• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عریضه‌نویسی به اهل بیت و امام زمان‌ (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«عریضه نویسی به اهل بیت علیه‌السّلام » اثر فارسی سید صادق سیدنژاد، با هدف بررسی موضوع عریضه نویسی در فرهنگ اسلامی تدوین شده است. انگیزه مؤلف، بررسی مساله عریضه نویسی از دیدگاه عقلی و نقلی و جلوگیری از رسوخ افکار انحرافی و پیرایه‌های غلط در اصول و فروع اسلامی است.



کتاب با مقدمه مؤلف در ضرورت زدودن خرافات از حقایق دینی، آغاز شده و مطالب بدون فصل بندی ارائه گردیده است.
نویسنده مفهوم عریضه نویسی را با استناد به آیات و احادیث توضیح داده و آن را یکی از شیوه‌های خاص عرض نیاز به درگاه خداوند و توسل به ائمه اطهار علیه‌السّلام می‌داند؛ سپس دلایل شرعی و عقلی عریضه نویسی را بررسی کرده و مشروعیت آن را به اثبات می‌رساند و در ادامه، نمونه‌هایی از عریضه نویسی برخی از علما و حکایاتی درباره آن را آورده و نتایج آن‌ها را نشان داده است.


نویسنده بر این باور است که اگر در زمینه رشد نیروی تفکر و قدرت تحلیل و ارتقاء سطح معرفت دینی عامه مردم، برنامه ریزی صحیحی به اجرا درآید، نه تنها هیچ عقیده خرافی و اندیشه باطلی امکان ظهور پیدا نمی‌کند، بلکه زمینه و بستر موفقیت تمام توطئه‌های دین ستیزانه دشمنان هم از بین خواهد رفت.
با توجه به این ضرورت است که مؤلف تلاش کرده تا بعد از بررسی معنای لغوی و اصطلاحی «عریضه» و توجیه عقلی و نقلی آن، این موضوع را مورد بازبینی مجدد قرار داده و ابعاد مختلف آن را تبیین کند تا پاسخ به این گونه سؤلات مشخص شود که:
۱- اصلا عریضه نویسی چیست؟
۲- آیا این کار توجیه منطقی و معقولی دارد؟
۳- آیا دلیل نقلی خاصی آن را تایید می‌کند؟
۴- اصولا چه شیوه‌هایی از عریضه نویسی با کدام انگیزه و چه شرایطی، مورد سفارش اولیاء الهی است؟ و...
در ادامه، نمونه‌هایی از عریضههای مختلفی که در طول تاریخ توسط افرادی از اقشار مختلف جامعه؛ از جمله میرزا محمدحسین نائینی، سید محمد جبل عاملی، شیخ صدوق و... خطاب به بعضی از ائمه علیه‌السّلام نوشته شده، همراه با نتایجی که بر آنها مترتب می‌شود، بیان گردید است.
شبهات مربوط به عریضه نویسی و شرایط نویسنده آن؛ از جمله توبه از گناهان، هماهنگی خواسته با دل، اطمینان به قبولی درخواست و نیز برخی از متون و اشعاری که به معاونت فرهنگی مسجد جمکران ارسال شده، مطالب پایانی کتاب را تشکیل می‌دهد.


فهرست مطالب در ابتدا و فهرست منابع و مآخذ در انتهای کتاب آمده است.
پاورقی‌ها به ذکر منابع اختصاص دارد.
[۱] «امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در آینه قلم کارنامه منابع پیرامون امام مهدی علیه‌السّلام و مهدویت»، ج۱، ص۱۳۳.



۱. «امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در آینه قلم کارنامه منابع پیرامون امام مهدی علیه‌السّلام و مهدویت»، ج۱، ص۱۳۳.



نرم افزار کتابخانه مهدویت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.




جعبه ابزار