• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ظهور حضرت مهدی از دیدگاه اسلام مذاهب و ملل جهان (کتاب)‌

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اثر اسدالله هاشمی شهیدی، نوشتاری است درباره مسئله ظهور امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف از دیدگاه ادیان و مذاهب جهان و اثبات اعتقاد به ظهور آن حضرت در تمام آنها که به زبان فارسی و با قلمی شیوا و رسا در سال ۱۳۸۰ ش نوشته شده است.



پیشگفتار ناشر در معرفی کتاب، آغازگر مباحث است. نویسنده مطالب کتاب را در دوازده بخش تدوین نموده است. مسئله اعتقاد به ظهور حضرت مهدی علیه‌السّلام در تمام ادیان و مذاهب به شیوه توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از آیات و روایات شیعه و سنی و کتب تاریخی بحث کرده است.
مؤلف سعی نموده تا عقیده به منجی و مصلح جهانی را در ادیان الهی و مکتب‌های مختلف فکری بررسی کرده و دیدگاه هر کدام را ارائه دهد تا از این طریق اصالت اعتقاد به ظهور منجی و انتظار را به اثبات رسانده و با ارائه شواهد ثابت کند که تمامی این دیدگاه‌ها به یک نفر اشاره دارند و او همان مهدی موعود اسلام علیه‌السّلام است.
سپس به نویدهای اسلام درباره ظهور آنحضرت می‌پردازد و روایاتی را از طریق شیعه و عامه می‌آورد تا قطعیت این اعتقاد را بنمایاند.


بخش اول کتاب، به مسئله ظهور حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف از دیدگاه جامعه اسلامی و به ویژه صحابه و تابعین نگاه کرده، علل انکار آن از سوی برخی مغرضان را مورد مطالعه قرار داده، عقیده به ظهور حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف از نظر اقوام و ادیان را بررسی و تحلیل کرده است.
مؤلف با سیری کوتاه در افکار و عقاید ملل مختلف جهان مانند مصر باستان، هند، چین، ایران و یونان و نگرش به افسانه‌های دیگر اقوام مختلف بشری، درپی اثبات این است که همه اقوام، با آن همه اختلاف آرا، عقاید و اندیشه‌های متضادی که دارند، در انتظار مصلح موعود جهانی، بسر می‌برند. وی فهرست مختصری از بازتاب این عقیده در میان اقوام و ملل مختلف جهان و موعود آنها را ارائه کرده است.

۲.۱ - عقیده ظهور

نویسنده عقیده به ظهور حضرت مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف را نه تنها یک اصل عقلی و منطقی می‌داند، بلکه به دنبال اثبات آن به عنوان یک مساله فطری و یک اعتقاد اصیل مذهبی است که در تمام ادیان بوده و اختصاص به اسلام ندارد و لذا قسمتی از اسامی مبارک آنحضرت که در کتب مذهبی ادیان و ملل مختلف جهان آمده را ذکر می‌کند: «صاحب» در صحف ابراهیم علیه‌السّلام ، «قائم» در زبور سیزدهم، «ماشیع» (مهدی بزرگ) در تورات عبرانی، «مهمید آخر» در انجیل و...
بخش دوم، برای پی بردن به حقیقت این موضوع که آن شخصیتی که تحقق بخش اهداف دیرینه همه انبیا و اولیای الهی و موعود تمام بشریت است، چگونه شخصیتی است، دیدگاه شیعه و عامه در مورد مهدی موعود علیه‌السّلام را تحلیل کرده، ویژگی‌های ایشان در روایات را ذکر می‌کند.
در بخش سوم، برای شناخت بهتر آخرین پیشوا، بخشی از روایاتی که درباره آنحضرت بیان شده را نقل کرده است؛ از جمله روایاتی که به عرب، از اولاد کنانه، قریش، بنی هاشم، از فرزندان عبدالمطلب و ابوطالب، هم نام پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و از فرزندان ائمه علیه‌السّلام بودن ایشان دلالت دارند.

۲.۲ - بخش چهارم

در بخش چهارم، نمونه‌هایی از اعتراف برخی از علمای عامه به همراه ترجمه آنها که فقط به نقل روایات راجع به حضرت مهدی علیه‌السّلام در صحاح و دیگر کتب معتبر اکتفا نکرده، بلکه اشاره کرده‌اند که این احادیث «مشهور» یا «متواتر» است، را آورده است. از جمله این افراد می‌توان به محمد شبلنجی در «نورالابصار»، شیخ محمد صبان در «اسعاف الراغبین»، ابن حجر عسقلانی در «فتح الباری»، ابن حجر هیثمی مکی در «الصواعق المحرقة» اشاره کرد.
مؤلف بیانیه‌ای را که به «بیانیه علمای حجاز» معروف است و از طرف «رابطة العالم الاسلامی»، مرکز مهم دینی وهابیت، در پاسخ به یک مسلمان کنیایی صادر شده، به عنوان یک سند تاریخی به همراه ترجمه کامل آن آورده است.

۲.۲ - بخش چهارم

در بخش پنجم، با اشاره به این مساله که مهدویت و عقیده به ظهور حضرت مهدی علیه‌السّلام یکی از مسائل مورد اتفاق شیعه و سنی است، متن و ترجمه آرای گروهی از علمای ایشان درباره آنحضرت را آورده تا اتفاق مسلمانان در این قضیه را روشن تر کند. برخی از این افراد عبارتند از: محمد امین سویدی، ابن منظور نویسنده «لسان العرب»، ابن اثیر، زبیدی مؤلف «تاج العروس»، ابن حجر مکی و شمس الدین قربطی.
برخی از خاورشناسان مغرض غربی و تعداد معدودی از پژوهش گران شرقی و اسلامی که تحت تاثیر افکار غربی‌های اسلام شناس قرار گرفته‌اند، معتقدند که ایمان به وجود مهدی علیه‌السّلام ، واکنشی از وضع نابسامان مسلمانان در دوران‌های تاریک تاریخ اسلام بوده و حتی اصرار دارند که عقیده ظهور یک مصلح جهانی را یک فکر وارداتی از یهود و نصارا تلقی کنند. مؤلف در بخش ششم نظر برخی از آنان مانند: مارگلی یوت اسلام شناس اروپایی و سید امیرعلی هندی را نقل کرده و آنها را مورد نقد و بررسی قرار داده است.
در بخش هفتم و هشتم، مباحث مربوط به مساله انتظار از جمله انتظار از نظر لغت و مفهوم صحیح آن، انتظار در نگاه مذهب، انتظار عامل مقاومت، پایداری، تحرک و بقای جامعه تشیع و اعتراف دشمنان به سازندگی آن را مطرح کرده، آیاتی که به وجود مقدس مهدی علیه‌السّلام تفسیر و تاویل شده است، به همراه روایات مربوط به آنها را ذکر کرده است.

۲.۴ - بخش های بعدی کتاب

در بخش نهم، به منظور اثبات اصالت مساله «مهدویت» و جهانی بودن این اعتقاد، مؤلف قسمتی از نویدها و بشارت‌های ظهور مهدی موعود علیه‌السّلام که در کتب مذهبی ادیان آمده است را نقل می‌کند؛ از کتب مقدس هندیان، یهودیان، مسیحیان، زرتشتیان و سایر کتاب‌هایی که در میان پیروان خود به عنوان کتاب آسمانی شناخته شده است.
از روایات و کتب مقدس آسمانی این مطلب استفاده می‌شود که جهان روزی را در پیش دارد که در آن روز تمام کشورها به یک کشور تبدیل شده و بر تمام جهان، یک دین، یک قانون اساسی و یک رهبر حکومت خواهد کرد.
مؤلف در بخش دهم بعد از مطرح کردن این سؤال که در آن زمان، چه دین و آیینی بر جهان حاکم خواهد شد؟ برای یافتن پاسخ، به سراغ قرآن و سنت رفته و از زوایای گوناگون، بدین پرسش جواب داده است.
در بخش یازدهم، نویسنده به دنبال تشریح جهان پیش از ظهور، پیرامون دست آوردهای تمدن صنعتی و عوارض شوم آن از جمله یاس و ناامیدی، گسترش فساد اخلاقی و ازدیاد بزهکاری، مسابقه تسلیحاتی و رقابت خطرناک قدرت‌های بزرگ سخن گفته، انتقاد دانشمندان غربی از تمدن کنونی و اعتراف برخی از آنان مانند: انیشتین، برتراند راسل و فولیتر به لزوم حکومت جهانی را نقل کرده است.
به دنبال مطرح کردن این سؤال که حضرت مهدی علیه‌السّلام چه ویژگی‌هایی دارد که می‌تواند در مقابل قدرت‌های نظامی جهان ایستاده و حکومتی واحد برای اداره جهان تشکیل دهد؟ یاران آنحضرت چه خصوصیاتی دارند تا او را در تشکیل این حکومت یاری کنند؟ در بخش دوازدهم با استفاده از آیات و روایات، به برخی از ویژگی‌های حضرت مهدی علیه‌السّلام و یاران ایشان اشاره شده است. در این فصل، وقت ظهور آنحضرت و مدت حکومت حقه نیز مورد بررسی قرار گرفته است.


فهرست مطالب در ابتدای کتاب آمده است.
پاورقی‌ها بیشتر به ذکر منابع اختصاص دارد.
[۱] «امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در آینه قلم، کارنامه منابع پیرامون امام مهدی علیه‌السّلام و مهدویت»، ج۲، ص۱۰۷۴.



۱. «امام مهدی عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف در آینه قلم، کارنامه منابع پیرامون امام مهدی علیه‌السّلام و مهدویت»، ج۲، ص۱۰۷۴.



نرم افزار کتابخانه مهدویت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.




جعبه ابزار