• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

فضل عبدیه (رویدادهای‌تاریخ‌اسلام‌ترمانینی)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



فضل عبدیه، ادیب و شاعره قرن سوم قمری و کنیزی از مولدین بصره بود. وی به متوکل عباسی هدیه داده شد و نزد او مقرب بود و به‌دست او آزاد شد.



وی کنیزی از مولدین بصره، و مادرش نیز از مولدین یمامه بود. او به فضل شاعره معروف بود. مادرش کنیز مردی از عبدقیس در یمامه بود و هنگامی که دختری به‌دنیا آورد، پدرش او را فضل نامید. فضل به آن مرد نسبت داده شد و به عبدیه مشهور شد.


فضل در خانه آن مرد تعلیم و تربیت یافت و در ادبیات و سرودن شعر به مقامی رسید که گفته می‌شود در زمان او هیچ زنی از او فصیح‌تر و در سرودن شعر از او ماهرتر نبود و از آن هنگام به فضل شاعره ملقب شد.
فضل در نهایت کمال و زیبایی بود. محمد بن فضل رخجی او را خرید و به متوکل علی الله، خلیفه عباسی هدیه کرد. فضل نزد متوکل مقرب و به دست او آزاد شد. ابودلف عجلی و علی بن جهم از معاصران او بودند و با هم گفت‌وگوها و معارضه‌های شعری داشتند که همه نشان از فصاحت او داشت.


از جمله ماجراهای فضل، عشقی است که به سعید بن حُمَیْدِ کاتب پیدا کرد؛ سعید کینه و بغض شدیدی از علی بن ابی‌طالب (علیه‌السلام) و اهل‌بیت پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) در دل داشت؛ در حالی که فضل بسیار دلبسته تشیع بود؛ اما هنگامی که دلباخته سعید شد، دست از مذهب خود برداشته، به مذهب سعید گروید و همچنان بود تا آن که درسال ۲۵۷ق یا ۲۶۰ق درگذشت. شعرش نو، زیبا و دلنشین، و خودش سریع الانتقال و بدیهه‌گو بود.

شعر ذیل را درباره سعید بن حُمَید سروده است:
«شکیبایی کم می‌شود و بیماری [عشق] فزون می‌شود. منزل نزدیک است؛ اما تو دوری. از تو گله کنم و یا نزدت به دادخواهی آیم؟! چون آخر جز این دو کاری از دستم برنیاید. به احترام عشقم به تو سوگندت می‌دهم: مبادا گفته بدخواهان من در تو اثر کند و خواسته حسودانم را بپذیری!»
سعید در پاسخ فضل، قطعه ذیل را می‌سراید:
«می‌پنداری که دیگری را به جای تو برگزیده‌ام؟! حال آن‌که برخی پندارها گناه و ناروا است. حال که قلبم گروگان توست، چگونه بدون قلب به‌دیگری مهر ورزم و از تو دل کنم؟! ».
[۶] ابن ساعی، علی بن انجب، نساء الخلفاء، ص۸۴.
[۷] فرّوخ، عمر، تاریخ الادب العربی، ج۲، ص۳۲۰.
[۹] جمحی، محمد بن سلام، طبقات الشعراء، ص۴۲۶.
[۱۰] حسون، محمد، اعلام النساء، ج۴، ص۱۷۱.



۱. ابوالفرج اصفهانی، علی بن حسین، الاغانی، ج۱۹، ص۱۹۹.    
۲. ابوالفرج اصفهانی، علی بن حسین، الاغانی، ج۱۹، ص۳۶۱.    
۳. ابن شاکر کتبی، محمد بن شاکر، فوات الوفیات، ج۳، ص۱۸۵-۱۸۶.    
۴. ابن تغری بردی، یوسف بن تغری بردی، النجوم الزاهره، ج۳، ص۲۸.    
۵. بکری، عبدالله بن عبدالعزیز، سمط اللآلی، ص۶۵۵-۶۵۶.    
۶. ابن ساعی، علی بن انجب، نساء الخلفاء، ص۸۴.
۷. فرّوخ، عمر، تاریخ الادب العربی، ج۲، ص۳۲۰.
۸. زرکلی، خیرالدین، الاعلام، ج۳، ص۹۴.    
۹. جمحی، محمد بن سلام، طبقات الشعراء، ص۴۲۶.
۱۰. حسون، محمد، اعلام النساء، ج۴، ص۱۷۱.



عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۲، ص۸۱.






جعبه ابزار