• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

قرعویه حاجب

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



قرعویه حاجب (متوفای ۳۸۰ق)، حاجب و غلام سیف‌الدوله و سعدالدوله حمدانی بود که بر علیه سعدالدوله شورید و ادراه شهر حلب را به دست گرفت. پس از محاصره حلب توسط رومیان با دادن جزیه، شروط صلح را پذیرفت. او سرانجام به سال ۳۸۰ق در زندان درگذشت.



قرعویه، حاجب و غلام سیف‌الدوله بود؛ بدین جهت، به حاجب سیفی شناخته می‌شد. پس از وی، حاجب فرزند او، ابومعالی سعدالدوله شد. قرعویه، در سال ۳۵۸ق بر آقای خود، سعدالدوله شورید و او را از حلب بیرون راند و حکومت آن جا را به دست گرفت و غلامش بکجور، وی را همراهی می کرد. به نام آن دو، خطبه خوانده شد.
در سال ۳۵۹ق سپاه روم برانطاکیه دست یافته، سپس متوجّه حلب شدند و آن جا را محاصره کردند. قرعویه، با دادن جزیه فراوان و پذیرش شروط ذلت‌آوری صلح کرد. از این شروط، آن بود که حکومت در حلب، پس از قرعویه به بکجور واگذار شود و پس از آن، از سوی روم امیری از مردم حلب انتخاب شود، و این که از مسیحیان جزیه گرفته نشود و به سپاه اسلام اجازه داده نشود از حلب برای جنگ با روم عبور کنند، و به مسلمانان اجازه داده شود مسیحی شوند؛ همان‌گونه که به مسیحیان اجازه مسلمان شدن داده می‌شود، و این که مسلمانان سنگر و دژ ایجاد نکنند.
در سال ۳۶۴ق بکجور بر قرعویه شورید و او را دستگیر و در قلعه زندانی کرد. قرعویه در زندان باقی ماند تا این که مُرد.


۱. ابن عدیم، عمر بن احمد، زبدة الحلب، ج۱، ص۹۱.    
۲. ابن اثیر، علی بن ابی‌الکرم، الکامل فی التاریخ، ج۸، ص۶۰۴.    
۳. ابن اثیر، علی بن ابی‌الکرم، الکامل فی التاریخ، ج۸، ص۶۱۱.    
۴. ابن تغری بردی، یوسف، النجوم الزاهره فی ملوک مصر و القاهره، ج۴، ص۵۸.    



عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۲، ص۳۲۷.





جعبه ابزار