعفر، شرح و تفسیر لغات قرآن بر اساس تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «قل»، ج۳، ص۷۷۹-۷۸۰.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره انعام | لغات قرآن




جعبه ابزار