• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

فترت

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





«فترت» در اصطلاح دینی، به مدت زمان بین دو پیامبر و نیز مدت کوتاهی از انقطاع وحی در دوران رسالت پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) گفته می‌شود. در بعضی روایات اصطلاح فترت تعبیری برای غیبت حضرت مهدی (علیه‌السّلام) نیز می‌باشد.



فترت اسم مصدر ثلاثی مجرد «فتر»، به معنای مدت سکون و آرامش است. برای فترت و فتر در لغت عرب معانی مختلفی ذکر شده است. راغب اصفهانی، فتر و فتور را «سکون بعد از حدت» و «ضعف بعد از قوت» معنا کرده است.


«فترت» در اصطلاح دینی، به مدت زمان بین دو پیامبر و نیز مدت کوتاهی از انقطاع وحی در دوران رسالت پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) گفته می‌شود. این کلمه یک بار در قرآن کریم آمده و به فاصلۀ زمانی بین حضرت عیسی (علیه‌السّلام) و رسول گرامی اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) اشاره کرده است. «یا اهل الکتاب قد جاءکم رسولنا یبین لکم علی فترة من الرسل ان تقولوا ما جاءنا من بشیر و لا نذیر فقد جاءکم بشیر و نذیر و الله علی کل شیء قدیر؛ اى اهل کتاب، همانا فرستاده ما نزد شما آمد، كه در دوران انقطاع و بريده شدن سلسله رسولان ميان عيسى (علیه‌السّلام) و محمّد (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) معارف دينى را براى شما بيان مى‌كند تا مبادا (در روز قیامت) بگوييد: براى ما هيچ مژده دهنده و بيم‌ كننده‌اى نيامد. پس حقّا كه شما را مژده دهنده و بيم‌ كننده‌اى آمد، و خدا بر هر چيز تواناست.»


در بیشتر روایات مهدویت، مدت زمان پنهان زیستی حضرت مهدی (علیه‌السّلام)، به «غیبت» تعبیر شده است. اما در پاره‌ای از سخنان معصومان (علیهم‌السّلام ) این دوران را «فترت» نیز یاد کرده‌اند. ابو حمزه گوید: خدمت حضرت صادق (علیه‌السّلام) رسیدم و عرض کردم: «صاحب الامر شمایید؟» فرمود: «نه.» گفتم: «پسر شما است؟» فرمود: «نه.» گفتم: «پسر پسر شما است؟» فرمود: «نه.» گفتم: «پسر پسر پسر شما است؟» فرمود: «نه.» گفتم: «پس او کیست؟» فرمود: همان کسی است که زمین را پر از عدالت کند؛ چنان که پر از ستم و جور شده باشد. او در زمان فترت (پیدا نبودن امامان) بیاید؛ چنان که رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) در زمان فترت (پیدا نبودن رسولان) برانگیخته شد.


۱. راغب اصفهانی، المفردات، ص۳۷۱.    
۲. ابن منظور، لسان العرب، ج۵، ص۴۳.    
۳. مائده/سوره۵، آیه۱۹.    
۴. شیخ کلینی، الکافی، ج۲، ص۱۶۱، ح۲۱.    



فرهنگ‌نامه مهدویت، سلیمیان، خدامراد، ص۳۲۹-۳۳۰، برگرفته از مقاله «فترت».    


رده‌های این صفحه : غیبت کبری | فترت | مهدویت




جعبه ابزار